Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Έρευνα: Η λιτότητα προκάλεσε πάνω από 500 αυτοκτονίες στην Ελλάδα μεταξύ 2009 και 2010

Κοινωνία

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Portsmouth εντοπίζει αιτιώδη σχέση μεταξύ περικοπών και αύξησης του αριθμού των ανδρών που αυτοκτόνησαν μεταξύ 2009 και 2010 στην Ελλάδα

(η φωτογραφία από το σχετικό ρεπορτάζ του rt.com)

Οι περικοπές των δαπανών στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει περίπου 500 αυτοκτονίες ανδρών (male suicides) από τότε που ξεκίνησε η εφαρμογή τους η εφαρμογή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η έρευνα εντόπισε θετική συσχέτιση μεταξύ της λιτότητας και των ποσοστών των αυτοκτονιών.

Η έρευνα 30 σελίδων έχει τίτλο «ο αντίκτυπος της δημοσιονομικής λιτότητας στην αυτοκτονία: Εμπειρικά δεδομένα της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας» και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική περιοδική έκδοση «Social Science and Medicine journal» από τους Νικόλαο Αντονακάκη και Alan Collins από το Πανεπιστήμιο του Portsmouth.

A man begs on a street in Athens during an anti-austerity demonstration

Κάθε 1% κρατικών περικοπών προκαλεί  αύξηση κατά 0,43% στις αυτοκτονίες μεταξύ του ανδρικού πληθυσμού, σύμφωνα με την έρευνα. Μεταξύ 2009 και 2010, σημειώθηκαν 551 θάνατοι με αποκλειστική αιτία τη δημοσιονομική λιτότητα, ισχυρίζονται οι ερευνητές. Ακολουθούν οι δείκτες αυτοκτονιών στην Ελλάδα με βάση την ηλικία και το φύλο κατά την περίοδο 1968 - 2009.

 WHO 2012)

Οι μισές αυτοκτονίες του 2010 οφείλονται στη λιτότητα τονίζει στον Guardian ο Νικόλαος Αντονακάκης που αναζήτησε τη συσχέτιση μεταξύ των πολιτικών λιτότητας και της αύξησης των αυτοκτονιών μετά από περιστατικά γνωστών του ανθρώπων που έδωσαν τέλος στη ζωή τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες μεταξύ 45 και 89 ετών είναι η κατηγορία με τον μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, ενώ δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη αύξηση των αυτοκτονιών στο γυναικείο πληθυσμό. «Η συγκεκριμενοποίηση αυτή μπορεί να βοηθήσει τις υπηρεσίες υγείας ώστε να κινηθούν στοχευμένα» επισημαίνει ο  Νικόλαος Αντονακάκης. 

Από το Left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου