Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Το γαρ πολύ του ΣΥΡΙΖΑ

Του Θανάση Καρτερού


Ας παραφράσουμε για της ανάγκες της συγκυρίας μια παλιά ρήση: Το γαρ πολύ του ΣΥΡΙΖΑ γεννά παραφροσύνη. Και βλέπουμε απίθανα έως παράφρονα πράγματα να συμβαίνουν ενόψει εκλογών. Και θα δούμε ακόμα πιο απίθανα έως παράφρονα όσο πλησιάζει η δύσκολη για τη συγκυβέρνηση ώρα της κάλπης. Και όσο επιτελεία, χαλκεία, μαγειρεία και συνεργεία εκτιμούν ότι παραμένει η σκιά της σκοτεινής κουμπαριάς Μαξίμου - Χρυσής Αυγής πάνω στο φωτεινό μονοπάτι που χαράζουν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος. Και θα αναρωτιόμαστε αν ζούμε στην ίδια χώρα εμείς μ' εκείνους που σκαρφίζονται την αριθμητική της ευτυχίας μας.

Έτσι τους είδαμε, αφού μαγείρεψαν ένα πλεόνασμα φτιαγμένο από αίμα και δάκρυα, να ετοιμάζονται να μοιράσουν από μερικά κατοστάρικα στους ταπεινωμένους και καταφρονεμένους, μπας κι αγοράσουν καμιά συνείδηση. Είδαμε τον πρωθυπουργό της χώρας να εξαγγέλλει με ένα ψυχεδελικό διάγγελμα τον συμψηφισμό του ΦΠΑ από το φθινόπωρο. Βλέπουμε τις ομοβροντίες τεχνητής αισιοδοξίας -πάρε να 'χεις- από τη συστοιχία των μεγάλων ΜΜΕ. Χαζεύουμε τις προετοιμασίες και τα βεγγαλικά για το ταξίδι της Μέρκελ στην Αθήνα -έρχεται να συγχαρεί προεκλογικώς τον Σαμαρά, γιατί εφάρμοσε άψογα την πολιτική της, και τον εαυτό της γιατί επιμένει σ' αυτή την πολιτική.

Εκείνο όμως που πιο πολύ απ' όλα δείχνει την παραφροσύνη τους είναι η έξοδος στις αγορές. Πεινάμε, πεθαίνουμε, κρυώνουμε, θυμώνουμε, τρέμουμε για το αύριο -το δικό μας και των παιδιών μας- αλλά βγαίνουμε στις αγορές! Μας έκαναν έξωση με χρέος λίγο πάνω από το 100% του ΑΕΠ και τώρα μας ανοίγουν τις πόρτες με χρέος 175% του ΑΕΠ. Οι πρωταθλητές της ύφεσης, της ανεργίας, της φτώχειας, της απόγνωσης επιβραβεύονται από την κριτική επιτροπή των Goldman Sachs και Σία! Η δύσμοιρη ξεβράκωτη βγαίνει στην πασαρέλα υπό τα χειροκροτήματα του Σόιμπλε και των hedge funds. Χόρεψε μαϊμού, χόρεψε!

Με όλα αυτά, τελικώς, το εκλογικό δίλημμα είναι μεταξύ κοινής λογικής και παραφροσύνης. Κι αν καταψηφιστούν μετά από τόσο ΦΠΑ, τόσο προεκλογικό μέρισμα, τόση έξοδο στις αγορές, τόση Μέρκελ, τόσο Mega, τόση τρομοκρατία και τόσο χάος μεταξύ αλήθειας και προπαγάνδας, θα πρέπει να φύγουν αμέσως. Κυριακή βράδυ. Διότι το γαρ πολύ του ΣΥΡΙΖΑ γεννά παραφροσύνη, αλλά δεν θα καθίσει να την πνίξει κιόλας ο Αλή Πασάς τη Φροσύνη...

Από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου