Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Θυμήσου τον Ερντογάν

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη


Μέχρι πριν από λίγες ημέρες ο Ερντογάν έμοιαζε να είναι ριγμένος στο καναβάτσο.

Είχε πεθάνει ένα δεκαπεντάχρονο παιδί -«ταραξία» το χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός- θύμα της άγριας κρατικής καταστολής στην Πλατεία Ταξίμ, είχαν βγει στη φόρα οικονομικά σκάνδαλα δισεκατομμυρίων για τον ίδιο και την οικογένειά του, είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή -μέχρι και ο Γκιουλ, ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, τον είχε μεμφθεί- για την απαγόρευση του Twitter και του YouTube. Ώσπου έγιναν εκλογές, όχι εθνικές, δημοτικές εκλογές, το κόμμα του Ερντογάν πήρε 45% κι αυτός βγήκε στο μπαλκόνι θριαμβευτής, απειλώντας ότι θα συνεχίσει να κάνει τα ίδια και χειρότερα.

Η νίκη στις εκλογές δεν ξεπλένει τα ανομήματα ούτε αθωώνει εκείνον που τα διέπραξε.

Του δίνει ωστόσο τη δυνατότητα να διαχειριστεί τα εγκλήματά του, να κερδίσει χρόνο και εντέλει να ισχυρισθεί ότι ο λαός δεν υιοθέτησε τις συκοφαντίες των αντιπάλων του. Οι εκλογές δίνουν αίγλη στον νικητή, γι' αυτό δεν υπάρχουν δευτερεύουσες εκλογές, δεν υπάρχει ψήφος χαλαρή και ελαφριά, ψήφος του φραπέ και της ξαπλώστρας. Η ψήφος είναι πάντοτε βαριά, είτε πέσει είτε δεν πέσει στην κάλπη.

Στην Ελλάδα:

Έχουμε μια κυβέρνηση που εφαρμόζει συστηματικά ένα οικονομικό πρόγραμμα εξόντωσης των πιο αδύναμων στρωμάτων του πληθυσμού. Πρόγραμμα διάλυσης του παραγωγικού ιστού, εκποίησης δημόσιων αγαθών, υποδομών και γαιών. Μια κυβέρνηση που απολύει, ξεπουλάει, δημεύει, συλλαμβάνει όσους δεν έχουν να πληρώσουν κι αν κάποιες ομάδες τολμήσουν να αντισταθούν, υφίστανται δημόσια διαπόμπευση ως συντεχνίες, κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές, ως εμπόδια εντέλει στην προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας.

Έχουμε μια κυβέρνηση που καταφεύγει διαρκώς στην καταστολή, δέρνει, ψεκάζει, ποδοπατά τους δασκάλους, τους σχολικούς φύλακες, τους μικροομολογιούχους, ακόμη και τις καθαρίστριες. Που έχει απαγορεύσει τέσσερις φορές -όταν ήρθε η Μέρκελ, όταν έγινε η εναρκτήρια εκδήλωση της ελληνικής προεδρίας, όταν ήρθε ο Σόιμπλε, όταν συνεδρίασαν στην Αθήνα το Eurogroup και το Ecofin- τις συναθροίσεις και τις συγκεντρώσεις, βασιζόμενη σε ένα χουντικό διάταγμα του 1969.

Έχουμε μια κυβέρνηση που περνάει τα πιο σκληρά μέτρα με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και με κατεπείγοντα νομοσχέδια. Καταπατάει τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα -δεκάδες αποφάσεις της έχουν βγει αντισυνταγματικές- εκβιάζει τους βουλευτές να ψηφίζουν μέτρα απάνθρωπα με την απειλή της δόσης και της χρεοκοπίας. Μια κυβέρνηση που, όπως επιβεβαιώθηκε και από το περίφημο βίντεο του Μπαλτάκου, βαδίζει χέρι - χέρι με το ακροδεξιό παρακράτος.

Σε λίγες ημέρες έχουμε εκλογές κι αν η κυβέρνηση νικήσει ή υποστεί ελαφριά ήττα, θα ισχυριστεί ότι αθωώθηκε από τον ελληνικό λαό, πως ό,τι έκανε ήταν καλώς καμωμένο. Θα ισχυριστεί ότι έλαβε εντολή για να συνεχίσει στην ίδια ρότα, να διαλύει τους ανθρώπους, να δέρνει τους ανθρώπους, να συναγελάζεται με το παρακράτος.

Ακούστε τον επινίκιο λόγο του Ερντογάν και θα καταλάβετε τι μας περιμένει αν ψηφίσουμε χαλαρά.

Από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου