Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Η αγία τράπεζα....

Του Λευτέρη Καπώνη


Όλο το κόλπο τη σήμερον ημέρα είναι να πιάσεις θέση στην τραπεζική εκκλησία. Μα καρδινάλιος, μα μητροπολίτης, ακόμα και ιεροδιάκονος να είσαι, κονομάς. Καταρχάς η τράπεζα έχει το αλάθητο. Γιατί, και όταν κάνει λάθη και σπρώχνει το μαγαζί στον γκρεμό, βάζει τους πιστούς να πληρώσουν τη ζημιά. Το κόλπο ονομάζεται ανακεφαλαιοποίηση. Διότι η τράπεζα, φίλε μου, όπως το Βατικανό τον Μεσαίωνα, έχει μια αδιαίρετη ιδεολογία. Δεν υπάρχουν αιρετικοί τραπεζίτες. Όλοι πιστεύουν στην αγία τριάδα: κέρδος, τόκος, ληστεία. Η τράπεζα αντιπροσωπεύει τον Θεό επί της γης. Γι' αυτό και είναι αδύνατον να πληρώσει τα λάθη της. Κάνει μια μετάνοια και ξανά προς τη δόξα τραβά. Έπειτα έχει βάλει στο χέρι ό,τι κινείται. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι, όλοι έχουν μια υποχρέωση στην τράπεζα, διότι εν τέλει όλοι χρειάζονται τα υλικά αγαθά για να τη βγάλουν καθαρή στον σύντομο βίο τους.

Η τράπεζα, όπως και η εκκλησία, ζει εις τους αιώνας των αιώνων αμήν. Το κόλπο λοιπόν τη σήμερον είναι να πιάσεις θέση σ' αυτό το ευαγές ίδρυμα. Μπορείς να αυξήσεις την περιουσία σου σε αδιανόητα μεγέθη χωρίς να σε ψέξει κανείς. Μπορείς να δημιουργήσεις προϊόντα - φούσκες που θα καταστρέψουν το μαγαζί κι εσύ να κονομάς. Κι όταν έρθει η καταστροφή, να βάλεις τους φίλους σου τους πολιτικούς να σώσουν το μαγαζί. Εν τω μεταξύ οφείλεις να τους υποδείξεις τον τρόπο κι αυτοί οφείλουν να σε υπακούσουν γιατί έχεις αποκτήσει την ικανότητα και τη γνώση του τεχνοκράτη, στοιχεία εντελώς απαραίτητα στην εποχή μας. Διότι ποιος άλλος ξέρει καλύτερα τη συνταγή της επιτυχίας αν όχι αυτός που προκάλεσε την καταστροφή; Τότε οι δημοσιογράφοι και οι διανοούμενοι αναλαμβάνουν να εξηγήσουν στους πιστούς ποιες αμαρτίες πρέπει να αποφεύγουν στο μέλλον για να μην ξανασυμβεί το κακό. Οι πολιτικοί επιβάλλουν τις σωφρονιστικές τιμωρίες στον λαό για την εγκληματική συμπεριφορά του, που συνίστατο στο ότι έπαιρνε τα δάνεια που του έσπρωχναν οι τραπεζίτες για να κονομήσουν. Έπρεπε να έχει τη διαύγεια να καταλάβει την παγίδα που έστηνε ο σατανάς.

Μ' αυτά και μ' αυτά, μάγκες μου, η τράπεζα έχει το δικαίωμα να βαφτίζει το κρέας ψάρι και αλώβητη να συνεχίζει το θεάρεστο έργο της. Εν τω μεταξύ οι ψηφοφόροι οφείλουν να νηστεύουν γενεές επί γενεών μέχρι η επόμενη γενιά τραπεζιτών να ξανασπρώξει τους οβολούς που έχει μαζέψει από τους πληβείους στους πληβείους για το επόμενο χρυσοφόρο κόλπο.

Αυτά και να έχετε υπόψη σας ότι οι Σάιλοκ ποτέ δεν πεινάνε.

Από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου