Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Ιστορική απόφαση: Δεν απελαύνεται Κενυάτισσα για να μην υποστεί κλειτοριδεκτομή

Κοινωνία


Στην χορήγηση διεθνούς προστασίας σε Κενυάτισσα μητέρα και τα τρία της παιδιά, προχώρησε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, προκειμένου η γυναίκα να μην υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομή), αλλά και βασανισμό τα παιδιά της.

Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, αφού είναι η πρώτη που εφαρμογή του μέτρου της χορήγησης διεθνούς προστασίας (σύμφωνα με την Σύμβαση της Γενεύης του 1951) που αφορά ton ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων των γυναικών (Female genital multilation – FGM).

Η Kενυάτισσα μητέρα ήρθε στην Ελλάδα το 2002 και υπέβαλε αίτημα διεθνούς προστασίας για τον εαυτό της και τα τρία ανήλικα παιδιά της ηλικίας 13, 5 και 3 ετών (το τελευταίο μάλιστα ήταν νόμιμο παιδί αμερικανού πολίτη).

Στο αίτημά της ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα της γιατί ανήκει στη φυλή Kikuyu που υποβάλλει σύμφωνα με τις παραδόσεις τις γυναίκες στην πρακτική FGM.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ίδιος κίνδυνος ελλοχεύει από την οργάνωση Mungiki που δραστηριοποιείται σε πολλές περιοχές της Κένυας.

Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι η Κενυάτισσα μητέρα είχε στο παρελθόν απευθυνθεί δύο φορές στο περιφερειακό γραφείο ασύλου Αττικής και την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για να βρει προστασία, ωστόσο το αίτημά της απορρίφθηκε και τις δύο φορές, με την αιτιολογία ότι δεν προσκόμισε «αδιάσειστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο επικαλούμενος φόβος της λόγω του κινδύνου υποβολής στην πρακτική του FGM από την οργάνωση Mungiki μπορεί να θεωρηθεί εύλογος και θεμελιωμένος σε αντικειμενικά δεδομένα, ώστε να συνάγεται ότι υπάρχει άμεσος και αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή ή τη σωματική της ακεραιότητα σε περίπτωση επιστροφής στη χώρα καταγωγής της».

Η Κενυάτισσα προσέφυγε στην Δικαιοσύνη επικαλούμενη «ανεπανόρθωτη βλάβη που συνίσταται για την ίδια στην υποβολή σε βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση και για καθένα από τα παιδιά της στην υποχρεωτική στρατολόγηση από εγκληματική οργάνωση (για το πρώτο), σε πιθανή αρπαγή από τις εγκληματικές οργανώσεις (για το δεύτερο) και σε κίνδυνο δίωξής του (για το τρίτο), γιατί είναι νόμιμο τέκνο αμερικανού πολίτη». Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με πρόεδρο την πρόεδρο Εφετών Σταυρούλα Λιάγκου και εισηγήτρια την Εφέτη Σταυρούλα Μπρούστα, έκανε δεκτή προσωρινά την αίτησή της και την ανέστειλε

Από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου