Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Άλλοθι είσαι, ηλίθιε!

Του Θανάση Καρτερού


Τι είναι η δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε τον Ιούλη του '74; Μια άλλη μορφή της δικτατορίας των μονοπωλίων. Και τα γεγονότα επιβεβαιώνουν πόσο υποκριτική είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, που υπερασπίζονται τον τυπικό χαρακτήρα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που κάνουν το ίδιο, ισχυριζόμενα ότι η κυβερνητική πολιτική αποτελεί εκτροπή από αυτή τη δημοκρατία.

Αυτά λέει η ηγεσία του ΚΚΕ με αφορμή τα σαράντα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Για να αποδειχτεί έτσι για άλλη μια φορά πώς, όταν παίρνει κανείς έτοιμες θέσεις από το ντουλάπι της θεωρίας του και τις φοράει σαν καπέλο στην πραγματικότητα, βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από την πραγματικότητα. Όσο κι αν καμαρώνει μπροστά στον δικό του καθρέφτη τη δική του επαναστατική καθαρότητα, γιατί δήθεν καταλαβαίνει και διακηρύσσει όσα άλλοι ή δεν καταλαβαίνουν ή υποκριτικά δεν ομολογούν.

Εννοείται ότι η θέση του σημερινού ΚΚΕ για το καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε στις 24 Ιουλίου του '74 δεν έχει καμιά σχέση με τη θέση του ΚΚΕ τότε. Γιατί τότε το ΚΚΕ έβλεπε την κατάρρευση της Χούντας και τον συνακόλουθο συμβιβασμό σαν αποτέλεσμα της λαϊκής απομόνωσης, της πάλης του λαού και της νεολαίας του, της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της προδοσίας της Κύπρου. Δεν έγινε απλώς αλλαγή φρουράς τότε. Χύθηκε αίμα αγωνιστών, ανάμεσά τους και κομμουνιστών, για να συντελεστεί ο συμβιβασμός που γέννησε τη δημοκρατία της Μεταπολίτευσης.

Αν δεν μιλάς γι' αυτό. Αν δεν αντιλαμβάνεσαι την τεράστια διαφορά ανάμεσα στην ανοιχτή δικτατορία και την αστική δημοκρατία. Αν δεν καταλαβαίνεις το χάος που χωρίζει τη νόμιμη δράση του ΚΚΕ από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αν αραδιάζεις ανοησίες ότι δεν τρέχει και τίποτε που παραβιάζονται κάποια δικαιώματα -αυτά είναι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ. Αν τσαμπουνάς ότι τα Μνημόνια είναι δήθεν εκτροπή από τη δημοκρατία. Τότε δεν είσαι ούλτρα επαναστάτης όπως νομίζεις. Άλλοθι είσαι, ηλίθιε!

Άλλοθι για όσους θέλουν τη δημοκρατία ανάπηρη, τους εργαζόμενους φιμωμένους, τους ανυπάκουους μαντρωμένους ή εξουδετερωμένους. Γιατί ο ταξικός χαρακτήρας της δημοκρατίας δεν είναι καραμέλα να την πιπιλάς επαναστατικά. Αλλά και τέτοια να ήταν, είναι άλλο πράγμα να την πιπιλάς από τα γραφεία σου στον Περισσό κι άλλο από τα ξερονήσια και τις φυλακές...

Από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου