Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Για τη μικρή Κατερίνα...

Του Πέτρου Κατσάκου


Στις 19 Απριλίου ένας πατέρας μεταφέρει τη δωδεκάχρονη κόρη του στο νοσοκομείο Κορίνθου καθώς η μικρή αισθάνεται αδιαθεσία. Το κορίτσι νοσηλεύεται για λίγες ώρες στο νοσοκομείο και το επόμενο πρωινό επιστρέφει στο σπίτι του καθώς οι γιατροί διαπιστώνουν πως δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα υγείας. Το αίσιο τέλος της ιατρικής περιπέτειας όμως της μικρής Κατερίνας, σηματοδοτεί την αρχή μιας άλλης, το ίδιο αδυσώπητης και σκληρής, που σπάνια έχει αίσιο τέλος.

Η δωδεκάχρονη ήρθε πριν λίγες ημέρες αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής καθώς το νοσοκομείο της Κορίνθου της έστειλε στο όνομά της χρέωση 335 ευρώ για τα έξοδα του νοσοκομείου, μιας και ο πατέρας της είναι ανασφάλιστος και δεν είχε τη δυνατότητα να καλύψει τα νοσήλια. Τα 335 ευρώ χρεώθηκαν στο όνομα της Κατερίνας Μ. και ένα δωδεκάχρονο κορίτσι βρέθηκε αντιμέτωπο με την οικονομική βαρβαρότητα των καιρών μας, που θέλει χιλιάδες ανασφάλιστοι γονείς να αναρωτιούνται τι θα κάνουν αν αρρωστήσει το παιδί τους.

Το κράτος, από αρωγός και προστάτης του αδύναμου, σύμφωνα με τον σκοπό και τη λειτουργία του, την εποχή του Μνημονίου μετατρέπεται σε δυνάστη και τα δημόσια νοσοκομεία σε παραρτήματα της εφορίας. Ένα παιδί βρέθηκε αντιμέτωπο με τη λογιστική αντίληψη ενός συστήματος υγείας που αφήνει ανθρώπους να πεθαίνουν αβοήθητοι, που πετά καρδιοπαθείς έξω από τα χειρουργεία, που αφήνει καρκινοπαθείς χωρίς φάρμακα και τώρα απειλεί με κυρώσεις ακόμα και ανήλικους ασθενείς.

Η μικρή Κατερίνα είχε την ατυχία, ο πατέρας της να είναι ένας ακόμη ελεύθερος επαγγελματίας που, τσακισμένος από την οικονομική κρίση, έχασε τα ασφαλιστικά δικαιώματα για τον ίδιο και την οικογένειά του. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Μ. Βορίδη, ο αριθμός των ανασφάλιστων στην Ελλάδα παραμένει γρίφος. Το κράτος του κ. Σαμαρά αδυνατεί να αναφέρει έστω τον αριθμό των ανθρώπων που η ζωή τους κινδυνεύει άμεσα και αρκείται σε προπαγανδιστικές «εντολές» του τύπου "στέλνω τη Δευτέρα γιατρό στο Καστελόριζο".

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κορίνθου καλεί τους πολίτες της Κορινθίας, εργαζόμενους και ανέργους, τους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας και τους τοπικούς φορείς, σε κοινό αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της υγείας και τη μετατροπή της σε εμπόρευμα, σε αγώνα για την άμεση και ελεύθερη πρόσβαση όλων μας στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου