Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Δεν απέρριψε η Χαμάς την κατάπαυση πυρός, το Ισραήλ την απέρριψε.


Καθώς η για ανθρωπιστικούς λόγους πεντάωρη κατάπαυση του πυρός της Πέμπτης 17 Ιούλή έφτασε στο τέλος της, μια κουβέντα για την “κατάπαυση του πυρός”.

Picture
Η Shayma al-Masri, ετών 4, τραυματίστηκε σε μια Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τη μητέρα και τα δυο αδέρφια της, σε νοσοκομείο της Γάζας, στις 15 Ιούλη 2014 (Ashraf Amra / APA images).

Είναι ο αποκλεισμός, ηλίθιε! Μπορείς να μιλήσεις με – κυριολεκτικά – οποιονδήποτε στη Γάζα και θα σου πει το ίδιο πράγμα. Ο αποκλεισμός είναι ζωντανός θάνατος, συντρίβοντας σιγά σιγά τη ζωή στη Γάζα. Πρέπει να τερματιστεί.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος που η Χαμάς δεν συναίνεσε στην προσπάθεια του Ισραήλ, μέσω της σύμμαχης σε αυτό Αιγυπτιακής δικτατορίας, να επιβληθεί μονομερής κατάπαυση του πυρός. Κατάπαυση του πυρός για την οποία η Χαμάς ισχυρίζεται πως δεν ρωτήθηκε καν, και τελικά έμαθε για αυτήν από τα ΜΜΕ.

Οι ταξιαρχίες το Αλ Κασσάμ, το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς, είπαν πως η πρωτοβουλία αυτή “δεν αξίζει ούτε το μελάνι με το οποίο γράφτηκε” και “υποσχέθηκε στον Παλαιστινιακό λαό ότι το αίμα και οι θυσίες του δεν θα ευτελιστούν από κανέναν στον κόσμο”.

Καμία επιστροφή στο πρότερο Status Quo.


Όπως εξηγεί με ξεκάθαρο τρόπο η Mya Guarnieri στο περιοδικό +972, η προτεινόμενη από την Αίγυπτο “κατάπαυση του πυρός” θα σήμαινε την επιστροφή σε ένα βολικό για το Ισραήλ Status Quo κατά το οποίο:

Το Ισραήλ επιτίθεται κατά καιρούς στη Γάζα, δολοφονεί Παλαιστίνιους πολίτες εκεί και στη Δυτική Όχθη, χωρίς να ελέγχεται ιδιαίτερα για αυτό από τα διεθνή ΜΜΕ και, κατ' επέκταση, τη διεθνή κοινότητα. Μια επιστροφή στο προηγούμενο Status Quo θα σήμαινε επίσης τον άμεσο τερματισμό της φθοράς που υφίσταται η εικόνα του Ισραήλ από τις φρικτές εικόνες που έρχονται από τη Γάζα και τις διαδηλώσεις ενάντια σε αυτό που το Ισραήλ αποκαλεί “Επιχείρηση Προστατευτική Κόψη”.Δεν θα σήμαινε όμως καμία αλλαγή για τα 1,8 εκατομμύρια των Παλαιστινίων που ζουν στη Γάζα υπό το συνθλιπτικό βάρος του αποκλεισμού.

Στο άμεσο χρονικό διάστημα, η κίβδηλη πρωτοβουλία για “κατάπαυση του πυρός” δίνει στο Ισραήλ τη δυνατότητα να στρέψει τα πρωτοσέλιδα στην κατεύθυνση που θέλει – ισχυριζόμενο ότι οι της Χαμάς είναι παράλογοι και αδικιολόγητοι “τρομοκράτες”.

Θα επρόκειτο για ευφημισμό προκειμένου να συνεχίσει να δολοφονεί ανθρώπους, οι οποίοι θα προστίθονταν στους 200 τους οποίους έχει ήδη δολοφονήσει το Ισραήλ, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είναι πολίτες – περιλαμβανομένων δεκάδων παιδιών. Η συστηματική στόχευση πολιτών και πολιτικών στόχων με ανηλεείς βομβαρδισμούς στη Γάζα συνεχίζεται από τις 7 Ιούλη.

Είναι πιθανό τα ΜΜΕ να αναπαράξουν τη ρητορεία του Ισραήλ αντί να ρωτήσουν το Ισραήλ γιατί εξακολουθεί να επιβάλλει συλλογική τιμωρία στα 1,8 εκατομμύρια των Παλαιστινίων στη Γάζα και γιατί παραβιάζει τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός.

Το γεγονός ωστόσο παραμένει: είναι το Ισραήλ αυτό που απέρριψε προτάσεις κατάπαυσης του πυρός με λογικούς όρους που βρίσκονταν ανέκαθεν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Γιατί δεν αποδέχεται το Ισραήλ αυτά που έχει ήδη υπογράψει;


Οι όροι για μια κατάπαυση του πυρός από τη μεριά της Χαμάς υπήρξαν ξεκάθαροι. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Guardian της 9ης Ιούλη, η Χαμάς:

Έχει ζητήσει να ισχύσουν ξανά οι όροι κατάπαυσης του πυρός που εφαρμόσθηκαν έπειτα από τον τελευταίο σημαντικό γύρο αντιπαράθεσης με το Ισραήλ το Νοέμβρη του 2012, να απελευθερωθούν ξανά οι κρατούμενοι που απελευθέρωσε το Ισραήλ σε ανταλλαγή του Γκιλάτ Σαλίντ – που είχε απαχθεί, οι οποίοι συνελήφθησαν πάλι από το Ισραήλ μετά την απαγωγή των τριών Ισραηλινών εφήβων – που βρέθηκαν αργότερα δολοφονημένοι, και να σταματήσουν οι παρεμβάσεις του Ισραήλ στην Παλαιστινιακή διακυβέρνηση.

Με άλλα λόγια, αυτό που ζητάει πάνω από όλα η Χαμάς είναι η συμμόρφωση του Ισραήλ με συμφωνίες που έχει ήδη υπογράψει.

Ακόμα ένας κρίσιμος όρος της κατάπαυσης του πυρός του Νοέμβρη του 2012, στον οποίον επιμένει η Χαμάς, είναι:

Το άνοιγμα των διαβάσεων και η διευκόλυνση των μετακινήσεων των πολιτών και της μεταφοράς των εμπορευμάτων, ο τερματισμός των περιορισμών στις ελεύθερες μετακινήσεις των κατοίκων και η στοχοποίηση όσων κατοικούν σε συνοριακές περιοχές. Η εφαρμογή των ανωτέρω θα πρέπει να αρχίσει μέσα σε 24 ώρες από την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός.

Ιδιαίτερα όμως μετά το πραξικόπημα στην Αίγυπτο τον περασμένο χρόνο, ο αποκλεισμός, από όλες τις μεριές, είναι περισσότερο ασφυκτικός παρά ποτέ.

Όπως απεικονίζεται στο γράφημα, που φτιάχτηκε από τους Ben White και Rachele Richards χρησιμοποιώντας δεδομένα του ΟΗΕ των αρχών του 2013, οι χυδαίες παραβιάσεις των όρων της κατάπαυσης του πυρός από μεριάς Ισραήλ ξεκίνησαν αμέσως μετά την επίτευξή της. “Κατάπαυση του πυρός” σήμαινε, στην πράξη, την μονομερή κατάπαυση του πυρός από μεριάς Παλαιστινίων, ενώ το Ισραήλ συνέχισε να επιτίθεται, να εισβάλλει και να δολοφονεί.

“Δεν θέλουμε να πάει χαμένο τόσο αίμα”.


Πολλοί χρήστες του Tweeter στη Γάζα εξέφρασαν απόψεις, χαρακτηρίζοντας την επιστροφή στο προηγούμενο Status Quo ως απαράδεκτη, αφού θα σήμαινε αργό θάνατο, με τη Γάζα έξω από τα βλέμματα και τις συνειδήσεις του κόσμου.

Οι ανηλεείς Ισραηλινοί βομβαρδισμοί της Γάζας ξανάρχισαν, πυρά αντιποίνων από τη Γάζα ακολούθησαν, και για τους Ισραηλινούς που μαζεύτηκαν να χαζέψουν με καρέκλες εκδρομής και κάνοντας πικ νικ, το ευχάριστο θέαμα συνεχίζεται.

Πηγη: The electronic intifada

Από την Σπίθα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου