Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

“Τελειώνουν” τα ψάρια στη Μεσόγειο

Οικολογία

Την ώρα που η επιβολή ποσόστωσης στην Ευρώπη, τον Ατλαντικό Ωκεανό, τη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα οδηγεί σε αύξηση του αριθμού των ψαριών, η κατάσταση στη Μεσόγειο έχει γίνει ακόμη δραματικότερη.

Νεαρά ψάρια στα δίχτυα των ψαράδων

Μία έρευνα που δημοσιεύει το περιοδικό Current Biology δείχνει ότι κατά το διάστημα 1990-2010 αυξανόταν βαθμιαία ο αριθμός των νεαρών ψαριών που πιάνονταν στα δίχτυα των ψαράδων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ελάττωση του ρυθμού αναπαραγωγής τους και κατ’ επέκταση τον αποδεκατισμό τους.

Bildergalerie Europäischer Tag der Meere Hochseefischerei Trawler Frankreich
Εννέα είδη στο μικροσκόπιο

Ο έλληνας ωκεανολόγος Παρασκευάς Βασιλακόπουλος επικεντρώθηκε στην παρατήρηση εννέα ειδών ψαριού για χρονικό διάστημα άνω των 20 ετών, διαπιστώνοντας το δραστικό περιορισμό του αριθμού τους. Μεγαλύτερο πλήγμα υπέστησαν τα είδη εκείνα που βρίσκονται στο στόχαστρο της παράνομης αλιείας.

Fischerei Trafler
Ανεξέλεγκτη αλιεία

Την ώρα που τα μέτρα της ΕΕ για τον περιορισμό της δράσης των μεγάλων αλιευτικών εταιρειών έχουν αποτέλεσμα στη Βόρεια Θάλασσα και στον Ατλαντικό Ωκεανό, τη Μεσόγειο εξακολουθούν να λυμαίνονται μικρότερα αλιευτικά πλοία. Αυτά δεν είναι ιδιαίτερα ορατά από τις ακτές και ως εκ τούτου η δράση τους είναι δύσκολο να ελεγχθεί.

Fischerboote in China
Αγώνας δρόμου για την ψαριά

Ερευνητές εκτιμούν ότι η κατάσταση στη Μεσόγειο παρουσιάζει ομοιότητες με εκείνη που επικρατεί στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κίνας, στην υποσαχάρια Αφρική και σε άλλες τροπικές περιοχές. Τα κινέζικα αλιευτικά σκάφη (φωτογρ.) επιδίδονται κυριολεκτικά σε αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν μια καλή ψαριά.

Senkung der Herings-Fangquote
Ποσόστωση για την προστασία των ειδών

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ διαπραγματεύονται κάθε χρόνο σταθερές ποσοστώσεις που ρυθμίζουν την αλίευση στα ευρωπαϊκά ύδατα. Περιορισμοί υπάρχουν ακόμη και για είδη που δεν κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση.

Spanien Protest von Fischern in Gibraltar
Διασυνοριακές εντάσεις για τα αλιευτικά δικαιώματα

Εντάσεις προκύπτουν ορισμένες φορές ακόμη και μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ. Ισπανοί ψαράδες διαμαρτύρονται για την απόφαση των βρετανικών αρχών να τοποθετήσουν έναν τεχνητό τσιμεντένιο ύφαλο στη θαλάσσια περιοχή του Γιβραλτάρ. Όπως λένε οι ψαράδες, ο ύφαλος καταστρέφει τα δίχτυα τους.

Treibnetze
Περιορισμοί για τα δίχτυα

Τα αποθέματα ψαριών μπορούν να διαφυλαχθούν επιλέγοντας δίχτυα που επιτρέπουν σε νεαρά ψάρια να διαφύγουν από τις τρύπες τους. Ως εκ τούτου πολλά κράτη απαγορεύουν δίχτυα με πολύ πυκνή πλέξη. Σε κάθε περίπτωση το 75% των παγκόσμιων αλιευτικών αποθεμάτων έχει αφανιστεί.

Deutschland Fischhandel Symbolbild
“Πολυταξιδεμένα” ψάρια

Ο όρος φρέσκο ψάρι έπαψε πια να σημαίνει ότι τα ψάρια καταναλώνονται σε σημείο αλίευσής τους. Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας ψύξης, ψάρια από την Ασία, την Αφρική ή τον Ειρηνικό Ωκεανό καταλήγουν στα πιάτα των ευρωπαίων καταναλωτών. 90 εκατομμύρια τόνοι διατροφικών προϊόντων ετησίως προέρχονται από τις θάλασσες.

Lachs-Farm in Russland
Πόσο υγιεινός είναι ο σολομός;

Τα ιχθυοτροφεία, ακόμη και σε φυσικό περιβάλλον, όπως εδώ στη Ρωσία, δεν είναι υπεράνω υποψίας. Ο σολομός, για παράδειγμα, ταΐζεται με ψαράλευρα. Ένα πρόσθετο πρόβλημα είναι η μόλυνση του νερού με τροφές και αντιβιοτικές ουσίες.

Fischverkäufer in Nouadhibou, Mauretanien
Φρέσκο ψάρι στο τραπέζι

Αυτό το είδος, αν και σπανίζει, εξακολουθεί να υπάρχει. Μικροψαράδες πιάνουν τα ψάρια τους και τα πωλούν λίγες ώρες μετά σε τοπικές αγορές, όπως σε αυτήν την ψαραγορά στη Μαυριτανία. Ωστόσο, οι μεγάλες αλιευτικές εταιρείες απειλούν με τη δραστηριότητά τους αυτό το είδος ψαράδων με εξαφάνιση.

Από το Left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου