Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Με λουκέτα στα εργοστάσια ζάχαρης, η ανάπτυξη της κυβέρνησης (Video)

Της Κατερίνας Μπρεγιάννη


Υπεύθυνη για την απαξίωση της ΕΒΖ, η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης υποστήριξε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας, Πέτρος Χασανίδης το πρωί στο Mega. «Η διοίκηση τα τελευταία πέντε χρόνια ασχολήθηκε μόνο με ένα πράγμα, πως θα πουλήσει την βιομηχανία, θα απαξιώσει την τευτλοκαλλιέργεια, πως θα διαλύσει τις υποδομές για να μπορέσει να πουλήσει την βιομηχανία πιο εύκολα».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας εξήγησε αναλυτικά τους λόγους που οδήγησαν την βιομηχανία ζάχαρης στην απαξίωση και στο επιχειρούμενο κλείσιμο των δύο από τα τρία εργοστάσια Σερρών και Ορεστιάδας.

Η διοίκηση επικαλείται την περιβόητη μελέτη της Καντόρ που αναφέρει, ότι εξαιτίας της υψηλής κοστολόγησης, δεν συμφέρει η παραγωγή της ζάχαρης στην Ελλάδα. Πραγματικά όμως, γιατί φτάσαμε όμως στο σημείο να απαξιωθεί η τευτλοκαλλιέργεια ώστε να υπάρχουν αυτά τα κοστολόγια;» ρώτησε και συνέχισε λέγοντας ότι η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ότι «Τρεις αποτυχημένοι διαγωνισμοί έγιναν και δεν μπόρεσαν να την πουλήσουν και επειδή δεν μπόρεσαν να την πουλήσουν με τα εργοστάσια ανοικτά αποφάσισαν να τα κλείσουν για να τα πουλήσουν ως οικόπεδα και παλιοσίδερα.»

Το κοστολόγιο στην ΕΒΖ κρίνεται από την πρώτη ύλη, όταν υπάρχει μεγάλη παραγωγή τεύτλων, η τιμή πέφτει, η διοίκηση τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε μόνο με το ξεπούλημα της βιομηχανίας ζάχαρης και όχι για την τιμή των τεύτλων, ή για τη λειτουργία του εργοστασίου. Από τα 120.000 στρέμματα τεύτλων που καλλιεργούσαμε στην Ορεστιάδα και εξασφαλίζαμε ανταγωνιστικές τιμές, φτάσαμε σήμερα στα 18.000 στρέμματα. Δεν έγινε τυχαία αυτό το πράγμα. Δεν οδηγήθηκε τυχαία η εταιρεία στην απαξίωση.

Η ΕΒΖ δεν επιδοτήθηκε ποτέ από το δημόσιο, μεγαλομέτοχος της ήταν η Αγροτική Τράπεζα, με το πούλημα της στην Πειραιώς έμεινε στο κακό κομμάτι της και η κυβέρνηση έκρινε ότι πρέπει να την πάει στο ΤΑΙΠΕΔ για να πουληθεί.

«Η κατάσταση είναι τραγική για την περιοχή της Ορεστιάδας, καθώς είναι το τελευταίο φουγάρο που κάπνιζε, το τελευταίο εργοστάσιο που λειτουργούσε στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδας και σήμερα κλείνει και αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας, Πέτρος Χασανίδης.

Η απόφαση του κλεισίματος των εργοστασίων θα επικυρωθεί αύριο Τετάρτη, στο επικείμενο διοικητικό συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί από τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας ζάχαρης θα έχουν συνάντηση με τον κ. Σταϊκούρα.

Ο Δημ. Βίτσας σε τοποθέτησή του για το θέμα κατά τη διάρκεια της πρωινής εκπομπής του Mega είπε ότι: «Βασική προϋπόθεση ανάπτυξης είναι να δημιουργήσουμε ένα πολύ ισχυρό αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα. Η ζάχαρη είναι ένας ισχυρός παράγοντας και πρέπει να ανασυγκροτηθεί. Δεν γίνεται να μην διαμορφώνεται ανταγωνιστική τιμή στην Ελλάδα και να διαμορφώνεται στην Γερμανία, ή τη Δανία. Ο μόνος στόχος είναι να γίνει η χώρα καταναλώτρια και όχι να έχει ανεξάρτητη παραγωγή» συμπλήρωσε ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

O ΣΥΡΙΖΑ Έβρου εξέδωσε ανακοίνωση όπου καταγγέλλει την πολιτική κλεισίματος των εργοστασίων ζάχαρης που ακολουθεί η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου κλείνοντας την μεγαλύτερη παραγωγική βιομηχανία της Β. Ελλάδας. "Η απόφαση για αναστολή λειτουργίας, που στην ουσία αποτελεί ΚΛΕΙΣΙΜΟ, των δύο εργοστασίων σε Ορεστιάδα και Σέρρες δε σημαίνει μόνο την ταφόπλακα στην αγροτική παραγωγή, αλλά οδηγεί και στην ερήμωση και θανάτωση ολόκληρων περιοχών."


Συνέντευξη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδος Π. Χασανίδη, στο ραδιοσταθμό Maximum 93,6, όπου καταγγέλλει την κυβέρνηση που δηλώνει αναρμόδια για το θέμα


Από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου