Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Ο Έμπολα δεν είναι ανίκητος

Διεθνή


Όπου δεν υπάρχει οικονομικό ενδιαφέρον, η διεθνής κοινότητα και οι οικονομικοί «κολοσσοί» εγκαταλείπουν τον κόσμο στην τύχη του. Έως ότου ο εκάστοτε κίνδυνος «χτυπήσει την πόρτα τους». Κάτι αντίστοιχο φαίνεται ότι συνέβη και στην περίπτωση της επιδημίας του ιού Έμπολα, ο οποίος πέρασε τα σύνορα της Αφρικής αναγκάζοντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να θέσει τον πλανήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Αντί όμως να φθάσουμε στις αρχές Αυγούστου προκειμένου να κινητοποιηθούν οι διεθνείς οργανισμοί, η εξάπλωση της θανατηφόρας νόσου θα μπορούσε να έχει έγκαιρα αποφευχθεί.

Τόσο ο ΠΟΥ όσο και οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Ε.Ε. είχαν ενημερωθεί από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου σχετικά με τη διαφορετικότητα που παρουσίαζε η έξαρση του ιού Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα συγκριτικά με αντίστοιχες επιδημίες αιμορραγικού πυρετού, οι οποίες είχαν παρουσιαστεί στο παρελθόν.

«Με συγχωρείτε για την έκφραση, αλλά βρισκόμαστε στις αρχές Αυγούστου και από τον Μάρτιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ουσιαστικά “κοιμόταν” αρκούμενος σε διαπραγματεύσεις ειδικών και οδηγίες» υποστήριξε στο «Ποντίκι» ο Απόστολος Βεΐζης, υπεύθυνος προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, της μοναδικής διεθνούς οργάνωσης με πολύμηνη παρουσία εθελοντών ιατρών και νοσηλευτών στις πληγείσες από τον Έμπολα χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Όχι στον πανικό


Με τους θανάτους ασθενών να ξεπερνούν πλέον τους 1.000 και τα ποσοστά θνησιμότητας του ιού να κυμαίνονται άνω του 60%, τη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε να έχουν τεθεί σε καραντίνα από τις τοπικές αρχές και την παγκόσμια ανησυχία αλλά και την παραπληροφόρηση σχετικά με τη μετάδοση της νόσου να εντείνονται, αφού η διάδοση του θανατηφόρου ιού στον υπόλοιπο κόσμο είναι πολύ εύκολη μέσω των υπερατλαντικών πτήσεων, η διεθνής κοινότητα καλείται πλέον να προλάβει φαινόμενα παγκόσμιας υστερίας, παρόμοιας με αυτήν που είχε εκδηλωθεί το 2011 με αφορμή τον ιό της γρίπης H1N1.

«Δεν χρειάζεται να επικρατεί πανικός ούτε να τρομοκρατούμε τον κόσμο. Πράγματι ο Έμπολα είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, όπως όλες οι ασθένειες για τις οποίες δεν υπάρχει αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο. Όμως το σημαντικό χρονικό διάστημα επώασης και εκδήλωσης της νόσου (2-3 εβδομάδες), το γεγονός ότι δεν μεταδίδεται με τον αέρα, αλλά μέσω σωματικών υγρών και με το αίμα ασθενών οι οποίοι έχουν ήδη εκδηλώσει πυρετό, καθώς και το γεγονός ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με το να θέσεις τις περιοχές που έχουν μολυνθεί σε “καραντίνα”, είναι στοιχεία που επιτρέπουν στη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα για τον περιορισμό του ιού σε στενά γεωγραφικά πλαίσια» επισημαίνει ο Απ. Βεΐζης.

Δεν κινδυνεύει η Ευρώπη


Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες οι οποίοι συνέβαλαν ώστε η τελευταία επιδημία αιμορραγικού πυρετού να θεωρείται η σοβαρότερη από το 1976, οπότε εμφανίστηκε πρώτη φορά η νόσος;

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, το κυριότερο στοιχείο είναι πως αυτήν τη φορά ο Έμπολα πέρασε από τις απομακρυσμένες περιοχές της Ουγκάντα, του Κονγκό και της Ανγκόλα σε κατοικημένες περιοχές της Σιέρα Λεόνε, της Λιβερίας, ακόμα και στη Νιγηρία.

«Σε αυτές τις χώρες, δυστυχώς, οι αποστολές των ΓΧΣ ήρθαν αντιμέτωπες με ένα ανύπαρκτο Εθνικό Σύστημα Υγείας, νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές και την πρωτοφανή προκατάληψη μεγάλου μέρους του πληθυσμού, πολλοί από τους οποίους αντιμετώπιζαν τους “περίεργους” ανθρώπους με τις στολές σαν τέρατα όπου σκοπό είχαν να... κατασπαράξουν τους συγγενείς τους» αναφέρει ο Απ. Βεΐζης.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οι επικεφαλής των αποστολών ανέφεραν πως τα μέλη των ΓΧΣ έπεσαν θύματα επιθέσεων από κατοίκους ολόκληρων οικισμών με κρούσματα του Έμπολα, οι οποίοι, καθοδηγούμενοι από τους «μάγους» της φυλής, επιχείρησαν να λιντσάρουν τους γιατρούς θεωρώντας τους υπεύθυνους για τη μετάδοση του ιού.

Αυτό το οποίο επισημαίνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι η επιτακτική πλέον ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών από τη διεθνή κοινότητα για την άμεση διάθεση φαρμάκων και ιατρικού προσωπικού από τον ΠΟΥ προκειμένου να αντιμετωπιστεί και να περιοστεί η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού στις χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται σχετικά καθησυχαστικοί σχετικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας στις χώρες του λεγόμενου «ανεπτυγμένου κόσμου», όπου οι υγειονομικές δομές και η ενημέρωση των κατοίκων βρίσκονται σε σαφώς καλύτερο επίπεδο.

Την αυξημένη προσοχή όσων πολιτών ταξίδεψαν πρόσφατα σε χώρες της Αφρικής, όπου ο Έμπολα βρίσκεται σε έξαρση, συστήνει και το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνοντας σε όσους παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα (υψηλό επίμονο πυρετό, ρίγη, μυϊκή αδυναμία, ανορεξία κ.λπ.) να επικοινωνούν άμεσα τόσο με το Κέντρο Λοιμωδών όσο και τα δημόσια νοσοκομεία, που έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή.


«Μυρίστηκαν» χρήμα


Η εξάπλωση του Έμπολα δεν αιφνιδίασε τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, αφού ο αιμορραγικός πυρετός μετρά ήδη τέσσερις δεκαετίες στις χώρες της Αφρικής.
Όσον αφορά την έλλειψη μιας αποτελεσματικής φαρμακευτικής αγωγής ή εμβολίου για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού, οφείλεται στο γεγονός ότι η έρευνα ήταν οικονομικά ασύμφορη για τις φαρμακευτικές πολυεθνικές.

«Η έρευνα για την ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού φαρμάκου ή εμβολίου είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια από τις φαρμακευτικές, αλλά σταμάτησε αφού κρίθηκε οικονομικά ασύμφορη», επισήμανε στο «Π» ο Απόστολος Βεΐζης.

Τα δεδομένα σήμερα έχουν αλλάξει και μπροστά στην παγκόσμια «υστερία» για την εξάπλωση του ιού Έμπολα οι φαρμακευτικοί «κολοσσοί» μυρίστηκαν «ζεστό χρήμα».

Ήδη οι μετοχές των συγκεκριμένων πολυεθνικών εταιρειών στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές εμφάνισαν άνοδο, που σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξε το 40%, ενώ ήδη η καναδική φαρμακευτική εταιρεία Termira Pharmaceuticals ανακοίνωσε ότι περιμένει το «πράσινο φως» από τους διεθνείς οργανισμούς υγείας για την έναρξη κλινικών δοκιμών ενός πειραματικού φαρμάκου για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα.

Τι είναι ο Έμπολα;


Ο ιός Έμπολα πήρε το όνομά του το 1976 από την κοιλάδα του ποταμού Έμπολα, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία βρίσκεται κοντά στην τοποθεσία της πρώτης εστίας. Είναι μια θανατηφόρος ιογενής λοίμωξη, η οποία έχει εμφανιστεί σε σποραδικές εξάρσεις στην Αφρική. Η κλινική εικόνα της διάχυτης αιμορραγίας σε διάφορα όργανα και ο πυρετός είναι παρόμοια με αυτήν που παρατηρείται στους αιμορραγικούς πυρετούς της Λάσα, του Μάρμπουργκ και Κριμαίας - Κονγκό.

Πώς μεταδίδεται


Η νόσος προκαλείται από ένα από τα πέντε είδη του ιού Έμπολα. Σε κάθε επιδημία, η πρώτη ανθρώπινη μόλυνση θεωρείται ότι οφείλεται σε δείγμα από μολυσμένο ζώο.

Οι ακόλουθες περιπτώσεις οφείλονται σε επαφή με αίμα, ιστούς ή σωματικά υγρά από έναν μολυσμένο άνθρωπο ή από νεκρούς που είχαν νοσήσει και από την επαναχρησιμοποίηση μολυσμένων βελονών και συριγγών. Η χρήση των συνήθων μέτρων προφύλαξης, με την επιπλέον χρήση καλυμμάτων για τα πόδια και τα υποδήματα, εμποδίζει την εξάπλωση της νόσου, σε περίπτωση ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων αίματος, εμεσμάτων ή διαρροϊκών κενώσεων.

Η εξάπλωση του ιού Έμπολα μεταξύ των ανθρώπων μέσω αιωρούμενων σταγονιδίων δεν έχει αναφερθεί ποτέ, συνιστάται όμως η χρήση μάσκας σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα. Ο ιός δεν μεταδίδεται κατά τη διάρκεια του σταδίου επώασης.

Ποια είναι τα συμπτώματα


Η περίοδος επώασης διαρκεί 2-3 εβδομάδες και ακολουθείται από απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού, μυαλγίας, διάρροιας, κεφαλαλγίας, κόπωσης και κοιλιακού άλγους. Μπορεί επίσης να υπάρχει εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα. Εντός 7 ημερών επέρχεται σοκ (καταπληξία), κυρίως εξαιτίας της αιμορραγίας. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς καταλήγουν. Ο ασθενής καθίσταται μολυσματικός μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός.

Υπάρχει θεραπεία;


Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια ή φάρμακα εναντίον του ιού Έμπολα και η θεραπεία περιορίζεται σε υποστηρικτικά μέτρα για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, της οξυγόνωσης και του ισοζυγίου υγρών και ηλεκτρολυτών. Οι πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών αυξάνονται εάν λάβουν την κατάλληλη φροντίδα.

Ισπανός ιερέας το πρώτο θύμα στην Ευρώπη


Την Τρίτη το πρωί οι υγειονομικές αρχές της Ισπανίας ανακοίνωσαν τον θάνατο του ιερέα της Καθολικής Εκκλησίας Miguel Pajares, ο οποίος από τις 9 Αυγούστου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο «Juan Carlos III» της Μαδρίτης.

Ο 75χρονος επικεφαλής του Καθολικού Νοσοκομείου «San Jose de Monrovia» στην ομώνυμη πόλη της Λιβερίας – είχε αναλάβει μετά τον θάνατο του Καμερουνέζου διευθυντή Patrick Nshamdze – είναι ο πρώτος Ευρωπαίος υπήκοος - θύμα της νέας έξαρσης του θανατηφόρου ιού, ο οποίος θερίζει στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, με τον αριθμό των επίσημων θυμάτων πλέον να ανέρχεται στους 1.015.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Ισπανού κληρικού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Οργανισμός Φαρμάκων των ΗΠΑ «άναψαν το πράσινο φως» για την πειραματική χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς προσβεβλημένους από τον αιμορραγικό πυρετό στις χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Από το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου