Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Ανθρακωρύχοι απειλούν τον «Δαλάι Λάμα» του Αμαζονίου Τη ζωή σου ή το δάσος

Περιβάλλον


O Ντάβι Κοπενάουα, αρχηγός της φυλής Yanomami στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου της Βραζιλίας, φημίζεται για την πάλη του ενάντια στην καταπάτηση εκτάσεων των ιθαγενών από τους γαιοκτήμονες και τους παράνομους ανθρακωρύχους. Τώρα παλεύει για μια νέα μάχη - αυτή τη φορά ενάντια στις απειλές των ανθρακορύχων να σκοτώσουν τον ίδιο και την οικογένειά του. Επιμέλεια: Μάρθα Βασίλη

«Τον Μάιο, οι ανθρακωρύχοι μου είπαν ότι ο αρχηγός δεν καταφέρει να επιζήσει μέχρι το τέλος του έτους», είπε στο IPS ο Αρμίντο Γκοές, μέλος της φυλής.

Ο 60χρονος Κοπενάουα, είναι ο πλέον αξιοσέβαστος ιθαγενής αρχηγός της Βραζιλίας. Ο σαμάνος των Yanomami και εκπρόσωπος τους, είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο ως ο «Δαλάι Λάμα του τροπικού δάσους». Έχει συμμετάσχει στις συνεδριάσεις των Ηνωμένων Εθνών και άλλα διεθνή φόρα. Έχει κερδίσει βραβεία, όπως το Global 500 Prize από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP). Η φωνή του έχει επιστήσει την προσοχή παγκοσμίως. Ο βασιλιάς Χάραλντ της Νορβηγίας τον επισκέφθηκε το 2013 όπως και ο πρώην Βρετανός ποδοσφαιριστής Ντέιβιντ Μπέκαμ.

Ο Kopenawa είναι πρόεδρος της Hutukara Yanomami Association (HAY), που ίδρυσε το 2004 στην Μπόα Βίστα, την πρωτεύουσα της βόρειας πολιτείας Roraima. Πριν απ αυτό πάλεψε για τους Αυτόχθονες της Επικράτειας της Roraima.

Στις 28 Ιουλίου η HAY εξέδωσε δήλωση όπου ανέφερε ότι ο αρχηγός της, είχε λάβει απειλές για τη ζωή του. Τον Ιούνιο ο Γκόες, ένας από τους διευθυντές του οργανισμού, προσεγγίστηκε από παράνομους ανθρακωρύχους, οι οποίοι του έδωσαν το σαφές μήνυμα θανάτου για τον Κοπενάουα. Από τότε το κλίμα της ανασφάλειας έχει κυριαρχήσει τα πάντα. «Υπάρχουν απειλές και αυτό μας έβαλε σε επιφυλακή», λέει ο Γκόες. «Δουλεύουμε πίσω από κλειδωμένες πόρτες. Δύο ένοπλοι άνδρες έψαχναν για τον Ντάβι στη Boa Vista. Προσφέρονται ακόμη και χρήματα, αν κάποιος θα τον αναγνωρίσει. Είμαστε όλο και πιο ανήσυχοι».

«Οι γαιοκτήμονες και οι αθνρακωρύχοι έχουν πολλά χρήματα ώστε να σκοτώσουν έναν Ινδιάνο. Η ζούγκλα του Αμαζονίου ανήκει σε μας. Μας προστατεύει από τη θερμότητα. Το τροπικό δάσος είναι απαραίτητο για όλους μας και για τα παιδιά μας να ζήσουν σε ειρήνη», λέει ο Κοπενάουα.

Οι ανθρακωρύχοι στην αναζήτησή τους για χρυσό διεισδύουν όλο και βαθύτερα στο έδαφος των Yanomami στη Βραζιλία, καθώς και στη Βενεζουέλα. Με αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται ένας από τους παλαιότερους πολιτισμούς του κόσμου που διατηρούνται μέχρι σήμερα.

«Ο Davi είναι ιδιαίτερα πολύτιμος για τη Βραζιλία, αλλά μερικοί άνθρωποι τον βλέπουν ως εχθρό. Eίναι ένας στοχαστής και ένας πολεμιστής που αποτελεί μέρος της ταυτότητας της Βραζιλίας και έχει αγωνιστεί για τα δικαιώματα των Yanomami και άλλους ιθαγενείς για πάνω από 40 χρόνια», λέει ο ακτιβιστής Μάρκος Γουέσλι, βοηθός συντονιστής του προγράμματος Socioenvironmental Institute (ISA) για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Rio Negro, του μεγαλύτερου παραπόταμου του Αμαζονίου, που διασχίζει όλη την επικράτεια των Yanomami.

Αν και τα εδάφη των Yanomami είναι πλήρως οριοθετημένα, οι παράνομες δραστηριότητες δεν έχουν σταματήσει. «Υπάρχουν πολλοί που εισβάλλουν στη γη των Ιθαγενών για εξόρυξη», εξηγεί ο Γκόες.

Ο Κοπενάουα κατάγεται από την απομακρυσμένη κοινότητα της Demini, ένα από τα 240 χωριά των Yanomami κρύβεται και δεν δίνει στίγμα για το που βρίσκεται. «Θέλουν να με σκοτώσουν. Δεν κάνω ό, τι οι λευκοί άνθρωποι - παρακολουθούν κάποιον για να τον σκοτώσουν. Δεν παρεμβαίνουμε στην εργασία τους. Αυτοί παρεμβαίνουν στο έργο μας και στον αγώνα μας. Θα συνεχίσουμε να αγωνίζομαι για τον λαό μου, επειδή η υπεράσπιση του λαού Yanomami και η γη τους είναι η δουλειά μου», δήλωσε στο IPS.

Σε ανακοινωθέν της, η HAY ζήτησε από την αστυνομία να ερευνά τις απειλές και να παρέχουν στον Κοπενάουα με επίσημη προστασία. «Υποπτευόμαστε ότι οι απειλές είναι αντίποινα για την συνεργασία των Yanomami με κυβερνητικές υπηρεσίες, για να ερευνηθούν και να σταματήσουν τα δίκτυα των ανθρακωρύχων στην επικράτεια των Yanomami τα τελευταία χρόνια», σχολίασε η οργάνωση.

O Κοπενάουα και η HAY, συγκεκριμένα παρέχουν στην ομοσπονδιακή αστυνομία χάρτες των περιοχών εξόρυξης, των γεωγραφικών περιοχών, και πληροφορίες σχετικά με τα αεροπλάνα και τα άτομα που κυκλοφορούν στην επικράτεια. Οι εκθέσεις τους έχουν καταστήσει δυνατό να διενεργηθούν έρευνες ενάντια στην εξάπλωση των γαιοκτημόνων. Η τελευταία έγινε τον Φευρουάριο.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία, στην Roraima και μόνο, η παράνομη εξόρυξη φέρει κέρδη 13 εκατομμυρίων δολαρίων το μήνα, πολλά από τα κέρδη προέρχονται από το έδαφος των Yanomami.

Στη Βραζιλία δεν υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για την προστασία των αυτοχθόνων πληθυσμών που αντιμετωπίζουν απειλές. Σε αυτή τη χώρα των 200 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι ιθαγενείς αριθμούν 896.917, σύμφωνα με την απογραφή του 2010.

Από το tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου