Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Καταστροφή των χημικών και ερωτήματα

Του Ανδρέα Τριανταφυλλάκη


Με αφορμή το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας και την καταστροφή του άνοιξε μεγάλη συζήτηση. Άρθρα, γνωμοδοτήσεις, αντεγκλήσεις και φυσικά κινητοποιήσεις, κυρίως στην Κρήτη.

Ήρθε η ανακοίνωση του Αμερικανικού πενταγώνου , ότι εξουδετερώθηκαν επιτυχώς σε μόλις 40 ημέρες 581 τόνοι της ουσίας "DF" και 19,8 τόνοι αερίου μουστάρδας. Ο δε πρόεδρος Ομπάμα διαβεβαίωσε πως θα παρακολουθούν την συμμόρφωση της Συρίας, μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου.

Θέλω να ξεκαθαρίσω απ την αρχή πως σκοπός τούτου του σημειώματος δεν είναι αν έγινε η εξουδετέρωση με επιτυχία ή όχι. Στόχος μου είναι να μεταφερθεί η κουβέντα στην απαγόρευση παραγωγής χημικών και βιολογικών όπλων.

Η Σύμβαση για τα χημικά όπλα είναι διεθνής σύμβαση η οποία απαγορεύει την ανάπτυξη, παραγωγή, αποθήκευση και χρήση χημικών όπλων και απαιτεί την καταστροφή των ήδη υπαρχόντων. Τέθηκε σε εφαρμογή στις 29 Απριλίου 1997. Υπεύθυνος για την εφαρμογή της είναι ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) με έδρα τη Χάγη, που έχει την ευθύνη εκπλήρωσης των στόχων της Σύμβασης και των διατάξεών της, συμπεριλαμβανομένων της επαληθεύσεως συμμόρφωσης των συμβαλλομένων με τη Σύμβαση κρατών- μερών και της διατήρησης και προαγωγής της συνεργασίας μεταξύ αυτών. Ο αριθμός των κρατών -μερών της Σύμβασης στις 21 Μαΐου 2009 ήταν 188.

Στη χώρα μας η Σύμβαση για τα χημικά όπλα επικυρώθηκε με το Νόμο 2254/94 και τέθηκε σε εφαρμογή με το Νόμο 2991/2002. Η Ελλάδα δεν έχει στην κατοχή της χημικά όπλα.

Τρία είναι τα πιο βασικά σημεία από την εφαρμογή της Σύμβασης, τα οποία έχουν άμεσο αντίκτυπο σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εταιρείες, ερευνητικές μονάδες:

• Δηλώσεις
• Επιθεωρήσεις
• Έλεγχος διακίνησης εμπορευμάτων

Σύμφωνα με τη Σύμβαση κάθε κράτος -μέρος υποχρεούται να υποβάλλει στον OPCW κάθε χρόνο, λεπτομερείς δηλώσεις σχετικά με δραστηριότητες που εμπίπτουν στη Σύμβαση. Τα στοιχεία των δηλώσεων υπόκεινται σε επαλήθευση από επιθεωρητές του Οργανισμού. Η εμπορία προϊόντων που υπάγονται στη Σύμβαση ελέγχεται με διαδικασίες αδειοδότησης εισαγωγών- εξαγωγών.

Ειδικά για την Ελλάδα διαβάζουμε πως δεν έχει στην κατοχή της χημικά όπλα, τι γίνεται όμως με τους τόνους χημικών που ρίχνει η αστυνομία;

Ερωτήματα


Ερώτημα πρώτο: Αφού από το 1997 είναι απαγορευμένη η παραγωγή, ποιός παράγει και γιατί δεν ελέγχεται;

Ερώτημα δεύτερο: Ποιοι πουλάνε και κονομάνε σε χώρες σαν την Συρία, το Ιράκ, τους κάθε λογής Ταλιμπάν ή Τζιχαντιστές;

Ερώτημα τρίτο: Ποιος πουλάει στην Ελληνική Αστυνομία και μάλιστα ληγμένα χημικά;

Ερώτημα τέταρτο: Γιατί δεν υποχρεώνονται οι εταιρείες και χώρες παραγωγής να αποσύρουν και να εξουδετερώσουν τα χημικά και βιολογικά όπλα στον τόπο τους;

Ερώτημα πέμπτο: Γιατί επιλέχτηκε το συγκεκριμένο σημείο της Μεσογείου, όταν 20 και πλέον χρόνια σ’ αυτήν την περιοχή η Μαφία βυθίζει τοξικά και πυρηνικά απόβλητα;

Να γίνει επίσημα «χωματερή» χημικών η περιοχή και την όποια μόλυνση να την χρεώσουμε στην Μαφία.

Όσον αφορά στην καταστροφή των χημικών της Συρίας Δυτικά της Κρήτης.

Ποιος εγγυάται πως όντως εξουδετερώθηκαν με ασφάλεια και ακόμη ποιος εγγυάται πως δεν τα κράτησαν να τα πουλήσουν ξανά, (άσχετα με το γεγονός πως επιστημονικά είναι δυνατόν να εξουδετερωθούν).

Πόσοι γνωρίζουν - αν αληθεύει - πως έπεται για καταστροφή το χημικό οπλοστάσιο της Αιγύπτου με δεκαπλάσιες ποσότητες.

Δεν είναι, λοιπόν, απλά θέμα αν υπάρχει τεχνολογικά και επιστημονικά η δυνατότητα καταστροφής χημικών και βιολογικών όπλων. Δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι επειδή έτσι διαβεβαιώνουν εκείνοι ακριβώς που τα παράγουν, εκείνοι που τα πουλούν, εκείνοι που κερδίζουν σκορπώντας θάνατο !

Πρέπει να μπει φρένο στο εμπόριο θανάτου και αυτό μπορούν να βάλουν μόνο οι λαοί. Μόνο ο ξεσηκωμός των πολιτών μπορεί να φέρει αποτελέσματα και γι’ αυτό απαιτείται επαγρύπνηση.

Καθαρή θάλασσα, καθαρό περιβάλλον είναι εκείνα που διεκδικούμε.

Θέλουμε την Μεσόγειο θάλασσα Ειρήνης και συνεργασίας των λαών της.

* Ο Ανδρέας Τριανταφυλλάκης, είναι χημικός, μέλος του συντονιστικού της Ν.Ε. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ.


Από το tvxs 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου