Διεθνή


Στο ρωσικό έδαφος επέστρεψαν τα πρώτα φορτηγά από το κονβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, το οποίο την Παρασκευή πέρασε στην ανατολική Ουκρανία, χωρίς την έγκριση του Κιέβου.

Τα πρώτα φορτηγά, λευκού χρώματος, πέρασαν τη συνοριακή διάβαση και εισήλθαν στο ρωσικό έδαφος ενώ άλλα φορτηγά ακολουθούσαν από απόσταση. Η αυτοκινητοπομπή με τα περίπου 220 λευκά οχήματα είχε εισέλθει στην Ουκρανία χωρίς την άδεια της κυβέρνησης του Κιέβου.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις χτες από το Κίεβο που έκανε λόγο για εισβολή ενώ άμεση ήταν η αντίδραση της Δύσης, υπό το φόβο νέας ανάφλεξης των συγκρούσεων. «Μολονότι αναγνωρίζουμε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται, οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια μπορεί να υποδαυλίσει την ήδη επικίνδυνη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία» δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Νωρίτερα οι αρχές της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι 90 φορτηγά της ρωσικής αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια μπήκαν στο έδαφος της χώρας χωρίς την έγκριση του Κιέβου. "Απευθείας εισβολή" από πλευράς της Ρωσίας, χαρακτήρισε την εξέλιξη ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Αντρίι Λισένκο.

"Πέρασαν στο έδαφος της Ουκρανίας χωρίς έγκριση ή συμμετοχή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ή συνοδεία (Ουκρανών) συνοριοφρουρών", ανέφερε ο Λισένκο μιλώντας σε δημοσιογράφους. "Θεωρούμε πως πρόκειται για μια άμεση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία", τόνισε και ο Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο, στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τα φορτηγά του ρωσικού κονβόι συνοδεύονταν από φιλορώσους αντάρτες. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε πως φόβοι για την ασφάλεια την εμπόδισαν να συνοδεύσει τα φορτηγά που πέρασαν τα σύνορα. "Η ρωσική αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει βοήθεια εισήλθε στην Ουκρανία, αλλά δεν την συνοδεύουμε λόγω της ασταθούς κατάστασης όσον αφορά την ασφάλεια", αναφέρεται σε καταχώριση της ΔΕΕΣ στο Twitter.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε ότι η αυτοκινητοπομπή άρχισε να κινείται προς το Λουχάνσκ.

Ενώ χτές το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει νωρίτερα ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως "όλα τα προσχήματα για να καθυστερήσει η παράδοση της βοήθειας στις ζώνες που βρίσκονται σε κατάσταση ανθρωπιστικής καταστροφής εξαντλήθηκαν. Η Ρωσία αποφάσισε να δράσει. Η αυτοκινητοπομπή μας που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια αρχίζει να κινείται προς την κατεύθυνση του Λουχάνσκ".


Από την ΑΥΓΗ