Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Η κυβέρνηση τιμά τις συμφωνίες της, ιδιαίτερα με τη διαπλοκή...

Του Κώστα Παπαγιάννη


Ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η προκλητική τροπολογία που αλλάζει το τοπίο στα ΜΜΕ προς όφελος των μεγαλοκαναλαρχών και εις βάρος των εργαζομένων στα ΜΜΕ, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να καταγγέλλουν την διαδικασία και να αποχωρούν από τη συζήτηση για να μη νομιμοποιήσουν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Η τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής σε άσχετο νομοσχέδιο, αυτό για τη δωρεά προς το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγ. Ανάργυροι», επιτρέπει και διευκολύνει τις συμπράξεις επιχειρήσεων ΜΜΕ. Υπό την πίεση των αντιδράσεων και της απεργίας της ΕΣΗΕΑ αποσύρθηκαν οι διατάξεις που προέβλεπαν ότι στον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων συνυπολογίζονται οι εργαζόμενοι σε όλο τον όμιλο επιχειρήσεων ΜΜΕ. Παρέμειναν όμως οι διατάξεις σχετικά τη μετακίνηση εργαζομένων μεταξύ επιχειρήσεων του ίδιου ομίλου, με την υφυπουργό Επικρατείας Σ. Βούλτεψη να σημειώνει κυνικά ότι απόσυρση των συγκεκριμένων διατάξεων δεν έχει νόημα, καθώς αυτή η πρακτική είναι ήδη κοινή στον χώρο των ΜΜΕ.

Απαντώντας στην κριτική για το εσπευσμένο της κατάθεσης μιας τόσο σοβαρής τροπολογίας, ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εισάγει την τροπολογία αυτήν τη στιγμή ώστε να βάλει τάξη σε έναν χώρο που ταλανίζεται από προβλήματα εδώ και χρόνια και πριν την έναρξη της νέας περιόδου των ΜΜΕ. Όσον αφορά την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου δεν υπάρχει εκτίμηση του οικονομικού κόστους από την τροπολογία λόγω έλλειψης του απαιτούμενου χρόνου, ο Δ. Σταμάτης περιορίστηκε να ισχυριστεί χωρίς αιδώ ότι... «όπως η αρνητική έκθεση δεν εμποδίζει την ψήφιση, ούτε και η έκθεση που λέει ότι δεν μπορώ να υπολογίσω το κόστος το κάνει».

Όσον αφορά την τροπολογία για τη ΝΕΡΙΤ, η Σ. Βούλτεψη υπερασπίστηκε τη μείωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας για τον διορισμό του Εποπτικού Συμβουλίου επικαλούμενη την αρνητική εμπειρία από την αδυναμία ανανέωσης της σύνθεσης του ΕΣΡ, ενώ επισήμανε ότι «η σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου είναι αρθρωτή, μια κυβέρνηση δεν μπορεί να διορίσει όλα τα μέλη». Απαντώντας στις επικρίσεις για κατάργηση της σχετικής αυτονομίας της ΝΕΡΙΤ, η υφυπουργός Επικρατείας παρατήρησε ότι «είναι λάθος να ζητάς ανεξαρτησία με τα λεφτά του ελληνικού λαού».

Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ: «Δεν θα γίνουμε συνένοχοι»


Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παρέμβαση του προεδρείου της Βουλής για απόσυρση της τροπολογίας ως εκπρόθεσμης και άσχετης με το νομοσχέδιο. Όταν έγινε προφανές ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προτίθεται να αποσύρει την τροπολογία, αλλά αντίθετα υπερασπιζόταν τη φιλοσοφία της, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη συζήτηση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής μίλησε για «νέο συμβόλαιο διαπλοκής» και «αποκορύφωμα του χορού των παραβάσεων του Κανονισμού της Βουλής», εκτιμώντας ότι η ρύθμιση φανερώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να οδηγηθεί σε εκλογές. Ο Π. Κουρουμπλής τόνισε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να έχει παρουσία στη συζήτηση τέτοιων τροπολογιών», επισημαίνοντας ότι «κάποια στιγμή όλα έχουν ένα όριο, δεν θα γίνουμε συνένοχοι». Απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ., ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορές στον νόμο της κυβέρνησης Καραμανλή, που ουσιαστικά καταργείται, και τους ρώτησε γιατί «καταργείτε έναν νόμο για τον οποίο επαιρόταν η Ν.Δ. ότι συγκρούεται με τη διαπλοκή και τους νταβατζήδες;».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος ζήτησε την απόσυρση των τροπολογιών για τα ΜΜΕ, αλλά και για τη ΝΕΡΙΤ και μίλησε για «κατ' εξακολούθηση προσπάθεια της κυβέρνησης να καταθέτει άσχετες τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια», ενώ επί της ουσίας της τροπολογίας ο Ν. Καραθανασόπουλος σχολίασε ότι επιδεινώνει τη θέση των δημοσιογράφων.

Η υφυπουργός Επικρατείας επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αποχώρησαν από τη διαδικασία, παρατηρώντας ότι «όταν θέλεις να κάνεις μια συζήτηση, μένεις και την κάνεις» και προσθέτοντας ότι «είναι εύκολο το πεζοδρόμιο, το Κοινοβούλιο είναι δύσκολο». Ακόμα, πιστή στην προσφιλή της τακτική τής λάσπης στον ανεμιστήρα, η Σ. Βούλτεψη άφησε υπονοούμενα για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ προς τους καναλάρχες θέτοντας το ερώτημα «γιατί ποτέ μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου δεν ακούγονται καταγγελίες για καναλάρχες;»

Υπερασπίστηκε την τροπολογία το ΠΑΣΟΚ, αρνητική η αντιπολίτευση


Το ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε την τροπολογία, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγα να επικαλείται το... «δίκαιο της ανάγκης» για να δικαιολογήσει τη βιασύνη ως προς τη νομοθετική πρωτοβουλία. Μάλιστα ο Π. Ρήγας σε μια ωμή ομολογία των προθέσεων πίσω από την τροπολογία, σχολίασε ότι πέρασαν οι «εποχές της ανεμελιάς», όταν η χώρα είχε δυσανάλογα πολλά ΜΜΕ σε σχέση με το μέγεθός της και τον αντίστοιχο αριθμό δημοσιογράφων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ, αν διαφωνεί με τις διατάξεις, να μην τις εφαρμόσει στα ΜΜΕ των οποίων είναι ιδιοκτήτης.

Ο Τ. Κουίκ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ., τάχθηκε υπέρ των διατάξεων σχετικά με τη διαφημιστική αγορά, αλλά επέμεινε στην απόσυρση της διάταξης που επιτρέπει την ανταλλαγή εργαζομένων εντός του ίδιου ομίλου, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του κινείται προς το "παρών". Μάλιστα, οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ. συναγωνίστηκαν τους κυβερνητικούς σε επικρίσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ για την αποχώρησή του από τη διαδικασία.

Τόσο ο Π. Ρήγας όσο και ο Τ. Κουίκ ζήτησαν να ισχύσει η δυνατότητα μετατροπής ψυχαγωγικού σταθμού σε ενημερωτικό από τη στιγμή που η τροπολογία προβλέπει και το αντίστροφο. Ο χρυσαυγίτης Μ. Αρβανίτης σχολίασε ειρωνικά ότι «ορθώς πράττει η κυβέρνηση και εξυπηρετεί τα μεγαλοσυμφέροντα καναλαρχών και εργολάβων. Αυτοί είναι τα όργανά τους».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ. Δ. Αναγνωστάκης σχολίασε ότι η τροπολογία «ευνοεί τα μεγάλα μιντιακά συγκροτήματα» και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο εκπρόθεσμο της κατάθεσής της, υπογραμμίζοντας ότι «το προεδρείο της Βουλής οφείλει να μην την εισάγει ως εκπρόθεσμη». Ο Δ. Αναγνωστάκης εκφράστηκε αρνητικά και για την τροπολογία για τη ΝΕΡΙΤ, σημειώνοντας ότι αποτελεί «υπονόμευση της ανεξαρτησίας της δημόσιας τηλεόρασης» και εκτιμώντας ότι πλέον «το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ θα διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση».

Ο Οδ. Βουδούρης εκ μέρος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών μίλησε για μία «επί της ουσίας καταστρατήγηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τη δωρεά προς το Ογκολογικό Νοσοκομείο «νομοσχέδιο - φύλλο συκής», επισημαίνοντας ότι κατατέθηκε τροπολογία 22 σελίδων σε ένα νομοσχέδιο 7 σελίδων. Ο Οδ. Βουδούρης αναρωτήθηκε γιατί η τροπολογία δεν ήρθε εδώ και δύο χρόνια που κυβερνά η κυβέρνηση και παρατήρησε ότι «κάτι καινούργιο συμβαίνει, κάποιος ειδικός λόγος». Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο βουλευτή ίσως αυτός ο λόγος είναι το ενδεχόμενο των επερχόμενων εκλογών που θα γίνουν το φθινόπωρο.

Από την Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου