Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Ένδεια με Δένδια

Του Θανάση Καρτερού


Βγαίνουμε, μωρό μου, βγαίνουμε, μέσα απ' το τούνελ, βγαίνουμε, μωρό μου, βγαίνουμε, έξω στο φως. Το τραγουδάει ο Πορτοκάλογλου, το τραγούδησε όμως αναπτυξιακά διασκευασμένο και ο Δένδιας. Διαφαίνεται, είπε, η έξοδος από το τούνελ της κρίσης στο φως. Ε, αφού διαφαίνεται, εντάξει. Ακόμα πιο εντάξει, μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη ότι η σχετική διασκευή τού άσματος έλαβε χώρα αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό -πολύ Γερμανό όμως- υπουργό Οικονομικών.

Συζήτησαν με τον Σόιμπλε, λέει ο Δένδιας, για την ανεργία, για τη φορολογία, για την Ουκρανία και -εννοείται- για την ανάπτυξη. Σε εγκάρδιο κλίμα! Και τι βγήκε από τη συζήτηση; Μα η αναμνηστική φωτογραφία. Με χαμόγελα γερμανικά και ελληνικά. Απολύτως χαρακτηριστική των αρίστων σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της σχεδόν μεταφυσικής οντότητας που ο Δένδιας περιέγραψε ως γερμανικό παράγοντα. Λέξη από το στόμα του Σόιμπλε δεν βγήκε, αλλά η εικόνα ισούται με δύο λέξεις: Πάτε καλά.

Αν αμφιβάλλετε και καταφύγετε στο ηττοπαθές "πας καλά" (;) για την εκτίμηση αυτή, τότε παραπέμπεστε στη συνάντηση του Δένδια με εκπροσώπους της γερμανικής κρατικής τράπεζας KfW. Κατά την οποία, σύμφωνα με τη σχετική διαρροή, οι Γερμανοί δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Εντυπωσιασμένοι! Που πάει να πει και εντυπωσιασμένοι από τον Σαμαρά, από τον Δένδια, από τον Κυριάκο. Πιθανόν και από τον Χαρδούβελη, που αν και νέος στο μεταρρυθμιστικό έργο, έχει δείξει εντούτοις τον οίστρο του.

Αν ακόμα αμφιβάλλετε και έχετε το μυαλό σας στον φόρο εισοδήματος που σας ήρθε, στον ΕΝΦΙΑ που σας έρχεται, και σε άλλα τέτοια, προφανώς υποτιμάτε τον γερμανικό παράγοντα. Ο οποίος δεν μένει στα λόγια, αλλά προχωρά και στα έργα: Η τράπεζα των εντυπωσιασμένων Γερμανών θα δώσει στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο 100 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εκατό ολόκληρα εκατομμύρια! Αν προσθέσετε και τα τριάντα που θα δώσουν οι Γάλλοι, τότε επιτέλους θα καταλάβετε γιατί χαίρεται ο Δένδιας και χαμογελά εκεί πέρα.

Μετά απ' όλα αυτά, ο καθένας υποχρεούται να δηλώσει ευτυχής. Όχι μόνο διότι διαφαίνεται ότι βγαίνουμε από το τούνελ. Αλλά και διότι άλλο πράγμα η ένδεια χωρίς Δένδια και εντελώς άλλο η ένδεια με Δένδια. Στη δεύτερη περίπτωση παίζει και λίγο γέλιο...

Από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου