Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Εκθέτοντας τον Φώτη Κουβέλη

Πολιτική


Δεν μπορεί εύκολα να εξηγήσει κανείς γιατί το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να δημοσιοποιήσει τώρα τις παρασκηνιακές διεργασίες προκειμένου να εκλεγεί ο Φώτης Κουβέλης Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Καθημερινής ήταν ακριβέστατο και δεν διαψεύστηκε παρά μόνο χλιαρά από κύκλους της ΔΗΜΑΡ που υποστήριξαν με διαρροή ότι δεν έχουν γίνει συνεννοήσεις του Φ. Κουβέλη με το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη. Αλλά ήταν τόσο χαμηλοί οι τόνοι που απλώς επιβεβαίωσαν ότι, πράγματι, υπάρχει ζωηρό παρασκήνιο, παρόλο που στην Αγ. Κωνσταντίνου δεν θα ήθελαν να βγουν τώρα όλα στη φόρα.

Υπάρχουν οι εξής εκτιμήσεις: Οτι η πρόθεση για την υποψηφιότητα Κουβέλη δημοσιοποιήθηκε για να τρέξουν δημοσκοπήσεις στη βάση όχι πια μιας φήμης, αλλά μιας πραγματικής πληροφορίας. Για να αρχίσουν οι τοποθετήσεις ανεξάρτητων βουλευτών και να ξεκινήσει η καταμέτρηση ώστε να φανεί αν είναι εφικτό ή όχι το 180. Για να εκνευριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να ξεσπάσει πόλεμος με τη ΔΗΜΑΡ που θα απομακρύνει βουλευτές και στελέχη της ΔΗΜΑΡ από την αξιωματική αντιπολίτευση. Υπάρχει και μια αιρετική άποψη κατά την οποία το όνομα του Κουβέλη μπήκε επισήμως στο τραπέζι για να "καεί".

Σε κάθε περίπτωση, στο περιβάλλον του Φ. Κουβέλη αιφνιδιάστηκαν και δεν ήταν ενήμεροι ότι το Μαξίμου σπρώχνει αυτό το θέμα. Ο Σπύρος Λυκούδης, σαν έτοιμος από καιρό, βγήκε το πρωί στο Mega για να πει ότι ο Κουβέλης θα ήταν πολύ καλός για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Λυκούδης έχει πλήρη γνώση αυτών των διεργασιών, αφού άλλωστε ο ίδιος προορίζεται για την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ εφόσον ο Κουβέλης προταθεί για ΠτΔ και με την προοπτική -αυτό τουλάχιστον επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ- να χωρέσει στη Δημοκρατική Παράταξη.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στον Σκάι, απέφυγε να πει μια καλή κουβέντα για τον Κουβέλη, αναφερόμενος απλώς στην ανάγκη να βρεθεί ένα πρόσωπο που να ενώνει και να μη διχάζει. Μάλιστα άφησε κάποιες αιχμές για τη ΔΗΜΑΡ θυμίζοντας ότι συμμετέχοντας στην κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την Τρόικα για τις απολύσεις στο Δημόσιο με τις οποίες τώρα δηλώνει πως διαφωνεί. Τα σχόλια Μητσοτάκη είναι πολύ ενδεικτικά του κλίματος στο εσωτερικό της ΝΔ όπου πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως τώρα είναι η ώρα για δεξιό Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το σενάριο που εξυφαίνεται στο παρασκήνιο προϋποθέτει πως θα αλλάξουν τα πράγματα και θα δοθούν τα προσχήματα στον Φ. Κουβέλη να εξυπηρετήσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Σε μια ατμόσφαιρα τέλους του μνημονίου και της Τρόικας, κάτι τέτοιο θα ήταν ενδεχομένως ρεαλιστικό. Αλλά αντί γι αυτό, υπάρχουν νέες αψιμαχίες γύρω από το αντιρατσιστικό, ενώ η EBU καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι επιδιώκει τον έλεγχο της δημόσιας τηλεόρασης, το μαύρο στην οποία οδήγησε τη ΔΗΜΑΡ στην αντιπολίτευση.

Από το tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου