Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

H προεδρολογία βλάπτει σοβαρά την… Αριστερά

Του Νίκου Σβέρκου


«Σφήνα» στις προσπάθειες για συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ μπαίνουν τα σενάρια που διακινήθηκαν σχετικά με την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι αναφορές στο πρόσωπο του Φώτη Κουβέλη από πηγές του Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν να βάλουν προσκόμματα ανάμεσα στα δύο κόμματα και να «ανακατέψουν» την τράπουλα, επενδύοντας στο να ανοίξει ξανά μια «δύσκολη» συζήτηση για την Αριστερά.

Ανά καιρούς, μάλιστα, που η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία κινδυνεύει με κατάρρευση, πρόσωπα από την Αριστερά φέρονται ως υποψήφια ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις στην επίμαχη ψηφοφορία. Αντίστοιχα σενάρια είχαν ακουστεί στο παρελθόν για τον πρώην πρόεδρο τού ΣΥΝ, Νίκο Κωνσταντόπουλο, για τον Λεωνίδα Κύρκο παλαιότερα, αλλά και εσχάτως για τον Μανώλη Γλέζο. Τότε στους κόλπους του ΣΥΝ ακούγονταν διαφορετικές απόψεις, με ορισμένους «ανανεωτικούς» να μην προβάλλουν αντιρρήσεις. Ωστόσο σήμερα, ο πολιτικός συσχετισμός είναι εντελώς διαφορετικός και η Αριστερά διά του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ανταλλαγή


Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει το θέμα συνολικά, με τα στελέχη του να θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα την πτώση της κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε άλλωστε στη «Real News» ότι το θέμα της προεδρικής εκλογής «είναι θέμα εκατομμυρίων προσώπων που υποφέρουν με τη σημερινή κυβέρνηση και την πολιτική της και εκφράζουν την αγωνία για το σήμερα και το αύριο», ενώ «συναινέσεις μπορούν και πρέπει να διαμορφωθούν γύρω από το πρόσωπο του Προέδρου αφού εκφραστεί ο λαός».

Με δεδομένη, λοιπόν, την άρνηση να στηρίξει οποιοδήποτε πρόσωπο για την προεδρία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέδεσε επί της ουσίας τη διαδικασία με το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εδώ ο κ. Σαμαράς φοβάται να ανοίξει τη Βουλή γιατί δεν έχει σίγουρους τους 151 για τη ΔΕΗ και μας λέει ότι έχει 180; Και αν τους έχει, πού τους έχει βάλει, στην κατάψυξη; Αστεία πράγματα». Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός κινείται με άξονα «να μην καταρρεύσει το ηθικό των βουλευτών του», και ζητάει «να του λυθούν τα χέρια για ενάμιση ακόμα χρόνο».

Εστειλε όμως και «μήνυμα» προς οποιονδήποτε δεχτεί να αναλάβει αυτό το φορτίο, χαρακτηρίζοντάς τον «Τσιριμώκο». Οσον αφορά δε τον Φώτη Κουβέλη, αρκέστηκε να εκτιμήσει ότι «η Δημοκρατική Αριστερά, εξ όσων γνωρίζω, υποστηρίζει ότι ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση χωρίς τη Ν.Δ. Δεν θα μπορούσα ποτέ εγώ να πω τι πρέπει να πράξει. Είναι οι ίδιοι αρμόδιοι να αποφασίσουν. Ελπίζω, όμως, και πιστεύω ότι δεν θα συμβάλει στη συνέχεια αυτής της πολιτικής».

Το «μπαλάκι» λοιπόν πέφτει στα χέρια της ΔΗΜΑΡ, η οποία διαψεύδει κάθετα ότι έχει υπάρξει πρόταση προς τον Φώτη Κουβέλη, είτε με επίσημο είτε με ανεπίσημο τρόπο.

Για παραμύθι μιλά η ΔΗΜΑΡ


«Είναι απόλυτο παραμύθι» έλεγαν κορυφαία στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου, κύκλοι της οποίας παρέπεμπαν σε παλαιότερη δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ μετά τις ευρωεκλογές: «Το ζήτημα της εκλογής νέου Προέδρου Δημοκρατίας δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα, είναι βαθύτατα πολιτικό, συνδέεται με τις ασκούμενες πολιτικές και, ας το πω πάρα πολύ απλά, δεν έχω καμία τέτοια σχεδίαση και κανένα τέτοιο στόχο». Επαναλαμβάνουν άλλωστε ότι η εκλογή του επόμενου Προέδρου θα κριθεί τον κατάλληλο χρόνο και σε συνάφεια με το κλίμα και τις πολιτικές που θα ασκούνται.

Ωστόσο το ζήτημα αυτό έχει άμεση σχέση με τις συνεδριακές διαδικασίες της ΔΗΜΑΡ τον Σεπτέμβριο, καθώς εκεί θα αποφασιστεί η συνολική πορεία του κόμματος. «Στο συνέδριο συζητούνται τα πάντα», έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πολιτική στάση έναντι των κυβερνητικών πολιτικών θα επηρεάσει και τη στάση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ξεκαθάριζαν πάντως ότι στις συναντήσεις της ηγεσία της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν ετέθη τέτοιο «προαπαιτούμενο».

*«Η σεναριολογία γύρω από τον Πρόεδρο και τα παιχνίδια, με στοιχεία παζαριού, τόσο της κυβέρνησης όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων, ρίχνουν στάχτη στα μάτια του λαού» δήλωσε σχετικά ο γ.γ. του ΚΚΕ. Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «το ΚΚΕ από θέση αρχών δεν ψηφίζει κανένα υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Από την ΕΦ-ΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου