Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Mamma Mia, τι ψεύτης!

Του Θανάση Καρτερού


Η Φυλλίδα Λόιντ είναι η διάσημη κυρία που σκηνοθέτησε το γνωστό μιούζικαλ Mamma Mia. Μια ταινία που γυρίστηκε στη Σκιάθο και στη Σκόπελο, με τη Μέριλ Στριπ και μια σειρά άλλους γνωστούς ηθοποιούς και έγινε παγκόσμια επιτυχία. Με παράπλευρο αποτέλεσμα μια τεράστια και ανεκτίμητη διαφήμιση του ελληνικού Τουρισμού, καθώς στην ταινία, πάνω και από τους σταρ, πρωταγωνιστούν οι ελληνικές θάλασσες και τα ελληνικά ακρογιάλια.

Συνεπώς η κυρία δικαιούται για να ομιλεί. Και μίλησε. Έστειλε μια επιστολή στην υπουργό Τουρισμού, για να διαμαρτυρηθεί έντονα "σχετικά με τις τελευταίες προτάσεις για την ιδιωτικοποίηση των ακτών σας". "Είναι αδιανόητο", γράφει, "για όσους από εμάς συνδέθηκαν με την ταινία - και αισθανόμαστε περήφανοι που εξυμνήσαμε τα υπέροχα νησιά της Σκοπέλου και της Σκιάθου - ότι οι εκπληκτικής ομορφιάς ακτές σας θα μπορούσαν να βγουν σε πλειστηριασμό κατ' αυτόν τον τρόπο».

Στην επιστολή απάντησε όχι η Όλγα Κεφαλογιάννη, στην οποία είχε απευθυνθεί η Λόιντ, αλλά ο Γκίκας Χαρδούβελης. Ως αρμόδιος για τις ακτές μας ίσως, ή γιατί μιλάει καλύτερα αγγλικά από την υπουργό Τουρισμού. Και τι απάντησε; Ότι δεν τρέχει τίποτε με τις ακρογιαλιές μας. Ότι με το νομοσχέδιο "επιχειρείται μόνο η καταγραφή του αιγιαλού και διά αυτής της προστασία των ακτών μας από καταπατήσεις και κακοποιήσεις του φυσικού περιβάλλοντος". Άρα; άρα δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί η και να διαμαρτύρεται η κυρία Λόιντ ή οποιοσδήποτε άλλος.

Τι ψεύτης! Για όσα προτάθηκαν και αποσύρθηκαν λόγω των αντιδράσεων, κουβέντα. Για όσα έχουν μπει στο συρτάρι εν αναμονή καλύτερου timing επίσης κουβέντα. Λες και δεν υπήρξαν όχι μόνο οι προτάσεις που αναφέρει η Λόιντ, αλλά κοτζάμ σχέδιο νόμου που πρόβλεπε και μάλιστα με κάθε λεπτομέρεια τα χειρότερα για τα ακρογιάλια μας. Θα τη βγάλει και τρελή τη γυναίκα ο Χαρδούβελης, επειδή ανησυχεί με την αιγιάλεια λαιμαργία της τρόικας και τα αιγιάλεια τα yes της κυβέρνησης.

Από την επιστολή πάντως της Λόιντ προκύπτει κάτι απλό: Το ξεπούλημα και το μπάζωμα των ακτών δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό έγκλημα. Είναι και οικονομικό. Δεν συμφέρει, είναι αρπαχτή για ελάχιστους και καταστροφή για τους πολλούς και τη χώρα. Είναι δυσφήμιση και υποβάθμιση. Mamma Mia, έχει και το ξεπούλημα τα όριά του...

Από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου