Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Χιλιάδες κόσμος στην πορεία για τον Παύλο Φύσσα

Κοινωνία


Δεκάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν το απόγευμα της Πέμπτης στο Κερατσίνι. Η πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, που σκοτώθηκε από ναζιστές χρυσαυγίτες πριν ακριβώς από ένα χρόνο, κατέληξε στην πλατεία Παγκόσμιας Ειρήνης, όπου ακούγονταν, μεταξύ άλλων, τραγούδια του Παύλου Φύσσα. Η μία πορεία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20.15, την ώρα που στους δρόμους του Κερατσινίου σημειώνονταν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας, η οποία έκανε εκτεταμένη χρήση κρότου λάμψης και δακρυγόνων.

Από τα επεισόδια προκλήθηκε ο τραυματισμός ενός μέλους του ΕΕΚ. Το θύμα δέχθηκε στοχευμένη επίθεση από αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ στα στενά γύρω από την Παναγή Τσαλδάρη. Ο τραυματίας νοσηλεύεται, με σπασμένο χέρι και χτύπημα στο κεφάλι, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές διαδηλωτών.


Η βασική πολιτική πορεία κόπηκε σε δύο μέρη, το μπλοκ των αντιεξουσιαστών (περίπου οι μισοί από το σύνολο των διαδηλωτών) μετά από επεισόδια με τους αστυνομικούς χωρίστηκε από τους υπόλοιπους διαδηλωτές (Αντιφασιστικός Συντονισμός, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ μ-λ, ΕΕΚ, φοιτητικοί σύλλογοι) . Οι «φίλοι του Φύσσα» μαζί με μέλη της ΚΕΕΡΦΑ προχώρησαν προς την πλατεία Παγκόσμιας Ειρήνης, όπου απελευθέρωσαν πολύχρωμα μπαλόνια την ώρα που ακούγονταν τραγούδια του Παύλου. Τα μέλη του ΚΚΕ αναχώρησαν νωρίτερα με κατεύθυνση το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο Πάρκο Τρίτση.

Κατά τη διάρκεια της πορείας προκλήθηκαν επεισόδια, με το σπάσιμο βιτρινών σε τράπεζες, σε ένα προπατζίδικο, ένα ενεχυροδανειστήριο και ένα κατάστημα ρούχων επί των οδών Σαλαμίνας και Κωνσταντινουπόλεως.




Το μεσημέρι της Παρασκευής εκατοντάδες άνθρωποι παραβρέθηκαν στην οδό Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι, όπου ένα χρόνο πριν ο Παύλος Φύσσας έχασε τη ζωή του σε μια εγκληματική ενέδρα.

Σε αυτό το σημείο, ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, ομάδα φασιστών επιτέθηκε και σκότωσε τον μουσικό ΠΑΥΛΟ “Killah P” ΦΥΣΣΑ, ο οποίος αντιστάθηκε μάχιμος όταν δέχθηκε απειλές για τις ζωές των φίλων του και της δικής του με μόνα όπλα τις ιδέες και τα ιδανικά του… Ο Παύλος χάθηκε από μαχαιριά στην καρδιά… όρθιος, σε δημόσια θέα…», αναγράφεται στο μνημείο που φιλοτέχνησε ο Στάθης Αλεξόπουλος.

Και στο πίσω μέρος του γλυπτού:

«Μια τέτοια μέρα είναι ωραία για να πεθαίνεις όμορφα και όρθιος σε δημόσια θέα. Με λένε Παύλο Φύσσα από τον Περαία»


Το μνημείο δημιουργήθηκε με έξοδα της πρωτοβουλίας «Δεν ξεχνάμε», την οποία έχουν συγκροτήσει συγγενείς και φίλοι του Παύλου Φύσσα.

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα άφησε λουλούδια στο μνημείο λέγοντας «ευχαριστώ που ήσουν παιδί μας, ευχαριστώ που ήρθες σε μας», ενώ ο πατέρας ανέφερε ότι «είμαστε εδώ για να σταματήσουμε τον φασισμό και ό,τι τον γεννά. Ο Παύλος αναπαύεται στα Ηλύσια Πεδία».

«Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για την προσωπικότητα του Παύλου», δήλωσε ο γλύπτης Στάθης Αλεξόπουλος.

Μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου ακολούθησε θέατρο δρόμου της ομάδας «Δεν ξεχνώ», ενώ οι φίλοι του Παύλου Φύσσα και μέλη της Κίνησης Ενωμένων Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), απελευθέρωσαν τα μπαλόνια στον ουρανό στην πλατεία Παγκόσμιας Ειρήνης του Κορυδαλλού.


Στις 17.50 κατέφθασαν οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών με δικό τους πανό, οι οποίες δέχθηκαν θερμής υποδοχής, με χειροκροτήματα και συνθήματα από το συγκεντρωμένο πλήθος. Στέκονταn δίπλα στο μνημείο του Παύλου Φύσσα


 Από την ΕΦ. ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου