Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Το πλοίο της Ειρήνης στον Πειραιά

Των Π. Τριγάζη & Κ. Καλαμβοκίδη


Το Πλοίο της Ειρήνης (Peace Boat), που πραγματοποιεί τον γύρο της Γης για έναν κόσμο ειρήνης χωρίς πυρηνικά όπλα, επισκέπτεται ξανά το λιμάνι του Πειραιά το πρωί της Κυριακής, 7 Σεπτεμβρίου 2014, προερχόμενο από την Μάλτα. *Των Πάνου Τριγάζη και Κωνσταντίνου Καλαμβοκίδη

Φιλειρηνικές οργανώσεις της χώρας, στελέχη της αυτοδιοίκησης και τοπικοί φορείς ετοιμάζουν υποδοχή, στους πάνω από 1.000 επιβαίνοντες του πλοίου, οι οποίοι προέρχονται από την Ιαπωνία αλλά και από άλλες χώρες του κόσμου.

Το Πλοίο της Ειρήνης φθάνει στον Πειραιά, έχοντας πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του γύρω από την γη (ξεκίνησε στις 9 Ιουλίου 2014 από την Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας). Επόμενος σταθμός μετά τον Πειραιά, είναι η Κωνσταντινούπολη, όπου Τουρκικές οργανώσεις ειρήνης ετοιμάζουν υποδοχή την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου.

Από τον Πειραιά, θα επιβιβαστούν 8 νέοι και νέες από την Κύπρο, 4 Ελληνοκύπριοι και 4 Τουρκοκύπριοι, ύστερα από πρόταση της πρωτοβουλίας «Έτος Κύπρου 2014». Συνεπώς, το μήνυμα της συνύπαρξης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων θα μεταφερθεί στην καρδιά της Τουρκίας.

Μεταξύ των επιβατών του Πλοίου της Ειρήνης είναι και κάτοικοι της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, καθώς και ακτιβιστές της διεθνούς εκστρατείας για την υπεράσπιση του άρθρου 9 του Συντάγματος της Ιαπωνίας, δηλαδή του άρθρου που επέβαλαν οι νικήτριες δυνάμεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που προβλέπει την αποστρατιωτικοποίηση της Ιαπωνίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Πλοίο της Ειρήνης περνάει από τον Πειραιά. Για την ακρίβεια, ένα από τα ταξίδια του γύρω από τη γη ξεκίνησε από τον Πειραιά, στις 2 Νοεμβρίου 1990, και επίσης ολοκληρώθηκε ύστερα από 86 ημέρες στο πρώτο λιμάνι της χώρας μας (27/01/1991). Από τότε οι επισκέψεις είναι ετήσιες, με έμφαση στην μεταφορά μαρτυριών των Χιμπακούσα, δηλαδή επιζώντων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.

Σε μία από τις επισκέψεις του, στις 27 Οκτώβρη 2007 το Πλοίο της Ειρήνης μετέφερε και μήνυμα του τότε Δημάρχου της Χιροσίμα προς τους Έλληνες συναδέλφους του, προτείνοντας τους να δηλώσουν συμμετοχή στην διεθνή κίνηση «Δήμαρχοι για την Ειρήνη» (Mayors for Peace). Σε εκείνο το γράμμα, ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Τανταντόσι Ακίμπα έγραφε μεταξύ άλλων:

«Η οργάνωση «Δήμαρχοι για την Ειρήνη» ιδρύθηκε το 1982 από τους Δημάρχους της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι για την προώθηση της πλήρους κατάργησης των πυρηνικών όπλων και την επίτευξη γνήσιας και διαρκούς παγκόσμιας ειρήνης. Σήμερα είμαστε μια διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση διαπιστευμένη στα Ηνωμένα Έθνη, με μέλη μας 1793 πόλεις σε 122 χώρες και περιοχές.»

Στη συνέχεια, ο Τανταντόσι Ακίμπα επισήμαινε: «Σε κάθε πόλεμο, ιδιαίτερα σε πυρηνικό πόλεμο, οι πόλεις υποφέρουν περισσότερο. Ως Δήμαρχοι είμαστε δεσμευμένοι με το καθήκον να προστατεύουμε τους δημότες μας και να εμποδίσουμε μια αδιανόητη πυρηνική επίθεση. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για την εξάλειψη των πυρηνικών. Γι΄ αυτό ως «Δήμαρχοι για την Ειρήνη» αναπτύσσουμε τώρα την «Καμπάνια Οράματος 2020», στοχεύοντας στην πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μέχρι το 2020, όταν θα κλείνουν 75 χρόνια από τους ατομικούς βομβαρδισμούς του 1945.»

Τελειώνοντας, ο τότε Δήμαρχος της Χιροσίμα, έγραφε τα εξής: «Για την ενίσχυση αυτής της καμπάνιας θέλουμε όσο γίνεται περισσότερες πόλεις να γίνουν μέλη στην οργάνωση μας. Και για να βοηθηθούμε στην προσέλκυση και άλλων πόλεων δημιουργήσαμε μια μεγάλη συνεργασία με το «Πλοίο Ειρήνης», μια διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα την Ιαπωνία, που θα μεταφέρει το μήνυμα των «Δημάρχων της Ειρήνης» σε διάφορες πόλεις σ΄ όλον τον κόσμο στη διάρκεια των ετήσιων ταξιδιών γύρω από τη γη, που διαρκούν 3 μήνες.»

Όπως μας πληροφορούν, οι υπεύθυνοι του Πλοίου της Ειρήνης, που ηγούνται και της ομώνυμης Μ.Κ.Ο. η οποία έχει συμβουλευτική θέση (consultative status), στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, παρόμοια επιστολή προς τους Έλληνες Δημάρχους έχει ζητηθεί και από τον σημερινό Δήμαρχο της Χιροσίμα Καζούμι Ματσούι, το οποίο, εφόσον φθάσει πριν την Κυριακή, θα παραδοθεί στον Δήμαρχο της Πόλης του Πειραιά αλλά και στους Δημάρχους άλλων δήμων της ευρύτερης περιοχής.

Υ.Γ. Το πρώτο ταξίδι του Πλοίου της Ειρήνης οργανώθηκε το 1983 από ομάδα Ιαπώνων πανεπιστημιακών φοιτητών, ως αντίδραση στις προσπάθειες των κυβερνήσεων της Ιαπωνίας για την αποσιώπηση του ρόλου της μεγάλης αυτής χώρας ως επιτιθέμενης δύναμης στο παρελθόν στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Είχαν γίνει τότε επισκέψεις σε γειτονικές χώρες της Ιαπωνίας με στόχο την καταδίκη των πολέμων του παρελθόντος και την προώθηση της κατανόησης και της συμφιλίωσης ανάμεσα στους λαούς. Άρα, πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε «από τα κάτω».

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) και ο Κωνσταντίνος Καλαμβοκίδης, συντονιστής της Ελληνικής υποδοχής του πλοίου της Ειρήνης (μαζί με την πρόεδρο της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής Απειλής, Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου)


Από το tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου