Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισαν οι Σκωτσέζοι

Διεθνή


Η Σκωτία ψήφισε παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Νίκη του «όχι» με 55,3% και περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά δείχνουν τα αποτελέσματα στις κάλπες του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση και στις 32 περιφέρειες το «όχι» συγκέντρωσε το 55,30% και 2.001.926 ψήφους, ενώ το «ναι» το 44,70% και 1.617.989 ψήφους, όπως μετέδωσε το πρωί της Παρασκευής το BBC.

Ο Αλεξ Σάλμοντ, πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτης της καμπάνιας υπέρ της ανεξαρτησίας, παραδέχθηκε την ήττα της παράταξης του «ναι» στο δημοψήφισμα, δηλώνοντας ότι η Σκωτία αποφάσισε να μην γίνει ανεξάρτητη χώρα.

Πρόσθεσε πως προσδοκά ότι το Λονδίνο θα τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις του για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία.

Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού πρέπει να παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία, προσθέτοντας ότι η απόρριψη της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από τους ψηφοφόρους αποτελεί έναυσμα για μία ευρύτερη συνταγματική μεταρρύθμιση σε ολόκληρη τη Βρετανία.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ο λαός τη Σκωτίας έλαβε αυτήν την κρίσιμης σημασίας απόφαση να διασφαλίσει την οικογένεια των εθνών μας για τις επόμενες γενιές. Τώρα, οφείλουμε να παραχωρήσουμε εγκαίρως και πλήρως τις νέες εξουσίες στη Σκωτία. Αυτό το δημοψήφισμα αποτελεί έναυσμα όχι μόνο για ένα νέο κεφάλαιο στη συμμετοχή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά επίσης και για μία ευρύτερη μεταρρύθμιση ολόκληρης της Ενωσης», είπε.

«Ανακουφισμένος» ο Μάρτιν Σουλτς


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε «ανακουφισμένος από το αποτέλεσμα» του δημοψηφίσματος στη Σκωτία, σε συνέντευξή που παραχώρησε την Παρασκευή στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

«Το ομολογώ: το αποτέλεσμα με ανακουφίζει», δήλωσε ο γερμανός πολιτικός, όταν ρωτήθηκε για τη νίκη του «όχι» στο ιστορικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας στο οποίο η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν μαζική.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων καθυστέρησε λίγο, λόγω της αυξημένης συμμετοχής στην ψηφοφορία που ξεπέρασε το 80% στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες.

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Τζον Κέρτις δήλωσε στο BBC τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής ότι «αρχίζουν να εμφανίζονται τα στοιχεία που δείχνουν ότι το στρατόπεδο του "όχι" επικρατεί».

«Ταυτόχρονα, αρχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι η νίκη του "όχι" δεν είναι του επιπέδου που αναμενόταν όταν ανακοινώθηκε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος εδώ και 18 μήνες ή ακόμη και τους τελευταίους δύο μήνες», πρόσθεσε.

Η Γλασκώβη είπε «ναι»


Οι ψηφοφόροι της Γλασκώβης ψήφισαν «ναι» στην ανεξαρτησία, σύμφωνα με ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής.
Το «ναι» συγκέντρωσε το 53% των ψήφων, έναντι 47% για το «όχι».

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία στην περιφέρεια της Γλασκώβης ανήλθε σε 47%.

Το Κλακμάνανσιρ


Σε άλλη εκλογική περιφέρεια, στο Κλακμάνανσιρ, το 46% των πολιτών ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ το 54% κατά. Η προσέλευση έφτασε στο 88,6%.

Σχεδόν 4,7 εκατομμύρια πολίτες κλήθηκαν την Πέμπτη να ψηφίσουν για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δημοσκόπηση


Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε την Πέμπτη η εταιρεία ερευνών Yougov, η πλειονότητα των πολιτών αναμενόταν να ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 54% έναντι του 46% των ανθρώπων που επιθυμούν την ανεξαρτησία της χώρας.

Οι Σκωτσέζοι κλήθηκαν την Πέμπτη να απαντήσουν ναι ή όχι στην ερώτηση «Πρέπει η Σκωτία να είναι μια ανεξάρτητη χώρα;».

Από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου