Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Τσίπρας στον Πάπα: Τι θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης

Πολιτική


Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται σήμερα η αυριανή συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Πάπα Φραγκίσκο, με αρκετούς να αναρωτιούνται τι κοινό μπορεί να έχει ο Ποντίφικας με τον Αλέξη Τσίπρα. «Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να συνθλίβει τα δικαιώματα των φτωχών», είναι ο πυρήνας ιδεών για τον οποίο ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποδέχεται τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο Βατικανό, εκτιμά ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου και του Alpha, Θόδωρος Ανδρεάδης Συγγελάκης, σε δηλώσεις του στο tvxs.gr. Την ίδια ώρα κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι πρόκειται για μια ιστορική συνάντηση, με ιδιαίτερη πολιτική σημασία, τονίζοντας ότι ο Πάπας συναντάται για πρώτη φορά με Ευρωπαίο ηγέτη της αριστεράς.

«Ο Πάπας έχει επιδείξει μεγάλη ευαισθησία στα θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην εκμετάλλευση των φτωχών, σε τέτοιο βαθμό που τον έχουν χαρακτηρίσει κομουνιστή, με τον ίδιο να απαντά ότι “δεν είμαι κομουνιστής, αλλά είμαι Χριστιανός”», αναφέρει ο Θ. Ανδρεάδης Συγγελάκης μιλώντας στο tvxs.gr.

«Φαντάζομαι ότι σε αυτό το πεδίο θα κινηθεί η συζήτησή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Δηλαδή, στο ότι η οικονομική κρίση δεν μπορεί να συμπιέζει και να συνθλίβει τα δικαιώματα των φτωχών. Αυτός νομίζω ότι είναι ο κύριος πυρήνας ιδεών που έκανε τον Πάπα να δεχτεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο Βατικανό», προσθέτει.

Την είδηση της αυριανής συνάντησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πάπα μετέδωσε και το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. «Ο Πάπας υποδέχεται αύριο τον Τσίπρα, ηγέτη της ελληνικής αριστεράς», γράφει το πρακτορείο ειδήσεων «Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, κύρια αντιπολιτευτική δύναμη στην Ελλάδα, θα γίνει δεκτός αύριο από τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό. Το αναφέρουν ελληνικά μέσα ενημέρωσης, σημειώνοτας ότι στη συνομιλία θα συζητηθούν θέματα όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η ανεργία, η μετανάστευση και η κρίση στη Μέση Ανατολή. Ο Αλ. Τσίπρας θα συνοδεύεται από τον εκπρόσωπο του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη και τον Βάλτερ Μπάιερ, εκπρόσωπο της αριστερής οργάνωσης “transform!”», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τους ενημέρωσε για την επικείμενη συνάντηση, ενώ συζήτησε διεξοδικά μαζί τους για τις σχέσεις του Πατριαρχείου και της Ελλαδικής Εκκλησίας με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Ιστορική συνάντηση, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ


Στη συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Πάπα Φραγκίσκο, αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της παγκόσμιας ειρήνης και της ανάγκης ανάληψης πρωτοβουλιών για την αποτροπή των πολεμικών συγκρούσεων, το μεταναστευτικό, καθώς και οι αναγκαίες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως αναφέρουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την Κουμουνδούρου εκτιμάται ότι πρόκειται για μια ιστορική συνάντηση, που αναδεικνύει «ότι η άνοδος της Αριστεράς στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται στην Ευρώπη με την τρομολαγνεία που προσπαθούν να της προσδώσουν οι εγχώριοι μνημονιακοί εκπρόσωποι, αλλά με ουσιαστικό ενδιαφέρον και διάθεση για ανταλλαγή απόψεων και για εύρεση κοινών βηματισμών όπου αυτό είναι εφικτό».

Επιπλέον, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι η συνάντηση που θα έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία «τόσο για τη ριζοσπαστική αριστερά, όσο και για την Ελλάδα», προσθέτοντας πως «το γεγονός ότι δεν έχει συναντηθεί ξανά ο Πάπας με Ευρωπαίο ηγέτη της αριστεράς, αλλά και το ότι ο Πάπας Φραγκίσκος συναντιέται πρώτη φορά με 'Έλληνα πολιτικό αρχηγό, είναι ενδεικτικό της νέας φάσης στην οποία έχει εισέλθει η ευρωπαϊκή αριστερά και της διεθνούς αναγνώρισης και εμβέλειας του ΣΥΡΙΖΑ».

Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι μετά και την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά «αναγνωρίζονται πλέον ως ισότιμοι συνομιλητές στα διεθνή φόρα, προβάλλοντας τη διαφορετική στρατηγική για την πορεία της Ευρώπης και την έξοδο από την κρίση», ενώ «σε αντίθεση με μια κυβέρνηση που αναμασά την καταστροφική συνταγή της κ.Μέρκελ, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σημείο αναφοράς σε όλη την Ευρώπη, εκπροσωπώντας τους ευρωπαϊκούς λαούς ενάντια στους κερδοσκόπους και τους τραπεζίτες»

Παράλληλα από την Κουμουνδούρου τονίζεται ότι ο Πάπας Φραγκίσκος από την πρώτη μέρα ανάρρησής του στον Παπικό θρόνο έδωσε ένα «διαφορετικό μήνυμα υπεράσπισης των φτωχών, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης», ενώ οι θέσεις του για το περιβάλλον , αλλά και για το μεταναστευτικό ζήτημα, όπως και οι συναντήσεις του με αντιπροσωπείες απολυμένων εργαζομένων στην Ιταλία, τον καθιστούν «μια ξεχωριστή προσωπικότητα, που διαφέρει πολύ από τους προηγούμενους προκαθήμενους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας».

Οι απόψεις του Πάπα Φραγκίσκου


Ο Ποντίφικας είχε δηλώσει για την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας: «Παρακαλώ σταματήστε, σας το ζητώ από την καρδιά μου, ήρθε η ώρα να σταματήσετε. Σταματήστε, παρακαλώ!». Είχε επίσης κάνει έκκληση για ειρήνη στο Ιρακ και την Ουκρανία. Σε μία από τις δηλώσεις του για τους μετανάστες που φτάνουν στη Λαπεντούζα και τις τραγωδίες που έχουν εκτυλιχθεί εκεί, είχε τονίσει: «Ένα χρόνο μετά, το πρόβλημα της μετανάστευσης επιδεινώνεται και άλλες τραγωδίες έχουν δυστυχώς συμβεί και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς».

Για το πρόβλημα της ανεργίας έχει εκφράσει την άποψη: «Θα ήθελα να δω όλους με μια αξιοπρεπή δουλειά! Είναι κάτι το θεμελιώδες, ακριβώς, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», ενώ για τη φτώχεια έχει αναφέρει χαρακτηριστικά: «Λένε ότι είμαι κομμουνιστής, αλλά η φτώχεια, χωρίς κανενός είδους ιδεολογία, είναι η σημαία του Ευαγγελίου», καθώς και ότι «δεν μπορούμε να ανεχθούμε να ευημερούν μόνο λιγοστοί άνθρωποι, χάρη στη χρηματοοικονομική κερδοσκοπία, ενώ οι περισσότεροι υποφέρουν από τις αρνητικές της συνέπειες». Σε ό, τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, ο Ποντίφικας έχει υπογραμμίσει σε παλαιότερες δηλώσεις του ότι «επιβεβαιώνουμε την ευθύνη και την υποχρέωσή μας να υιοθετήσουμε μια αίσθηση ταπεινότητας και μετριοπάθειας, έτσι ώστε όλοι να αισθάνονται την ανάγκη να σεβαστούν τη δημιουργία και να την προστατέψουν με προσοχή».

Από το tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου