Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Προέλαση των τζιχαντιστών και στη Συρία

Διεθνή


Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν 16 χωριά στα περίχωρα της Άιν αλ Άραμπ, στη βόρεια Συρία, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από την τρίτη σε μέγεθος κουρδική πόλη της χώρας. Εφόσον την καταλάβουν, οι ισλαμιστές αντάρτες θα είναι σε θέση να απειλήσουν άμεσα τις κουρδικές περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας.

"Τις τελευταίες 24 ώρες οι μαχητές του ΙΚ εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση που τους επέτρεψε να καταλάβουν τουλάχιστον 16 χωριά στα ανατολικά και τα δυτικά της Κομπάνι" δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. "Το ΙΚ χρησιμοποιεί βαρύ οπλισμό, πυροβολικό και άρματα", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η πόλη, την οποία υπερασπίζονται χιλιάδες Κούρδοι μαχητές, είναι πλέον περικυκλωμένη από τους τζιχαντιστές.

Η Κομπάνι, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, είναι η τρίτη σε μέγεθος κουρδική συριακή πόλη μετά το Καμισλί και το Αφρίν. Η κατάληψη της Άιν αλ Άραμπ θα επέτρεπε στους τζιχαντιστές να έχουν υπό τον έλεγχό τους μια μεγάλης έκτασης ενιαία εδαφική περιοχή πάνω στα σύνορα των δύο χωρών. Για τους Κούρδους πρόκειται για μάχη ζωτικής σημασίας γιατί εάν πάρει την πόλη αυτή, το ΙΚ θα είναι σε θέση να φτάσει πολύ γρήγορα και σε άλλες κουρδικές περιοχές της Συρίας, όπως η Χασάκα, στα βορειοανατολικά.

Τον Ιούλιο οι Κούρδοι είχαν απωθήσει μια "μεγάλη" επίθεση του ΙΚ, όμως αυτή που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες 24 ώρες είναι ακόμη μεγαλύτερη, σημείωσε ο Ραχμάν. Εκατοντάδες Κούρδοι της Τουρκίας είχαν σπεύσει τον Ιούλιο στην Κομπάνι για να βοηθήσουν στον αγώνα των Σύρων αδελφών τους.

Μετά την ανάδυση του ΙΚ στη Συρία, το 2013, οι Κούρδοι μάχονται με κάθε τρόπο τους τζιχαντιστές, υπερασπιζόμενοι τις ζώνες όπου έχουν εγκαθιδρύσει μια σχεδόν αυτόνομη περιοχή μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, τον Μάρτιο του 2011.

Το πρώτο αεροσκάφος με πυρομαχικά τσεχικής κατασκευής, που προορίζονται για τους Κούρδους του Ιράκ, αναχώρησε χθες από τη Δημοκρατία της Τσεχίας προς τη χώρα της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο της διεθνούς βοήθειας προς τα κουρδικά στρατεύματα, μετέδωσε, τέλος, το Γαλλικό Πρακτορείο. Πρόκειται για 10 εκατομμύρια γεμιστήρες για επιθετικά τουφέκια Καλάσνικοφ, οκτώ εκατομμύρια γεμιστήρες για πολυβόλα, 5.000 χειροβομβίδες και 5.000 ρουκέτες, συνολικής αξίας 1,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Τσεχίας, Μάρτιν Στροπνίτσκι.

Από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου