Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Μέτρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης

Του Ισίδωρου Νερούτσου


Το άρθρο του Κυρίου Παραδιά, στην ιστοσελίδα της ΠΟΜΙΔΑ, είναι προφανές, ότι είναι κακόβουλο ή ότι εμπεριέχει το στοιχείο της άγνοιας και τούτο γιατί βασίζεται μόνο στην κακή προσωπική εμπειρία του και σε προσωπικές του υποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες τα νέα μέτρα που εξαγγέλλουν οι πολιτικοί, τους βάζει όλους στο ίδιο τσουβάλι για κάποιο λόγο, οδηγούν πάντα στο χειρότερο. Προεξοφλεί ότι την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, θα διαδεχθεί νέα χειρότερη φοροεπιδρομή, ο ΦΜΑΠ, που όμως δεν ειπώθηκε έτσι από τον Αλέξη Τσίπρα και στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τις προθέσεις, που του αποδίδει ο Κύριος Παραδιάς.

Η λογική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και μάλιστα αθροιστικά, αποτελεί πράξη δικαιοσύνης και όχι εξόντωσης. Γιατί θα πρέπει βεβαίως να ληφθεί υπ’όψιν στο ύψος του φόρου, υποχρεωτικά και η δυνατότητα πληρωμής του, από το πραγματικό εισόδημα και όχι αντικειμενικά, με βάση το περιουσιολόγιο, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Είναι σαφές και ζητούμενο από όλο τον λαό ότι η φοροδοτική ικανότητα σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να είναι το κύριο και αποκλειστικό χαρακτηριστικό δίκαιης φορολογικής πολιτικής, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος.

Το «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» το είπε ο Αλέξης, κατ’επανάληψη. Είπε ακόμα και σωστά «Όχι στην φορολόγηση της κύριας κατοικίας, εκτός από τις χλιδάτες.

Είναι ακριβές ότι η οικοδομή και η Γή, αποτελούν εργαλεία και εμπόρευμα, όταν ασκούνται κατά κύριο επάγγελμα, και δεν μπορεί ούτε επιτρέπεται να φορολογούνται, όπως δεν φορολογούνται τα μηχανήματα και τα προϊόντα των επιχειρήσεων, αλλά μόνο το κέρδος που προκύπτει από τις εμπορικές αυτές δραστηριότητες.

Για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, το διευκρίνισε πολύ καλά ο κύριος Τσίπρας, ότι σίγουρα και σε όλες τις περιοχές της χώρας, θα είναι χαμηλότερες, γιατί και στην πραγματική οικονομία, είναι χαμηλότερες.

Επί τέλους όμως ο κύριος Παραδιάς και άλλοι, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι φόρους δεν θα πρέπει να πληρώνουν αποκλειστικά και κυρίως τα γνωστά υποζύγια δηλαδή οι μισθωτοί, μικρομεσαίοι και συνταξιούχοι, Η επαναφορά του αφορολόγητου στα 12000 Ευρώ, σίγουρα θα προσφέρει μεγάλη ανακούφιση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Τα άλλα που βλέπει ο Κύριος Παραδιάς, δεν ειπώθηκαν ούτε μπορεί κάποιος να τα ενστερνιστεί, ούτε να τα υποθέσει και πολύ περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιο σοφό για τον Κύριο Παραδιά και για οποιοδήποτε άλλο θα αποτελούσε κάποια εύλογη αμφισβήτηση, αν μπορεί μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να τα εφαρμόσει. Εμείς πιστεύουμε ότι μια κυβέρνηση που έχει την βούληση και τον λαό στήριγμα της, μπορεί όχι μόνο αυτά τα θετικά που εξήγγειλε ο Κύριος Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη, να τα κάνει πράξη, αλλά και πολλά άλλα, που στην συνέχεια θα ακολουθήσουν και που πάντα θα είναι προς την κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης και κυρίως της πραγματικής δημοκρατίας των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου