Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Το πιο όμορφο κουμάσι!

Του Θανάση Καρτερού


Είναι κρίμα που τόσο λίγοι πια ασχολούνται με τα τόσα πολλά που λέει καθημερινά ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Και επιμένουν μόνο σε όσα κάνει, συνεταιρικά με τον Σαμαρά και τους υπόλοιπους της κυβερνητικής εταιρείας. Διότι έτσι χάνουν ένα πολύτιμο ιδεολογικό, πολιτικό, ου μην και ηθικό μάθημα, το οποίο θα μπορούσε να έχει τίτλο κλεμμένο εν μέρει από τον Άσιμο και αφιερωμένο στον διάσημο: Μεγάλε, είσαι το πιο όμορφο κουμάσι!

Τελευταίο κεφάλαιο στα μαθήματα του αντιπροέδρου η άποψή του για την κυβέρνηση που χρειαζόμαστε, διατυπωμένη στη Real. Κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο - αυτή είναι, λέει, η σταθερή ιδεολογική του θέση. Κι αν αυτό δεν βγαίνει αριθμητικά, τότε ας πάει στα κομμάτια το πρόσημο. Πρώτη επιλαχούσα είναι μια κυβέρνηση με συμμετοχή προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων, αλλά προσέξτε: υπεύθυνων και φιλοευρωπαϊκών.

Εσείς τώρα ψάχνετε τι θέλει να πει ο δάσκαλος της στρατηγικής και του ήθους. Θα σας προτείνουμε μια μέθοδο για να αποκομίσετε οφέλη από τη σκέψη του. Ξεχάστε για μια στιγμή γιατί λέει όσα λέει. Κόψτε το βρισίδι και τις λαϊκίστικες αντιδράσεις σας. Και δώστε βάση στο πώς τα λέει. Ή μάλλον, για την αρμόζουσα έμφαση, δις: Πώς τα λέει, πώς τα λέει! Ο μπαγάσας!! Δεν υπάρχει τίποτε που να μην μπορεί να το εξωραΐσει, να το εξυψώσει, να το εξαϋλώσει και να το εξαργυρώσει.

Προοδευτικό πρόσημο, υπεύθυνες δυνάμεις, ευρωπαϊκές δυνάμεις, έντιμη προγραμματική συμφωνία με την κοινωνία, δυσβάστακτος ζυγός δύσκολων αποφάσεων εθνικής ευθύνης. Κι άλλα, κι άλλα, ων ουκ έστι αριθμός, έστι όμως ρυθμός: Βε-νι-ζέ-λος, Βε-νι-ζέ-λος, Βε-νι-ζέ-λος. Διότι είτε λέει κυβέρνηση με προοδευτικό κάτι τις, ή κυβέρνηση με φιλοευρωπαϊκό κάτι τις, ή κυβέρνηση με ό,τι τέλος πάντων κάτι τις, ένα είναι το κάτι τις που και υπονοείται και εννοείται ότι δεν μπορεί να λείπει: Ο ίδιος.

Τούτου δοθέντος, όλα μπαίνουν στη θέση τους. Και ο αντιπρόεδρος στη δική του. Αξιοσημείωτη η εμμονή του Βενιζέλου να είναι μονίμως στην κυβέρνηση, όπως είπε ο Παπαδημούλης. Αξιοσημείωτη όμως και η εμμονή των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια να έχουν μονίμως τον Βενιζέλο. Γιατί δεν βγαίνουν τα κουκιά αλλιώς, θα πείτε. Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή; Είναι το πιο όμορφο κουμάσι για την περίπτωση...

Από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου