Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Η Αργεντινή καλεί τους «κουρεμένους» πιστωτές της να πληρωθούν

Διεθνή


Εγκρίθηκε από το Κογκρέσο της Αργεντινής ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα στους «κουρεμένους» πιστωτές της χώρας να συνεχίζουν να εισπράττουν κανονικά τα χρήματά τους, αλλά από τράπεζα της χώρας. Ο νόμος αυτός είχε σκοπό να παρακάμψει τα εμπόδια που έβαλε το αμερικανικό δικαστήριο δίνοντας δίκιο στα κερδοσκοπικά funds που ζητούσαν να μην πληρωθούν οι υπόλοιποι ομολογιούχοι εάν δεν αποπληρωθούν πρώτα αυτοί.

Yπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα funds αποτελούν τμήμα του 7% των πιστωτών που αρνήθηκαν το «κούρεμα» του 2005 και του 2010, προσφεύγοντας στην αμερικανική δικαιοσύνη, ώστε να πληρωθούν στο ακέραιο. Παρά το γεγονός ότι δικαιώθηκαν, το Μπουένος Αϊρες αρνείται να τους πληρώσει, επικαλούμενο την ενεργοποίηση ρήτρας που θα επιτρέψει στους «κουρεμένους» ομολογιούχους να διεκδικήσουν επίσης στο ακέραιο τα χρήματά τους.

Η Αργεντινή καλεί τους πιστωτές της να εισπράξουν την επόμενη δόση στις 30 Σεπτεμβρίου από τράπεζα που θα τελεί υπό τον έλεγχο της κρατικής Banco de la Nacion Argentina, είτε να επιλέξουν τράπεζα της Γαλλίας (χώρας με αυστηρή νομοθεσία στο θέμα των κερδοσκοπικών funds) ή οποιαδήποτε άλλη τράπεζα χώρας που δεν έχει καμία σχέση με την αμερικανική νομοθεσία.

«Η Αργεντινή θέλει, μπορεί και θα πληρώσει» δήλωσε η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες, υπογράφοντας το νέο νόμο. Η ίδια, καθώς η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, άσκησε κριτική στην Αντιπολίτευση που δεν στήριξε μια νομοθεσία «εθνικού χαρακτήρα».

Από το tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου