Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Ταινία για τις μνήμες εξορίας προβάλλεται στο Μουσείο Μακρονήσου

«Σαν πέτρινα λιοντάρια στη μπασιά της νύχτας» του σκηνοθέτη Ολιβιέ Ζισουά

Πολιτισμός


«Η Μακρόνησος είναι άβολη στην εθνική μνήμη, στην κυρίαρχη αφήγηση της ιστορίας. Όπως ένα ανώμαλο ρήμα της γραμματικής, έτσι κι η Μακρόνησος δεν κατατάσσεται στην κανονικότητα των χρόνων της ιστορίας». Ο χαρακτηρισμός ανήκει στον ιστορικό Στρατή Μπουρνάζο, επιστημονικό σύμβουλο του ντοκιμαντέρ «Σαν πέτρινα λιοντάρια στη μπασιά της νύχτας» του σκηνοθέτη Ολιβιέ Ζισουά (2013, διάρκεια 87΄).



Η βραβευμένη ποιητική ταινία του Ελβετού σκηνοθέτη για τις μνήμες εξορίας της Μακρονήσου, μετά τη διεθνή της πορεία σε ξένα Φεστιβάλ και τις ελληνικές αίθουσες θα προβληθεί, την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου, στον προαύλιο χώρο του νεοκλασικού που στεγάζει τα Μουσεία «Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου» και «Πολιτικών Εξορίστων Αη Στράτη» (Ασωμάτων 31, Κεραμεικός).



Πρόκειται για ένα ελεγειακό κινηματογραφικό δοκίμιο που επιχειρεί να ζωντανέψει τις μνήμες εξορίας της Μακρονήσου, σκηνοθετώντας έναν λογοτεχνικό «Ψυχρό Πόλεμο», αντιπαραβάλλοντας τους στίχους των εξόριστων ποιητών, όπως ο Γιάννης Ρίτσος και ο Τάσος Λειβαδίτης, στις ομιλίες αναμορφωτικής προπαγάνδας που μετέδιδαν τα μεγάφωνα των στρατοπέδων του νησιού κατά την περίοδο 1947 - 1950. Σημαντικά φωτογραφικά και κινηματογραφικά αρχεία εντάσσονται σε ένα «υπνωτικό» φιλμικό ταξίδι μέσα στα στοιχειωμένα ερείπια της Μακρονήσου.

Ο Ελβετός σκηνοθέτης θα παραστεί στην προβολή και μετά τη λήξη της θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Από την Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου