Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

«Δημόσιο συμφέρον» η εξόντωση των καθαριστριών

Πολιτική


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρεοπαγίτης-εισηγητής θα ταχθεί υπέρ της αναίρεσης της πρωτόδικης απόφασης, που δικαιώνει τις απολυθείσες εργαζόμενες του υπουργείου Οικονομικών, με επιχείρημα (τι άλλο;) την οικονομική κρίση.

Της Μαρίας Δήμα

Ζοφερό «φαίνεται» να είναι από δικαστικής πλευράς το μέλλον για τις 393 απολυθείσες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- ο αρεοπαγίτης–εισηγητής θα ταχθεί υπέρ του Δημοσίου, ζητώντας να αναιρεθεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έχει δικαιώσει τις καθαρίστριες.

Ειδικότερα, ο αρεοπαγίτης-εισηγητής Χριστόφορος Κοσμίδης θα προτείνει την ερχόμενη Τρίτη 23 του μηνός στο Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου να γίνει δεκτή η αίτηση του υπουργείου Οικονομικών για αναίρεση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που διέταζε την άμεση επαναπρόσληψη των καθαριστριών. Αν το δικαστήριο αποδεχθεί την πρόταση του εισηγητή, οι καθαρίστριες θα μείνουν τελικά στον δρόμο… Κατά τον αρεοπαγίτη, η κατάργηση των οργανικών θέσεων είναι διαδικασία απολύτως συνταγματική, όταν την επιβάλλουν το δημόσιο συμφέρον και η οικονομική κρίση.

Τον προηγούμενο Μάιο το Πρωτοδικείο ακύρωσε τις απολύσεις τους και διέταξε την προσωρινή επαναπρόσληψή τους, αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση της διαθεσιμότητας, στην οποία τέθηκαν λόγω κατάργησης των θέσεών τους, συνιστά άκυρη καταγγελία των εργασιακών τους συμβάσεων.

Περί δικαιοδοσίας


Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκεπτικό της εισήγησης του αρεοπαγίτη θα τονιστούν και τα εξής: Το Πρωτοδικείο υπερέβη τη δικαιοδοσία του, καθώς οι καθαρίστριες δεν έχουν απολυθεί, αφού η κατάργηση των θέσεων και η περιαγωγή των καθαριστριών σε διαθεσιμότητα δεν συνιστά καταγγελία της ατομικής σύμβασης, αλλά «αποτελεί αυτοδίκαιη απόλυση υπό την αναβλητική αίρεση της μη μετατάξεως ή μετακινήσεως αυτών σε άλλη υπηρεσία του δημοσίου τομέα κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας».

Θα επισημάνει επίσης πως η κατάργηση των οργανικών θέσεων αφορούσε το σύνολο του κλάδου των καθαριστριών και «έγινε κατά νομοθετική εξουσιοδότηση, ως προσπάθεια ορθολογικής συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα κατά την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016». Θεωρεί -δε- πως η απόφαση του ΥΠ.ΟΙΚ. η καθαριότητα να ανατεθεί σε ιδιωτικά συνεργεία «ανάγεται στο πεδίο κυριαρχικής δράσης της δημόσιας διοίκησης και αποβλέπει στην εξυπηρέτηση δημοσίου σκοπού».

Κατάργηση θέσεων


Ο αρεοπαγίτης θέτει και το θέμα της κατάργησης οργανικών θέσεων και θεωρεί ότι η πολιτεία έχει την ευχέρεια να τις καταργεί, κυρίως όταν το προσωπικό που προσλαμβάνεται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου δεν καλύπτεται από τη συνταγματική εγγύηση της μονιμότητας. Επιπλέον λόγος βέβαια είναι –κατά τον κ. Κοσμίδη– η οικονομική συγκυρία που περιορίζει τις κοινωνικές παροχές και επιβάλλει τη συρρίκνωση του κράτους ως επιχειρηματία ή εργοδότη, οδηγώντας σε περικοπή θέσεων εργασίας.

Ο εισηγητής θεωρεί ότι η κατάργηση θέσεων εργασίας με συνακόλουθη διαθεσιμότητα είναι νόμιμη, αν: 1) η κατάργηση των θέσεων επιβάλλεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, 2) γίνεται με κριτήρια σύμφωνα με την ορθολογική οργάνωση, 3) η επιλογή του προσωπικού που τίθεται σε διαθεσιμότητα γίνεται με κριτήρια αντικειμενικά και με τρόπο που ελαχιστοποιεί τις δυσμενείς συνέπειες από τη διαθεσιμότητα ή την ενδεχόμενη απόλυσή του εάν υπάρχει αδυναμία μετακίνησης σε άλλη θέση.



Διαμαρτυρία στην Ευρωβουλή, αλληλέγγυοι στους δρόμους

 


Τής Αφροδίτη Τζιαντζή

Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής πραγματοποιούν σήμερα οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Τριακονταμελής αντιπροσωπεία τους θα βρίσκεται στο Στρασβούργο ώς την Τετάρτη, κατόπιν πρόσκλησης των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ενημερώνοντας συνδικάτα, φορείς και ΜΜΕ. Ενα χρόνο βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους, παλεύοντας για δουλειά και αξιοπρέπεια, καθώς πέρυσι στις 18 Σεπτεμβρίου τέθηκαν σε οκτάμηνη διαθεσιμότητα, που για τις περισσότερες παρατάθηκε μέχρι την έκδοση των οριστικών πινάκων και αποφάσεων.

Παράλληλα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις της παγκόσμιας καμπάνιας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης εν όψει της 23ης Σεπτεμβρίου, οπότε εκδικάζεται στον Αρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης του υπ. Οικονομικών, ώστε να μην εφαρμοστεί η πρωτόδικη απόφαση που δικαιώνει τις καθαρίστριες. Κόντρα στην εισήγηση-χαστούκι του εισηγητή του Εργατικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο πολύμηνος αγώνας των 595 γυναικών έχει εμπνεύσει ένα διεθνές ρεύμα αλληλεγγύης, με ψηφίσματα, συγκεντρώσεις, ώς και βίντεο αφιερωμένα στις Eλληνίδες καθαρίστριες.

Κόκκινα πλαστικά γάντια σε ασπρόμαυρα πλάνα πρωταγωνιστούν στο βίντεο της ομάδας «Αrt Resistance Media», που φτιάχτηκε μετά την πρόσφατη συγκέντρωση στο Παρίσι από Ελληνες και Γάλλους, με το σύνθημα «Είμαστε Ολοι Καθαρίστριες». Στη Βαλένθια της Ισπανίας πραγματοποιείται τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου συγκέντρωση αλληλεγγύης από τη CGT και αριστερές οργανώσεις, ενώ μετά την πρόσφατη επιστολή του Bρετανού σκηνοθέτη Κεν Λόουτς και το κάλεσμα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εναλλακτικών Συνδικάτων και Συνδικάτων Βάσης, νέα ψηφίσματα καταφτάνουν καθημερινά υπέρ των καθαριστριών, με πιο πρόσφατο αυτό της ATTAC – CADTM Μαρόκου.

Η αρνητική εισήγηση προς τον Αρειο Πάγο, κατά της επαναπρόσληψης, δεν λυγίζει το κουράγιο των αγωνιζόμενων γυναικών. «Η εισήγηση αγνοεί το γεγονός ότι εκκρεμεί έφεση για την υπόθεση, γεγονός που καθιστά νομικά απαράδεκτη την άσκηση και συζήτηση της αναίρεσης ενώπιον του Αρείου Πάγου», σχολιάζει η δικηγόρος Ελένη Διονυσοπούλου, από το δικηγορικό γραφείο του Γ. Καρούζου που εκπροσωπεί 393 καθαρίστριες που έχουν προσφύγει κατά των απολύσεων. «Ο εισηγητής υποδεικνύει ως αρμόδια για τη λύση της διαφοράς τα διοικητικά δικαστήρια, μολονότι στην πραγματικότητα έχουμε ιδιωτική διαφορά, τη νομιμότητα ή μη της οποίας αποφασίζουν τα πολιτικά δικαστήρια», καταλήγει.

Από την ΕΦ-ΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου