Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Η Σκωτία και το πέταγμα της πεταλούδας

Διεθνή


Ζούμε σε μια απρόβλεπτη εποχή, όπου μια λάθος κίνηση, μια ανεδαφική πολιτική απόφαση, μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις με ανεξέλεγκτες συνέπειες. Το αποδεικνύει με τον πιο καθαρό τρόπο η ιστορία του δημοψηφίσματος στη Σκωτία, που έχει αναδειχθεί σε μείζον διεθνές γεγονός με προεκτάσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ το ενδεχόμενο της διάσπασης της Βρετανίας.

Προβλήματα στη συνύπαρξη της Σκωτίας μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο προφανώς και υπήρχαν. Οι διαστάσεις του δημοψηφίσματος πήραν όμως εντελώς διαφορετική τροπή από το στρατηγικό λάθος του βρετανού πρωθυπουργού να ασκήσει βέτο στο να υπάρχει και δεύτερο ερώτημα στο δημοψήφισμα για το εάν οι σκωτσέζοι επιθυμούν μεγαλύτερη αυτονομία. Το βέτο αυτό άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με αποτέλεσμα σήμερα να διακυβεύονται πολύ περισσότερα πράγματα, όχι μόνο για τη Βρετανία αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων στη Βρετανία, τρέχει σήμερα και δεν φτάνει, για να προσπαθήσει να πείσει εκ των υστέρων για τους κινδύνους που κρύβει η απόσχιση της Σκωτίας. Υπόσχονται όλοι με πρώτο τον κ. Κάμερον αυτά που επί χρόνια είχαν αρνηθεί να παραχωρήσουν στους Σκωτσέζους. Η οικονομική ελίτ, στην οποία στηρίζει σε σημαντικότατο βαθμό την οικονομική της ευμάρεια η Βρετανία, σπεύδει επίσης να προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί το «ναι» των σκωτσέζων.

Αλλά δεν είναι μόνο η Βρετανία που ανησυχεί, καθώς ένα προηγούμενο στη Σκωτία θα προκαλέσει κατά πάσα πιθανότητα αποσχιστικές τάσεις και από μια σειρά άλλα αυτονομιστικά κινήματα που υπάρχουν σε χώρες, όπως η Ισπανία, το Βέλγιο, ακόμα και την Ιταλία. Ακόμα και οι ΗΠΑ έσπευσαν να προειδοποιήσουν ότι σέβονται μεν το δικαίωμα των σκωτσέζων να κάνουν την επιλογή τους, αλλά «επιθυμούν μια Βρετανία ενωμένη και ισχυρή».

Δεν είναι πρώτη φορά που η ιστορία μας διδάσκει ότι από μια λάθος πολιτική απόφαση προέκυψαν καταστάσεις που άλλαξαν ριζικά το χάρτη κρατών και επηρέασαν το μέλλον άλλων. Όμως στην εποχή μας που αρκεί η κίνηση μιας πεταλούδας,στη μια άκρη του κόσμου για να υπάρξει αναταραχή στην άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα, πολύ μεγαλύτερη προσοχή και εκτιμήσεις σε πολύ μεγαλύτερο βάθος χρόνου, πριν ένας ηγέτης, ένας πολιτικός αποφασίσει για ένα θέμα. Οι συγκυριακές πολιτικές σκοπιμότητες και η στενόμυαλη λογική, αποδεικνύονται για μια φορά ακόμα ότι δεν είναι ο καλύτερος δρόμος για να λύνεις τα προβλήματα...

Από ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου