Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Το δημοψήφισμα της Σκωτίας βγάζει ξανά στους δρόμους τους Καταλανούς


Ένα εκατομμύριο οχτακόσιες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Βαρκελώνης ζητώντας να διεξαχθεί δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία, όπως συμβαίνει και με την Σκωτία. Σε αντίθεση με τη βρετανική κυβέρνηση, που έδωσε το "πράσινο φως" για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Σκωτία, η Μαδρίτη αρνείται κάθε τέτοια πιθανότητα επικαλούμενη το ισπανικό Σύνταγμα.

Η διαδήλωση οργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με την ευκαιρία της Ντιάντα, της «εθνικής ημέρας» της Καταλονίας. Η φετινή Ντιάντα συμπίπτει με την 300ή επέτειο από την κατάληψη της Βαρκελώνης, το 1714, από τα στρατεύματα του βασιλιά Φίλιππου Ε΄ ο οποίος κατάργησε τους νόμους και τους καταλανικούς θεσμούς.

Το 2012 το ένα εκατομμύριο των Καταλανών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση ανάγκασαν την περιφερειακή κυβέρνηση να υποσχεθεί ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα. Πέρσι οι διαδηλωτές σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 400 χιλιομέτρων, υποχρεώνοντας τις καταλανικές αρχές να ορίσουν την ημερομηνία του δημοψηφίσματος, στις 9 Νοεμβρίου φέτος. Στη σημερινή κινητοποίηση τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι σχημάτισαν με τα σώματά τους ένα γιγαντιαίο V —για να συμβολίσουν τις λέξεις "Ψηφίζω" και "Νίκη"— στις δύο κεντρικές λεωφόρους της Βαρκελώνης.

Ο Αρτούρ Μας, επικεφαλής της καμπάνιας για την ανεξαρτησία είπε ότι «η Μαδρίτη ότι δεν μπορεί να εμποδίζει αιωνίως την Καταλονία να αποφασίσει για το μέλλον της. Αν ένα έθνος όπως η Σκωτία έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του, γιατί όχι η Καταλονία;»

Σύμφωνα με τον Μας, η ισπανική κυβέρνηση δεν πρέπει να συνεχίσει να επικαλείται το Σύνταγμα απέναντι στο πολιτικό πρόβλημα που θέτει η Καταλονία και το μη δεσμευτικό δημοψήφισμα είναι απαραίτητο ώστε να διευκρινιστεί εάν οι υπέρμαχοι της ανεξαρτητοποίησης αποτελούν και την πλειοψηφία. Ο Αρτούρ Μας σκοπεύει να εισάγει εντός των επόμενων ημερών στο καταλανικό κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τη διοργάνωση δημοψηφισμάτων, όμως η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αναμένεται ότι θα προσφύγει αμέσως στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να ακυρώσει τον νόμο αυτόν.


Από το tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου