Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

10 νεκροί στη Νοτιοανατολική Τουρκία: Συγκρούσεις με τους «Γκρίζους Λύκους» στο Γκαζιαντέπ, δολοφονίες αστυνομικών στο Bingol

Διεθνή

Η στάση της Τουρκίας απέναντι στην πολιορκία του Κομπάνι έχει πυροδοτήσει οργή στις κουρδικές νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας. 4 νεκροί σε συγκρούσεις με τους ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκους στο Γκαζιαντέπ - 2 αστυνομικοί νεκροί στο Bingol, 4 από τους φερόμενους ως δράστες επίσης σκοτώθηκαν από τη στρατιωτική αστυνομία

Ακροδεξιοί διαδηλώνουν με όπλα και ματσέτες στην πόλη του Γκαζιαντέπ αργά το βράδυ της 9ης Οκτωβρίου. Στην πόλη ζουν και Τούρκοι και Κούρδοι.

Tέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης 9 Οκτώβρη στην νοτιανατολική επαρχία του Γκαζιαντέπ κατά τη διάρκεια ένοπλης μάχης μεταξύ αντιτιθέμενων ομάδων για την τύχη του Κομπάνι, αναφέρει η τουρκική Χουριέτ.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη διάρκεια της μάχης.

Φωτογραφίες από το περιστατικό δείχνουν μεγάλες ομάδες διαδηλωτών οπλισμένων με μαχαίρια και ξύλα που κάνουν το σήμα του «Γκρίζου Λύκου», ακροδεξιό σύμβολο που συνδέεται με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (Nationalist Movement Party - ΛMHP). Οι επιτιθέμενοι έβαλαν επίσης φωτιά στα γραφεία του κουρδικού κόμματος DBP (Democratic Regions Party ) στην περιοχή Σαχίνμπεϊ της επαρχίας.

Βίντεο από τις συγκρούσεις στο Γκαζιαντέπ


Συγκρούσεις με την αστυνομία αναφέθηκαν και στη Μερσίνη, με δυο αστυνομικούς και δυο πολίτες τραυματίες.

Στο Ντιγιαρκμπακίρ, ληστείες σημειώθηκαν σε δυο καταστήματα πώλησης όπλων, απ’ όπου κλάπηκαν περί τα 100 κυνηγετικά τουφέκια καθώς και σφαίρες.

Επίθεση κατά του αρχηγού της τοπικής αστυνομίας στο Μπινγκόλ - 2 αστυνομικοί νεκροί, 4 από τους φερόμενους δράστες σκοτώθηκαν αργότερα από τη στρατιωτική αστυνομία

Δυο αστυνομικοί σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 9 Οκτωβρίου ύστερα από επίθεση αγνώστων εναντίον ομάδας αστυνομικών που ερευνούσε κατάστημα, που καταστράφηκε κατά τις πρόσφατες διαδηλώσεις για το Κομπάνι, στο Μπινγκιόλ (Bingöl), ανατολική επαρχία της χώρας.

Στην επίθεση σκοτώθηκαν ο υπαρχηγός της τοπικής αστυνομίας και ένας ακόμη αστυνομικός. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπινγκόλ, που ήταν επίσης παρών, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο τραυματισμένος και δεν έχει διαφύγει τον κί νδυνο για τη ζωή του.

Τέσσερις από τους φερόμενους ως δράστες σκοτώθηκαν αργότερα σε ανταλλαγή πυρών με άντρες της στρατιωτικής αστυνομίας βόρεια του Μπινγκόλ, ενώ ένας ακόμα τραυματίστηκε. Οπως σημειώνει η Χουριέτ, πρόκειται για την πρώτη επίθεση κατά αρχηγού αστυνομίας σε επαρχία της Τουρκίας, μετά τη δολοφονία του Γκαφάρ Οκάν στο Ντιγιαρμπακίρ το 2001.

Τέσσερις από τους φερόμενους ως δράστες σκοτώθηκαν αργότερα σε ανταλλαγή πυρών με άντρες της στρατιωτικής αστυνομίας βόρεια του Μπινγκόλ, ενώ ένας ακόμα τραυματίστηκε. Οπως σημειώνει η Χουριέτ, πρόκειται για την πρώτη επίθεση κατά αρχηγού αστυνομίας σε επαρχία της Τουρκίας, μετά τη δολοφονία του Γκαφάρ Οκάν στο Ντιγιαρμπακίρ το 2001.

Στους 30 συνολικά οι νεκροί

Περί τους 30 ανθρώπους έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου που οι νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας εξερράγησαν από οργή για αυτό που θεωρούν υποστήριξη της Τουρκίας προς το Ισλαμικό Κράτος στην προσπάθεια του τελευταίου να καταλάβει την πόλη του Κομπάνι στη βόρεια Συρία. Το Κομπάνι ελέγχεται από τις Λαϊκές Πολιτοφυλακές (People’s Protection Units - YPG), οργάνωση στενά συνδεδεμένη με το παράνομο, στην Τουρκία, PKK.

Στις 7 Οκτωβρίου, υπενθυμίζει η Χουριέτ, ο συν-αρχηγός του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος Σελαχετίν Ντεμιρτάς κάλεσε για «αυτοσυγκράτηση» στις πορείες αλληλεγγύης στο Κομπάνι, προσθέτοντας πως το κόμμα του ποτέ δεν ζήτησε να είναι βίαιες οι διαδηλώσεις.

Ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, κάλεσε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της ειρηνευτικής διαδικασίας για να λυθεί το κουρδικό ζήτημα, που θα μπορούσε να καταρρεύσει αν το Κομπάνι πέσει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, καθώς πολλοί Κούρδοι πιστεύουν πως η τουρκική κυβέρνηση θα είναι συνένοχη σε μια ενδεχόμενη νίκη των τζιχαντιστών.

Αστυνομική καταστολή στις διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια της Αγκυρας


Η τουρκική αστυνομία κατέστειλε με δακρυγόνα και αντλίες νερού διαδηλώσεις σε δυο πανεπιστήμια της Αγκυρας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα του Κομπάνι (το αναλυτικό δημοσίευμα της Χουριέτ, εδώ).

Από το LEFT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου