Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους – Πλατεία Συντάγματος, Τρίτη 21/10, 6.30 μ.μ.

Εκδηλώσεις


Καθώς, μετά τη συμφωνία εκεχειρίας που ακολούθησε τις σφαγές στη Λωρίδα της Γάζας, τα φώτα της δημοσιότητας έχουν στραφεί πλέον αλλού, η ισραηλινή κατοχή συνεχίζεται ανενόχλητα και μαζί της οι κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, με συνέχιση του αποκλεισμού και αιματηρές παραβιάσεις της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, με επιδρομές σε πόλεις και χωριά της Δυτικής Όχθης, δολοφονίες ακόμα και παιδιών, καταστολή διαδηλώσεων, επιθέσεις εποίκων, καταστροφή φυσικών πόρων, επέκταση των εποικισμών κ.α.

Ιδιαίτερα όμως εντείνονται οι συλλήψεις Παλαιστινίων και οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων εκείνων που βρίσκονται ήδη κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές.

Στα μέσα Σεπτέμβρη το Ισραήλ απαγόρευσε τις οικογενειακές επισκέψεις για τρεις μήνες στον Αχμάντ Σααντάτ, το φυλακισμένο γενικό γραμματέα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP).

Ο ηγέτης της Φατάχ Μαρουάν Μπαργούτι, και δεκάδες βουλευτές της Χαμάς συνεχίζουν να βρίσκονται φυλακισμένοι, ενώ πρόσφατα ανανεώθηκαν οι διαταγές διοικητικής κράτησης για τουλάχιστον 6 από αυτούς.

Σήμερα οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές υπολογίζονται σε περίπου 7.000. Κάπου 500 κρατούνται υπό διοικητική κράτηση, χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη. Ανάμεσά τους και ο Ραέντ Μούσα που συμπλήρωσε ήδη 28 μέρες απεργίας πείνας.

Μόνο στις 2 πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου συνελήφθησαν τουλάχιστον 21 παιδιά, ανεβάζοντας τον αριθμό των ανήλικων Παλαιστινίων κρατουμένων σε 250, σύμφωνα με το Σύλλογο Παλαιστινίων Κρατουμένων.

Τουλάχιστον 17 είναι οι Παλαιστίνιες που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές, με πιο πρόσφατη περίπτωση σύλληψης αυτή της Ιχσάν Νταμπάμπσα, που είχε ξαναφυλακιστεί στο παρελθόν. Οι Παλαιστίνιες κρατούμενες καταγγέλλουν τις σκληρές συνθήκες κράτησης στη φυλακή Χασαρόν.

Επίσης ανάμεσα στους πρόσφατα συλληφθέντες είναι και τρεις λέκτορες Πανεπιστημίου, γεγονός που προστίθεται στους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να εντείνουμε την καμπάνια ακαδημαϊκού μποϊκοτάζ του ισραηλινού απαρτχάιντ.

Παράλληλα το Ισραήλ εντείνει την καταστολή και απέναντι στο παλαιστινιακό κίνημα αλληλεγγύης στους κρατούμενους, με τη σύλληψη, για πολλοστή φορά, του Αϊμάν Νάσερ, συντονιστή της Νομικής Μονάδας του Συλλόγου Υποστήριξης Κρατουμένων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Addameer. Αλλά και τη σύλληψη του Αϊμάν Αλ Χατζ Γιαχία, γραμματέα του κινήματος για τους κρατούμενους, της παλαιστινιακής μειονότητας εντός του Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι υφίστανται βασανιστήρια, κακομεταχείριση, στέρηση επισκέψεων, ιατρική παραμέληση και πολλές άλλες παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.

Συνυπεύθυνες γι’ αυτές τις παραβιάσεις είναι οι εταιρίες που συνεργάζονται με την κατοχή και ιδιαίτερα με τις ισραηλινές φυλακές, όπως η γνωστή αγγλο-δανική πολυεθνική εταιρία ασφαλείας G4S, που έχει γίνει στόχος διεθνούς καμπάνιας μποϊκοτάζ. Παρότι η εταιρία έχει διακηρύξει ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα τερματίσει τη συνεργασία της με τις ισραηλινές φυλακές και τα τσεκπόιντς, εντούτοις οι εκστρατείες μποϊκοτάζ συνεχίζονται όπως στην Ιρλανδία όπου πρόσφατα έχασε άλλο ένα συμβόλαιο. Δυστυχώς όμως, ακόμα και υπηρεσίες του ΟΗΕ συνεχίζουν να τη χρησιμοποιούν, όπως και πολλοί φορείς στη χώρα μας.

Μέσα από συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις, αντιπληροφόρηση και δράσεις μποϊκοτάζ, είναι καθήκον μας να σταθούμε αλληλέγγυοι με κάθε τρόπο στους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους.

Ανταποκρινόμαστε κι εμείς στο κάλεσμα της Καμπάνιας για την Απελευθέρωση του Άχμεντ Σααντάτ, για δράσεις αλληλεγγύης από τις 17 έως τις 25 Οκτωβρίου, συμμετέχοντας μαζί με άλλες συλλογικότητες στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014 στις 6.30 μ.μ.

Λευτεριά στους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους/-ες

Μποϊκοτάζ στο ισραηλινό απαρτχάιντ και τις ξένες εταιρίες που το στηρίζουν

Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ

Από το ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου