Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Νέες αποκαλύψεις για τη φοροδιαφυγή γερμανικών εταιριών στην Ελλάδα

Οικονομία


Νέα στοιχεία για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή από γερμανικές εταιρίες φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το "Κόκκινο 105.5". Πέραν της Hochtief – μέχρι πρότινος διαχειρίστριας του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος – η οποία καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή ύψους 170 εκ. ευρώ, το ΣΔΟΕ έχει διαπιστώσει φοροδιαφυγή 600 εκ. ευρώ από τη Mercedes και την BMW, ενώ υπάρχουν ενδείξεις και για λαθρεμπόριο αυτοκινήτων.

Πέραν αυτών υπάρχει ομολογημένη δωροδοκία Ελλήνων αξιωματούχων από την Daimler Benz, μητρική της Mercedes.

Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία, η υπόθεση της φοροδιαφυγής των BMW και MERCENTES ,για την οποία το ΣΔΟΕ παρέδωσε στη αρμόδια Εφορία πόρισμα για φοροδιαφυγή 200 εκατομμυρίων συν πρόστιμα και προσαυξήσεις εν συνόλω 600 εκατομμυρίων ευρώ, φαίνεται να λιμνάζει.

Τη φοροδιαφυγή είχε παραδεχθεί και ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζοντας αορίστως ότι το θέμα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη.

Στην υπόθεση της πιθανής λαθρεμπορίας από τη BMW γνωστοποιήθηκε και νέα περίπτωση οχήματος με διαφορετικό αριθμό πλαισίου στην άδεια κυκλφοορίας. Εκκρεμεί επίσης και το θέμα "εξαφάνισης 200 και πλέον οχημάτων επί συνόλου 1.200 που ξεφορτώθηκαν μεν στον Βόλο, αλλά εκτελωνίστηκαν μόνο 950. Για το θέμα αυτό έχει διαταχθεί έρευνα από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, αλλά – μέχρι στιγμής – δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά τη δωροδοκία ελλήνων αξιωματούχων, παρουσιάστηκε έγγραφο του Δικαστηρίου της Κολούμπια, σύμφωνα με το οποίο η Daimler Benz, μητρική της Mercedes δωροδόκησε αξιωματούχους σε 22 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, αλλά το θέμα δεν έχει απασχολήσει μέχρι στιγμής τις ελληνικές αρχές.

Εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα έχει και το γερμανικό Spiegel.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ για θέματα φορολογικής πολιτικής Δημήτρη Γελαλή, στην Ελλάδα υπάρχει συνολικό θέμα φοροδιαφυγής γερμανικών εταιριών, ανάμεσά τους οι Media Markt, Saturn και ΜΑΝ.

Όπως αποκαλύφθηκε σήμερα, για το θέμα υπήρξε παρέμβαση του γερμανικού συνδέσμου Βιομηχάνων προς τη Μέρκελ, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο υπήρξε συνάντηση Σαμαρά-Σόιμπλε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Mercedes, για τα αποτελέσματα της οποίας, όμως, δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση.

Το θέμα διερευνάται από την ελληνική δικαιοσύνη , παραδέχθηκε σήμερα κυβερνητικός αξιωματούχος , ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημητρης Παπαδημούλης μιλώντας στο Κόκκινο καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου