Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Το Ισραήλ συλλαμβάνει και βασανίζει παιδιά στη Δυτική Όχθη - Παιδιά στα Κελιά

Διεθνή


Το 2013 περίπου 1.000 παιδιά από την Παλαιστίνη συνελήφθησαν από τις ισραηλινές αρχές, με τους δικηγόρους να καταγγέλλουν συστηματική κακοποίηση των ανήλικων κρατουμένων, που περιλαμβάνει ξυλοδαρμούς, αναγκαστικές ομολογίες και άλλα βασανιστήρια. Παρά τις αντιδράσεις από ακτιβιστές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ισραηλινός στρατός παραμένει ακλόνητος. «Η σκληρή πραγματικότητα απαιτεί σκληρή απάντηση», απαντάει.

Σύμφωνα με το Spiegel, περίπου κάθε χρόνο 700 ανήλικοι Παλαιστίνιοι συλλαμβάνονται από τον ισραηλινό στρατό. Το 2013 ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τους 1.000. Οι πιο πολλοί κατηγορούνται πως πέταξαν πέτρες σε στρατιωτικά οχήματα και οχήματα εποίκων. Σύμφωνα με στρατιωτική νομοθεσία που εφαρμόζεται για τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης, τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω αναγνωρίζονται ως ποινικά υπόλογοι για τις πράξεις τους και αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως και έξι μήνες για τη ρίψη μιας πέτρας.

Ένα από τα παιδιά που συνελήφθησαν πρόσφατα ήταν ο 14χρονος Μαχμούντ Μπασίμ Γκανίμ, ο οποίος διηγήθηκε την ιστορία του στο Spiegel. Μαζί με έναν φίλο του ο Μαχμούντ προχωρούσε στο δρόμο της Γιαμπάντ, ένα χωριό στα βόρεια της Δυτικής Όχθης, στις αρχές Ιουνίου. Ξαφνικά είδαν δύο στρατιωτικά οχήματα να έρχονται από μακριά. Δεν αντέδρασαν, καθώς πρόκειται για μια συνηθισμένη εικόνα. Ο στρατός πραγματοποιεί συχνά περιπολίες για την «προστασία» του εβραϊκού οικισμού Μέβο Ντοτάν που βρίσκεται στην απέναντι πλαγιά από τη Γιαμπάντ. Όμως αυτή τη φορά τα στρατιωτικά οχήματα σταμάτησαν δίπλα τους. Όπως αναφέρει δεν έτρεξε να φύγει γιατί δεν είχε κάνει τίποτα. Όμως χωρίς να προλάβει να μιλήσει συνελήφθη από τους στρατιώτες. Όταν ρώτησε «γιατί;» δεν έλαβε καμία απάντηση.

Μέσα σε δύο μήνες ο Μαχμούντ συνελήφθη δύο φορές. Την πρώτη πέρασε τέσσερις ημέρες στη φυλακή. Τη δεύτερη ξυλοκοπήθηκε και ανακρίθηκε από τις ισραηλινές αρχές, οι οποίες τον άφησαν τελικά ελεύθερο το επόμενο πρωί. Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν υπήρχε κάποιος λόγος για τη σύλληψή του. Η περίπτωση του Μαχμούντ δεν αποτελεί «μεμονωμένο περιστατικό» αλλά μια πάγια τακτική του ισραηλινού στρατού και μια καθημερινότητα στη Δυτική Όχθη. Η οργάνωση Military Court Watch έχει συγκεντρώσει έναν μεγάλο αριθμό καταγγελιών για αναίτιες συλλήψεις και κακοποίηση ανήλικων κρατουμένων.


Η UNICEF δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τις συλλήψεις ανήλικων Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό. Σύμφωνα με το Spiegel, σε αυτή περιγράφονται σοβαρές παραβιάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Οι παραβιάσεις αυτές «φαίνεται πως είναι ευρέως διαδεδομένες, συστηματικές και θεσμοθετημένες από την στιγμή της σύλληψης μέχρι τη δίωξη του παιδιού και την ενδεχόμενη καταδίκη και επιβολή της ποινής», αναφέρεται στην έκθεση. Μεταξύ άλλων οι παραβιάσεις περιλαμβάνουν άσκηση σωματικής βίας, απομόνωση, στέρηση ύπνου, κάθε είδους εκφοβισμούς ακόμη και σεξουαλική βία, σε κάποιες περιπτώσεις.

Όπως διηγείται ο Μαχμούντ μέσα στο αυτοκίνητο οι στρατιώτες τραγουδούσαν εβραϊκά τραγούδια και ανά διαστήματα χαστούκιζαν στο πρόσωπο τους δύο ανήλικούς παλαιστίνιους, οι οποίοι είχαν δεμένα μάτια. Πέρασαν τη νύχτα τους σε μια πλαστική καρέκλα και δεν τους επιτρεπόταν να κοιμηθούν. Έπρεπε να κάθονται σε όρθια στάση και κάθε φορά που κάποιος από τους δύο χαλάρωνε δεχόταν κλοτσιά από έναν ισραηλινό στρατιώτη. Κατά την ανάκριση ρωτήθηκε τι δουλειά είχε στο δρόμο. «Πήγαινα βόλτα με τον φίλο μου», απάντησε. Ο ανακριτής τον απειλούσε πως «θα τον τσακίσει», όπως αναφέρει.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν πως οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής του εκφοβισμού, ώστε τα παιδιά να τρομοκρατηθούν και να μείνουν μακριά από διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις στο μέλλον. Παράλληλα ο στρατός μέσω των ανακρίσεων επιχειρεί να συγκεντρώσει πληροφορίες για τις οικογένειες των ανηλίκων, μέλη των οποίων ενδέχεται να συμμετέχουν στο κίνημα ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, όπως γράφει το Spiegel. Στις καταγγελίες των Παλαιστινίων και των οργανώσεων για τις συλλήψεις ανηλίκων ο ισραηλινός στρατός απαντάει: «Η σκληρή πραγματικότητα απαιτεί σκληρή απάντηση».


Για όσα πέρασε μέσα στη φυλακή μαζί με τον φίλο του τον Χουσεΐν, ο Μαχμούντ αναφέρει: «Ήμουν αδύναμος από την έλλειψη ύπνου και πολύ πεινασμένος». Οι καρποί μου με πονούσαν από τις χειροπέδες και ανησυχούσα καθώς η οικογένειά μου δεν γνώριζε που βρισκόμουν. Ο Χουσεΐν μεταφέρθηκε σε άλλη πτέρυγα επειδή ήταν 18 ετών. Ο Μαχμούντ μοιραζόταν το κελί του μαζί με ακόμη εννέα ανήλικα αγόρια. Ο μικρότερος ήταν 12 ετών, όπως αναφέρει.

Την τέταρτη μέρα της κράτησής του ανακρίθηκε ξανά. Ο Μαχμούντ θυμάται έναν άνθρωπο που φαινόταν αγριεμένος, αλλά δεν φορούσε στολή. Ήθελε να μάθει λεπτομέρειες για την οικογένειά του και τον κατηγόρησε πως πέταξε πέτρες. «Δεν πέταξα καμία πέτρα» απάντησε ο Μαχμούντ. Ο ανακριτής συνέχισε υποστηρίζοντας πως υπάρχουν φωτογραφίες. Όταν ο 14χρονος ζήτησε να τις δει του απάντησε πως αυτό δεν γίνεται. «Ο φίλος σου μας είπε πως πετάξατε πέτρες», φώναζε ο ανακριτής. Η ανάκριση ολοκληρώθηκε μετά από τρεις ώρες. Ο ανακριτής έβγαλε ένα έγγραφο που ανέφερε κάτι στα εβραϊκά και ανάγκασε τον Μαχμούντ να υπογράψει. Ακόμα και σήμερα δεν ξέρει τι αναφέρει η «κατάθεση» που υπέγραψε.

Ισραηλινοί δικηγόροι που εκπροσωπούν συχνά τα παιδιά αναφέρουν πως οι ανήλικοι κρατούμενοι σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάζονται να ομολογήσουν πράξεις που δεν έχουν διαπράξει. Υπογράφουν έγγραφα υπό την απειλή βίας αλλά και με εκβιασμούς, όπως για παράδειγμα πως αν δεν υπογράψουν ο πατέρας τους θα χάσει τη δουλειά του στο Ισραήλ. Τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και δείχνουν συλλήψεις παιδιών από τον ισραηλινό στρατό είναι πολλά. Ένα από αυτά, που έκανε τον γύρο του κόσμου, είναι αυτό του περασμένου καλοκαιριού με τη σύλληψη ενός πεντάχρονου αγοριού στη Χεβρώνα. Έξι ένοπλοι στρατιώτες περικυκλώνουν το αγόρι και τελικά το βάζουν μέσα σε ένα στρατιωτικό όχημα, ενώ το παιδί κλαίει. Ο λόγος για τη σύλληψή του; Μια ισραηλινή έποικος είχε καταγγείλει πως έριξε μια πέτρα στο αυτοκίνητό της.



Το περασμένο έτος, η οργάνωση Breaking the Silence, μια οργάνωση που δημιουργήθηκε από πρώην στρατιώτες του Ισράηλ, συγκέντρωσε περίπου χίλιες μαρτυρίες που περιγράφουν κακοποίηση ανηλίκων. Πολλές μαρτυρίες προέρχονται από τους ίδιους τους στρατιώτες. Εξάλλου όπως αναφέρει ένας πρώην στρατιώτης σε ένα ντοκιμαντέρ της οργάνωσης η κυρίαρχη άποψη στον στρατό του Ισραήλ είναι πως «Κάθε Παλαιστίνιος είναι εχθρός και θα πρέπει να υπερασπιστείς τη γη σου». Από την πλευρά του ο επικεφαλής της στρατιωτικής εισαγγελίας κατηγορεί τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όσα καταγγέλλουν, μεταξύ αυτών και για τη UNICEF. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Spiegel, ο εν λόγω εισαγγελέας ποτέ δεν αναφέρεται σε «παιδιά», παρά μόνο σε «ανήλικούς», «ύποπτους» ή «κρατούμενους». «Η ρίψη πέτρας είναι ένα σοβαρό έγκλημα που πρέπει να επιφέρει τιμωρία», αναφέρει.


Από το tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου