Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Κλίμα φόβου στις εταιρείες δημοσκοπήσεων επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση

Της  Αγγέλα Νταρζάνου


Σε απροσχημάτιστη επίθεση κατά της εταιρείας δημοσκοπήσεων Public Issue -που έδωσε τον ΣΥΡΙΖΑ 11 μονάδες μπροστά- προχώρησε χθες η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σ. Βούλτεψη, ενεργοποιώντας την Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων, η οποία καλείται να απαντήσει σε αίτημα ελέγχου που «συμπτωματικά» κατέθεσε αυτές τις μέρες... πολίτης.

Φανερά ενοχλημένη η Σ. Βούλτεψη, εκφράζοντας συγχρόνως τον πανικό όλου του συστήματος Μαξίμου, επιχειρεί να απαξιώσει τη μη ελεγχόμενη Public Issue προκειμένου να δημιουργήσει μια πλαστή εικόνα εν όψει των επικείμενων εκλογών. Για την ακρίβεια, προκειμένου να αποκρύψει την εικόνα που διαμορφώνεται στο εκλογικό σώμα εν όψει των εκλογών.

Η Σ. Βούλτεψη δεν μασάει τα λόγια της. Συνήθως τα λέει όπως τα σκέφτεται: «Όταν ένα γκάλοπ δείχνει μια διαφορά 3-4 μονάδων, είναι μια διαφορά που αναστρέφεται. Όμως όταν εμφανίζεται μια τόσο μεγάλη διαφορά, δημιουργείται στον κόσμο η αίσθηση ότι είναι μη αναστρέψιμη» υποστήριξε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης χθες, στην πρωινή εκπομπή του Mega, εκφράζοντας με ακρίβεια τον φόβο της κυβέρνησης. Όπως είπε, «αυτό δεν ισχύει. Πρόκειται για απόπειρα προπαγανδιστικής επιβολής».

Με εύστοχο τρόπο απάντησε η ίδια η εταιρεία δημοσκοπήσεων Public Issue: «Προπαγάνδα είναι η συγκάλυψη της πραγματικότητας, όχι η αποκάλυψή της».

Η βαθιά ανησυχία της κυβέρνησης για τις επικείμενες εκλογές, περιέργως πώς, "συνέπεσε" με επιστολή πολίτη στον ΣΕΔΕΑ (Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς), με την οποία αιτείται έλεγχο της συγκεκριμένης δημοσκόπησης, της οποίας το κύριο εύρημα είναι η εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ με 11 μονάδες μπροστά από τη Ν.Δ. και η διεκδίκηση αυτοδυναμίας. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με άλλες έρευνες ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά από τη Ν.Δ. 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας 8 μονάδες.

Δεδομένου ότι ούτε καμία αρμοδιότητα έχει η κυβερνητική εκπρόσωπος να ζητάει έλεγχο εταιρειών δημοσκοπήσεων ούτε βεβαίως προβλέπεται σχετική διαδικασία, ως... από μηχανής θεός για την κυβέρνηση, εμφανίστηκε η εν λόγω επιστολή, προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα και να επιχειρήσει να αποδομήσει το επιστημονικό συμπέρασμα της έρευνας πλήττοντας την αξιοπιστία της εταιρείας που την πραγματοποίησε.

Ήδη η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων του ΣΕΔΕΑ, επιστημονικό όργανο αρμόδιο για τον έλεγχο της μεθοδολογίας και της πρακτικής των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τους κώδικες δεοντολογίας, ζήτησε από τον εγκαλούντα να αποστείλει τα στοιχεία που τυχόν διαθέτει, βάσει των οποίων προχώρησε στο αίτημα ελέγχου. Η Επιτροπή θα αποφανθεί μέσα στις επόμενες μέρες εάν υπάρχει βάσιμος λόγος για να προχωρήσει σε έλεγχο. Ανοικτή επιστολή απέστειλε στην Ελεγκτική και ο πρόεδρος της Public Issue Γιάννης Μαυρής.

Από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου