Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Στην ώρα του και συλλογικά το ζήτημα των συνεργασιών για τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική


Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για πολιτική απόφαση να εγκρίνεται κατά πλειοψηφία και τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας να ψηφίζουν λευκό. Απορρίφθηκε η τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας που αφορούσε τον δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και την επανάκτηση επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα, ενώ η συζήτηση για το ενδεχόμενο και τις προοπτικές συμμαχιών αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, σε κλίμα συναίνεσης. Σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας τέθηκαν τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με ψήφους 76 «κατά» και 61 «υπέρ», απορρίφθηκε η τροπολογία που είχε καταθέσει η Αριστερή Πλατφόρμα, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και αφορούσε στον δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και την επανάκτηση επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα. Σημειώνεται ότι πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που συντάσσονται με την «πλειοψηφία» έλειπαν από τη συνεδρίαση.

Για συζήτηση στο μέλλον παραπέμφθηκε το ζήτημα του ενδεχόμενου συμμαχιών με πολιτικές δυνάμεις του κέντρου και της Αριστεράς. Αν και το ζήτημα απασχόλησε τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, με τον πρόεδρο του κόμματος να κάνει εχθές στην ομιλία του έκκληση για συσπείρωση δυνάμεων, η τελική απόφαση παραπέμφθηκε για το μέλλον. «Όλα θα αποφασιστούν συλλογικά στην ώρα τους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας σε μια σύντομη παρέμβασή του σήμερα. Τη θέση που είχε καταθέσει και αφορούσε στο θέμα των συμμαχιών απέσυρε τελικά η Αριστερή Πλατφόρμα, μην καταθέτοντας την καν ως τροπολογία.

Υπενθυμίζεται πως στο κείμενο που είχε καταθέσει η Αριστερή Πλατφόρμα, του Παναγιώτη Λαφαζάνη, έθετε προϋποθέσεις στο άνοιγμα για συνεργασίες. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε την συνεργασία με δυνάμεις που ναι μεν αποχωρίζονται σήμερα από το μνημονιακό μπλοκ θολά και καιροσκοπικά -ζητώντας ταυτόχρονα την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ξιφουλκώντας με τον λαϊκισμό - αλλά δεν ασκούν ούτε μια στοιχειώδη αυτοκριτική για την καταστροφική κοινωνικά θέση ευθύνης που κατέλαβαν ή υποστήριξαν στις μνημονιακές κυβερνήσεις», ανέφερε το κείμενο των θέσεων της που κατέθεσε στη συνεδρίαση. «Όπως δεν μπορούμε να ανακυκλώσουμε και να ξαναστήσουμε το φθαρμένο ηγετικό προσωπικό του πολιτικού συστήματος και ιδίως του ΠΑΣΟΚ , κάτω από οποιαδήποτε μεταμφίεση», υπογράμμιζε.

Με αμοιβαίες υποχωρήσεις των εσωκομματικών πτερύγων και διάθεση συσπείρωσης ενάντια στην στρατηγική πόλωσης που ακολουθεί η κυβέρνηση αναμένεται το μέλλον των διαβουλεύσεων σχετικά με την πιθανότητα συνεργασιών με άλλους πολιτικούς φορείς, ζήτημα το οποίο θα θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα επίμαχα ζητήματα γύρω από τη διαχείριση του χρέους.

Από το tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου