Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Β. Χατζηλάμπρου: Στηρίξτε τον ΣΥΡΙΖΑ για να είναι αυτοδύναμος ο λαός μας και να κάνει τις αλλαγές που έχει άμεση ανάγκη ο τόπος (Βίντεο)

Πολιτική


Η ομιλία του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλους της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλη Χατζηλάμπρου, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη σημερινή συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.


Κύριοι συνάδελφοι, επί δυο μέρες και σήμερα μάς δόθηκε η ευκαιρία να ξεδιπλώσουμε προθέσεις και βεβαίως όλα αυτά γίνονται με βάση τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. Όμως, νομίζω ότι, αν ο στόχος [της συζήτησης] ήταν να απομακρύνει και να δημιουργήσει κλίμα σταθερότητας ότι δεν επίκεινται εκλογές, η συμβολή των βουλευτών των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης ήταν τέτοια που κάνει αυτούς που διαβάζουν πραγματικά δηλώσεις και καταλαβαίνουν πίσω από τα λόγια τι λέγεται, να ανησυχούν περισσότερο.

Οι περισσότεροι από τους βουλευτές με όρους στηρίζουν. Και ποιοι είναι οι όροι αυτοί; Ο ένας είχε έναν κατάλογο αιτημάτων που «αν δεν γίνουν, από Δευτέρα μη με θεωρείτε δεδομένο», ο κ. τέως υπουργός της Άμυνας –το άκουσα, μιλάει μετά από εμένα, φαντάζομαι ότι θα το ξαναπεί– είπε ότι αν δεν αλλάξουμε, δεν μπορούμε να πάμε με αυτούς τους όρους, τελικά γκρεμιζόμαστε. Κάθε βουλευτής είχε και κάποιον όρο. Οι όροι αυτοί που τίθενται, στην πραγματικότητα άλλαζαν κάτι, κάτι από αυτά που εμείς ως αντιπολίτευση είχαμε θέσει, αλλά όταν τα θέταμε, υπήρχε η ρετσινιά του «λαϊκισμού».

Ένα παράδειγμα μόνο: φέρατε τον ΕΝΦΙΑ. Στον ΕΝΦΙΑ κάναμε συγκεκριμένη κριτική, πώς από έκτακτος φόρος γίνεται μόνιμος, πως θα βγουν πολύ μακριά από τις προβλέψεις σας τα νούμερα. Άκουσα ότι θα φέρει η κ. Μπακογιάννη τροπολογία για να κατεβάσει τις αντικειμενικές αξίες 30%. Και τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι λαϊκιστής; Μα τότε που τα ψηφίζατε, τι κάνατε; Ποιος είναι ο λαϊκισμός; Όταν πλησιάζουμε στις εκλογές, να αλλάξουμε παραμέτρους της πολιτικής μας;

Όμως, είστε παγιδευμένοι. Υπάρχει στην κοινωνία εδραιωμένη η πεποίθηση ότι δεν κάνατε απλώς λάθη, δεν κάνατε αστοχίες, ότι είχατε έναν ορισμένο προσανατολισμό: να φυλάξετε συγκεκριμένα συμφέροντα από τη φορολόγηση, με ασυλία, συγκεκριμένα συμφέροντα πολιτικά που διαπλέκονταν με ΜΜΕ, που διαπλέκονταν με χίλιες δυο άλλες καταστάσεις τριγωνικά και τετραγωνικά. Και τα φυλάξατε. Αν διαβάσει κανείς όλες σας τις τροπολογίες, ακόμα και των ελαφρύνσεων και των καθυστερήσεων απόδοσης φόρων… έχουν [από πίσω] ΜΜΕ, τράπεζες, μεγάλους εργολάβους. Η κοινωνία έχει πεποίθηση ότι αυτούς φυλάτε. Σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων που κόψατε τον μισθό, εάν ήξεραν ότι αυτά πάνε για να αντιμετωπίσουν το πεινασμένο παιδί στο σχολείο, δεν θα είχαν αντίρρηση.

Είπε ένας συνάδελφος για όσα πρόκειται να κάνετε στον προϋπολογισμό και αφορούν τους ένστολους: ότι θα έχουμε σταθερή αξιοκρατική αύξηση όσων επλήγησαν. Μα μιλάμε για το υπερβάλλον των αναδρομικών και εσείς τους εμφανίζεται στην κοινωνία ότι παίρνουν αύξηση, και μάλιστα ειδησεογραφικά τους βάζετε πολλές φορές δίπλα στους δικαστικούς και τα αναδρομικά τους; Ούτε οι ίδιοι δεν θέλουν τέτοια αντιμετώπιση από πλευράς σας. Θα ήθελαν πολύ καθαρά να πείτε ότι κέρδισαν το δικαστήριο, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, θα πάρουν ένα μέρος από τα υπερβάλλοντα χρήματα που τους κόψατε. Μιλάμε για ανθρώπους των 550 ευρώ, για ανθρώπους των 700 ευρώ.

Θέλω να κάνω μια αναφορά για τη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Άμυνας, στον τομέα της αμυντικής πολιτικής, ένας τομέας δύσκολος. Δεν ήταν μόνο τα μισθολογικά ή οι κρίσεις που αφορούσαν τις παρεμβάσεις μας. Αφορούσαν τους εξοπλισμούς και να έρθουν τα ΕΜΠΑΕ στην ώρα τους και με τον τρόπο που έπρεπε. Επιμονή στη νομιμότητα από πλευράς μας. Αφορούσαν τα ΑΩ, αφορούσαν το ΤΑΙΠΕΔ, που πούλαγε στρατόπεδα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Άμυνας. Και δεν τα είδατε εσείς, εμείς τα είδαμε και τα φέραμε σαν θέματα. Αφορούσε όλη μας την παρέμβαση για να κρατηθεί η αμυντική βιομηχανία – όσο κρατιέται, γιατί δεν έχει τελειώσει αυτή η ιστορία: και σε διαπραγμάτευση βρίσκεται και σε δύσκολη ισορροπία βρίσκεται. Αφορούσε την προσπάθειά μας να περάσουμε πολλά από αυτά που οι στρατιωτικοί ζητούσαν ως μέριμνα, που πολλά από αυτά δεν χρειάζονταν χρήματα, που ήταν βοήθεια για αυτούς. Και ήταν ένας δύσκολος τομέας για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήξερε γιατί πόναγε και βλέπει.

Τι βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή; Τα μαύρα σύννεφα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ξέρει ότι πρέπει να έχεις έναν λαό όρθιο και όχι γονατισμένο, Ένοπλες Δυνάμεις που να είναι περήφανες αλλά και εξωτερική πολιτική που να μην είναι ευθυγραμμισμένη στον ευρωατλαντισμό και να είναι ο πρώτος πρόθυμος που πηγαίνει είτε στην Ουκρανία, είτε να αναγνωρίσει την αντιπολίτευση στη Συρία. Καταλαβαίνουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Αυτό σημαίνει κάτι: κινητοποίηση του λαού δίπλα στην πολιτική τάξη. Εμφανίσαμε ένα πρόγραμμα, που δεν θέλαμε να το εμφανίσουμε ως τέτοιο, γιατί είναι το αυτονόητο: το να μην υπάρχει πεινασμένος, να μην υπάρχει άνθρωπος στο σκοτάδι και χωρίς ρεύμα στο σπίτι του. Αυτό το αυτονόητο, το θέσατε ως παροχή να το συζητήσουμε.

Όπως αποσιωπήθηκε κάτι που δεν έχει κόστος, αλλά σας πονάει πάρα πολύ. Αφορά τον τέταρτο πυλώνα του προγράμματός μας. Αυτός ο πυλώνας μιλάει για το ότι πρέπει να αλλάξουμε πια ρώτα, να φύγουμε από αυτό το πολιτικό σύστημα που γεννάει διαπλοκή. Δεν έχει κόστος, αλλά έχει όφελος για τη δημοκρατία και για τον τόπο. Αυτό το κομμάτι του προγράμματός μας δεν άκουσα κανένας να το πιάσει. Δεν είναι κοστολογημένο, δεν έχει τιμή επάνω, έχει μόνο ωφέλειες.

Απευθύνομαι στον ελληνικό λαό: στηρίξτε τον ΣΥΡΙΖΑ για να είναι αυτοδύναμος ο λαός μας το άλλο πρωί και να κάνει τις αλλαγές που έχει άμεση ανάγκη.

Από το Βασίλης Χατζηλάμπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου