Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Βολιβία: Θρίαμβος των λαών, νίκη των αντιιμπεριαλιστών!

Διεθνή του Δρόμου


Με ποσοστό άνω του 60% ο Έβο Μοράλες επανεκλέχτηκε πρόεδρος του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας στις χτεσινές εκλογές, που σηματοδοτούν μια «νίκη αυτών που αγωνίζονται ενάντια στην αποικιοκρατία και τον ιμπεριαλισμό» σύμφωνα με δήλωση του ιθαγενούς ηγέτη. Οι λαοί της Βολιβίας πανηγυρίζουν τη νίκη τους στη Λα Παζ και σε όλη τη χώρα, με το σύνθημα «Πατρίδα ΝΑΙ, Αποικία ΟΧΙ».

Ο Έβο Μοράλες στις πρώτες δηλώσεις του είπε επίσης ότι ο εκλογικός θρίαμβος δυναμώνει το αίσθημα απελευθέρωσης όλης της Λατινικής Αμερικής και αφιέρωσε τη νίκη του στον Φιντέλ Κάστρο και τον Ούγο Τσάβες, τονίζοντας: «Νίκησε η ενότητα και η κυριαρχία του βολιβιάνικου λαού. Αυτός ο θρίαμβος ανήκει σε όλους τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και του κόσμου ολόκληρου που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό».

Χαρακτηρίζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα «νίκη των αντιαποικιοκρατών και των αντιιμπεριαλιστών» με τον αντιπρόεδρο Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα στο πλευρό του, ο Έβο υπογράμμισε ότι «δυναμώνει η δημοκρατική και πολιτιστική επανάσταση, και η ενότητα που έχουμε πετύχει μας ωθεί να συνεχίσουμε τη διαδικασία οικονομικής, πολιτικής και τεχνολογικής απελευθέρωσης της Βολιβίας».

Αναφερόμενος στη λεγόμενη «Συμμαχία του Ειρηνικού» που προσπαθούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ, κατήγγειλε ότι αυτή προωθεί την ιδιωτικοποίηση των βασικών υπηρεσιών, «ενώ εμείς λέμε ότι οι βασικές υπηρεσίες είναι ανθρώπινο δικαίωμα – κι αυτή είναι η άποψη που κέρδισε στις εκλογές». Τέλειωσε την ομιλία του μπροστά στο λαό που πανηγύριζε λέγοντας: «Μόνο οι εργάτες, οι ιθαγενείς, οι αγρότες και οι υπόλοιποι κοινωνικοί τομείς, δηλαδή μόνο ο ενωμένος και οργανωμένος λαός, μπορεί να επιβάλλει στην πράξη το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν δημοκρατικά για το μέλλον τους».

Η επανεκλογή, για τρίτη φορά, του Έβο Μοράλες στην προεδρία και του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα στην αντιπροεδρία αφορά την επόμενη πενταετία. Ήδη πολλοί ηγέτες άλλων λατινοαμερικάνικων χωρών, με πρώτο τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, χαιρέτισαν την ιστορική νίκη του βολιβιάνικου λαού.

Από τον Δρόμο της Αριστεράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου