Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Συ ει Μάκης

Του Θανάση Καρτερού 


Ούτε τον Βενιζέλο, ούτε τον Σταμάτη, ούτε καν τον Αμφιπόλεως Τασούλα, αλλά τον Βορίδη; Μάλιστα, κύριε, τον Βορίδη. Ο Βορίδης είναι ο εκλεκτός του Σαμαρά, που θα ανεβεί σήμερα εν χορδαίς και οργάνοις στο βήμα της Βουλής ως εκπρόσωπός του, ως αντ' αυτού να πούμε, για να εισηγηθεί τα της ψήφου εμπιστοσύνης. Την οποία ο Βενιζέλος πρότεινε, ο Σαμαράς ζήτησε, αλλά αυτός, ο άνθρωπος αυτός καλείται να υπερασπιστεί με τον πέλεκυ της ρητορικής δεινότητας και τη μάχαιρα των ιδεών του.

Συ ει Μάκης, λοιπόν. Πώς του ήρθε όμως του Σαμαρά, τη στιγμή ακριβώς που εξαγγέλλει ανοίγματα με δημοκρατικά φρου-φρου και κεντροδεξιά αρώματα, να φορέσει την κορώνα στο κεφάλι του Βορίδη; Που πολεμούσε μέχρι χθες τη Ν.Δ. με εθνικό πάθος και εθνικόφρονα επιχειρήματα; Που είχε κορώνα στο κεφάλι του τον Λεπέν; Μπορεί, θα πεις, ακριβώς γι' αυτό να τον διάλεξε. Τον αισθάνεται κάπως συγγενή, μιας κι ο ίδιος πολέμησε τη Ν.Δ. με αντίστοιχο πάθος, αν και όχι με αντίστοιχες κουμπαριές. Ο όμοιος τον όμοιο...

Μπορεί πάλι να τον διάλεξε επειδή είναι δεδηλωμένος ακροδεξιός. Με δράση, πλούσιο βιογραφικό, διαπιστευτήρια, διεθνείς διασυνδέσεις. Για να κλείσει το μάτι προς τις πάσχουσες δεξιές ψυχές, που ζητούν παραμυθία στις μαύρες μπλούζες. Ή μπορεί να τον διάλεξε επειδή έχει λέγειν. Ο Βορίδης, σου λέει, καλιγώνει με τα λόγια του ψύλλο. Σε μια δύσκολη για την κυβέρνηση αντιπαράθεση, έχει τη δυνατότητα να καλιγώσει τους συριζαίους, που έρχονται με φούρια, μετά τη ΔΕΘ, να πάρουν το κεφάλι της κυβέρνησης.

Λογικά όλα αυτά. Ξέρετε όμως ποιο είναι επίσης λογικό; Ότι στέλνει τον Βορίδη στη Βουλή όχι ως ικανό, όχι ως συμπέθερο του Μπαλτάκου, αλλά ως μπράβο. Ως μπράβο, μάλιστα. Μακελειό με τον Μάκη, κι ας πάει στα κομμάτια και η συζήτηση και η Βουλή. Νομίζει ότι θα υποβαθμίσει τον Τσίπρα βάζοντας απέναντί του τον πιο κραγμένο -συγγνώμη Άδωνι...- ακροδεξιό. Για τις λεπτομέρειες μπορεί κανείς να θυμηθεί τον Ντον Κορλεόνε ή να ξαναδεί, αν έχει όρεξη τον Νονό.

Όπως και να 'χει, διαπράττει άλλη μια ανοησία. Γιατί αυτό που θα μείνει σε όλους, και κυρίως στους θιασώτες της Κεντροδεξιάς, δεν είναι Βορίδης εναντίον Τσίπρα. Αλλά Μάκης uber alles. Διά χειρός Σαμαρά...

Από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου