Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Ούτε στα μεγάλα ούτε στα μικρά!

Του Θανάση Καρτερού 


Δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στα μεγάλα ούτε στα μικρά, είπε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Και γιατί αυτό; Γιατί δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση ταύτισης ή σύγκλισης των στρατηγικών. Ούτε στα μεγάλα ούτε στα μικρά. Γιατί τα... μικρά πραγματάκια καθορίζονται απ' τα μεγάλα, απ' το τι έχεις εσύ στο μυαλό σου ως κοινωνική οργάνωση, ως οικονομία.. Άρα και τα μεγάλα και τα μικρά ταυτίζονται μεταξύ τους.

Αυτό δηλαδή τώρα προβάλλει με φιλοδοξίες βασισμένης στον Λένιν και στις παραδόσεις του ΚΚΕ συγκεκριμένης ανάλυσης της συγκεκριμένης κατάστασης. Από την οποία μάλιστα προκύπτει συγκεκριμένη τακτική συμμαχιών. Τι μας λέει ο Δημήτρης Κουτσούμπας; Για να σκεφτούμε κάποιου είδους συμμαχία, συνεργασία, συμπαράταξη ή κοινή δράση για "μικρά" ζητήματα, πρέπει να υπάρχει ταύτιση ή σύγκλιση στις στρατηγικές! Να έχουμε το ίδιο πράγμα στο μυαλό μας για την οργάνωση της κοινωνίας -για τον σοσιαλισμό δηλαδή. Να συμφωνούμε στα "μεγάλα".

Συγνώμη, μπορεί φυσικά ο καθένας να έχει ό,τι άποψη θέλει για τις συμμαχίες σήμερα, αλλά δεν μπορεί να τις στηρίζει σε θεωρητικές ακροβασίες τέτοιου είδους. Διότι αν συμφωνούν δυο σχηματισμοί στη στρατηγική, ακόμα και στην αντίληψη για τον σοσιαλισμό, τότε δεν χρειάζονται συμμαχίες. Συγχωνεύονται και τελειώνει η υπόθεση. Οι συμμαχίες αφορούν σε οργανώσεις, κόμματα, πρόσωπα, τα οποία έχουν διαφορές. Στα μεγάλα. Αλλά ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα στόχο ή σε μια σειρά στόχους -κάποτε ο κομμουνιστικός όρος ήταν μίνιμουμ πρόγραμμα- στους οποίους συμπίπτουν.

Το ΚΚΕ υπέγραψε το σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα, για να αποτρέψει τη δικτατορία του Μεταξά. Πρωταγωνίστησε στη δημιουργία του ΕΑΜ, δηλαδή σε συνεργασία με κόμματα και ρεύματα όχι απλώς σοσιαλδημοκρατικά, αλλά και αστικά. Ήταν πρωταγωνιστής και κορμός της ευρύτατης ΕΔΑ. Επεδίωκε την αντιδικτατορική ενότητα, ακόμα και με τον βασιλιά. Και μετά τη δικτατορία, επί Χαρίλαου, έγραφε πάντα στη στρατηγική και στην τακτική του το ζήτημα της συμπαράταξης με δυνάμεις με τις οποίες το χώριζαν μεγάλες στρατηγικές διαφορές.

Τώρα μας λέει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση σύγκλισης με ένα άλλο αριστερό κόμμα ούτε στα μικρά, γιατί έχουν διαφορετικές στρατηγικές στα μεγάλα. Μεγάλη η χάρη μιας τέτοιας άποψης. Γιατί οδηγεί το κόμμα σε συμμαχίες με τον εαυτό του.

Από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου