Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Λαϊκοί χοροί

Μετέωρος 

Μια ορχήστρα μόνος του είν' ο Αλέξης Τσίπρας· και μάλιστα παραδοσιακών οργάνων | ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Μια ορχήστρα μόνος του είν' ο Αλέξης Τσίπρας· και μάλιστα παραδοσιακών οργάνων. Βάλθηκε να χορέψει τις αγορές σαν ιπποτικός καβαλιέρος. Στην Κρήτη τούς παίζει λύρα, στα ποντιακά χωριά της Μακεδονίας κεμετζέ, μαντολίνο στο Ιόνιο, βιολί στο Αιγαίο, στη Θεσσαλία ζουρνάδες και νταούλια, κλαρίνο στην Ηπειρο και πάει λέγοντας. Εχουν σαστίσει οι επιτελείς των διεθνών funds. Πώς να μάθουν πεντοζάλη, τσάμικο, πυρρίχιο, ικαριώτικο και τόσους ακόμα πολύπλοκους ρυθμούς σ' ενάμιση μήνα; Ιδρώνουν νυχθημερόν στα χοροδιδασκαλεία μπας και εξοικειωθούν με τα βήματα, να μη φανούν ανάξιοι των περιστάσεων.

Πυρετωδώς εντρυφά στην εκμάθηση νέων πνευστών, κρουστών και εγχόρδων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι προφεσόροι του δεν πιστεύουν στ' αυτιά τους. Δεν του αποδόθηκε τυχαία το προσωνύμιο παιδί-θαύμα. Εμφορείται, άλλωστε, από το αγέρωχο πνεύμα του Καραϊσκάκη, που έστειλε κάποτε στον Μαυροκορδάτο την εξόχως σεμνότυφη γραφή: «Σεβαστή διοίκησις, παίζει ο πούτζος μου τρουμπέτες, παίζει και τουμπελέκια». Αντίστοιχα μηνύματα στέλνει ο Αλέξης καιρό τώρα στους δανειστές.

Ανατριχιάζουν ορχηστές και ορχηστρίδες της συγκυβέρνησης με τις πιρουέτες στις οποίες θα εξαναγκάσει την τρόικα ο μισητός αντίπαλος. Είχαν συνηθίσει τόσα χρόνια να χορεύουν οι ίδιοι σαν πετεινάρια στο ταψί και τους κακοφαίνεται που αλλάζουν οι ρόλοι. Ενοχλούνται επιπροσθέτως από τις μουσικές προτιμήσεις του εκκολαπτόμενου σολίστα. «Δεν σχολιάζω δηλώσεις για τα πανηγύρια» είπε γουρλώνοντας τους οφθαλμούς ο Κυριάκος - δεν γράφω επίθετο καθότι προληπτικός. Ο λαϊκός πολιτισμός τον απωθεί. Σούστα και μπάλος τον εκνευρίζουν. Αρέσκεται στις ευρωπαϊκές μελωδίες, στις οποίες μυήθηκε κατά τις χλιδάτες εσπερίδες της Siemens Hellas τα παλαιά, ένδοξα χρόνια.

Λαθρεπιβάτης της κοινής λογικής ο μυαλοφυγόδικος Μπουμπούκος αποκρυπτογράφησε τις μύχιες σκέψεις του εχθρού. «Θα μας χορέψει τον χορό του Ζαλόγγου» έσπευσε να αποκαλύψει τσιρίζοντας. Να δω τη λεβέντικη κορμοστασιά του Αδ-όνειδος με ταγάρι και τσεμπέρι να γκρεμίζεται στην άβυσσο του Αχέροντα και τι στον κόσμο. Αν καταφέρει τέτοιο άθλο ο Τσίπρας, θα του το ρίχνω εφεξής δαγκωτό και με τα δυο χέρια.

Ομνύει στα μνημόνια η δοκησίσοφος Σοφί που τραμπαλίζεται στο βαλς του αποχαιρετισμού. Διαισθάνεται, τουτέστιν, ότι ξεκαρφώνεται οσονούπω από τους θώκους και δεν ξέρει τι λέει ο στόμας της. Την έκραξαν για το μαλλί άνεργοι δημοσιογράφοι στην ΕΣΗΕΑ προχθές το βράδυ και βγήκε μαύρα χαράματα στο αγαπημένο της Mega. «Ξαναβρεθήκαμε δυστυχώς στην κόψη του ξυραφιού. Εχουμε προειδοποιηθεί από τις διεθνείς αγορές ότι με την προκήρυξη εκλογών θα θεωρηθεί η χώρα σε πιστωτικό αρνητικό γεγονός» είπε σε σόλοικα ελληνικά σχεδόν δακρύζοντας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε ασφαλώς την ευθύνη, που τάχα μου «βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις πατροπαράδοτες αρχές της ελληνικής κοινωνίας». Προσπάθησε να την προσγειώσει ο Καμπουράκης: «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια δηλαδή;» τη ρώτησε. «Δεν κατάλαβα, είναι κακό αυτό;» τον κατακεραύνωσε. Αν παραδέχομαι κάτι στη Νου Δου είναι οι πρωτοποριακές αντιλήψεις που εισάγει ατελώνιστες στην πατρίδα.

ΕΦ-ΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου