Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Νίκος Χουντής: Με τη δύναμη του λαού μπορεί να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Μιχάλη Σιάχο


Για απέλπιδα κίνηση της κυβέρνησης να παραμείνει στην εξουσία, εξαπολύοντας συγκροτημένη πίεση από τους τροϊκανούς και τις αγορές, ώστε να βρεθούν οι 180 «πρόθυμοι» κάνει λόγο μιλώντας στον Δρόμο ο Νίκος Χουντής, πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κ.Ε. Αναφερόμενος στο κλίμα τρομοκρατίας και εκβιασμών που καλλιεργείται πλέον ανοιχτά, τονίζει πως «ό,τι κι αν κάνουν, όση προπαγάνδα και τρομοκρατία και να σπέρνουν στην κοινωνία, οι πολίτες δεν θα λυγίσουν». Σε ό,τι αφορά στο χρέος υπογραμμίζει ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά» και επισημαίνει ότι «η σύγκρουση θα είναι σκληρή και η διαπραγμάτευση δύσκολη». Τέλος αναφερόμενος στον ευρωσκεπτικισμό και την αμφισβήτηση των κατευθύνσεων της Ε.Ε., σημειώνει ότι έλαχε στον ΣΥΡΙΖΑ και στον ελληνικό λαό η ιστορική ευθύνη να κάνουν τη δύσκολη αρχή και προσθέτει ότι «η ενδυνάμωση του Ποδέμος στην Ισπανία, του Σιν Φέιν στην Ιρλανδία, δείχνει ότι υπάρχει μια δυναμική στην Ευρώπη, υπάρχει μια κινητικότητα, που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες ανατροπές σε όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Πώς κρίνετε την κίνηση της συγκυβέρνησης να επισπεύσει τις διαδικασίες της εκλογής ΠτΔ;

Η επίσπευση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη συγκυβέρνηση είναι η τελευταία απέλπιδα κίνηση να παραμείνει στην εξουσία για να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα μνημονιακά μέτρα. Τόσο οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος όσο και η τρόικα γνωρίζουν ότι τα νέα μέτρα που θέλουν να επιβάλουν, όσο και τη νέα συμφωνία που θέλουν να κλείσουν δεν μπορούν να τα περάσουν από αυτήν τη Βουλή, κάτω από την κοινωνική πίεση και αγανάκτηση και την εκκρεμότητα της προεδρικής εκλογής. Με αυτό το σκεπτικό θέλουν να εγκλωβίσουν την πλειοψηφία των βουλευτών, αφήνοντας όλα τα μέτωπα ανοιχτά, και κάτω από την συγκροτημένη πίεση των τροϊκανών και των αγορών, και να βρουν τους 180 «πρόθυμους» για την εκλογή του Προέδρου, ώστε με λυμένα χέρια να προχωρήσουν στο πολιτικό τους σχέδιο.

Ήδη είναι φανερό ότι αγορές και κυβερνήσεις εξαπολύουν μια οργανωμένη επίθεση εναντίον της χώρας, μπροστά στο ενδεχόμενο εκλογών και νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Αν μπροστά στο ενδεχόμενο εκλογών η επίθεση έχει τέτοια χαρακτηριστικά, εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα ακολουθήσει. Πόσο προετοιμασμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και πόσο έχει προετοιμάσει το λαό ώστε να αντιμετωπίσει ασφυκτικές πιέσεις, εκβιασμούς και διλήμματα;

Γνωρίζουμε πολύ καλά την πίεση που θα δεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τα εκβιαστικά διλήμματα που θα βάλουν οι κυβερνήσεις και οι αγορές, τους φόβους που θα καλλιεργήσουν με τον πολιτικό τους λόγο και τις δράσεις, ώστε να αποφύγουν το «μοιραίο». Εκτιμούμε ότι η επανάληψη του προεκλογικού σκηνικού του 2012, που πάει να στηθεί και μάλιστα σε πιο ακραία μορφή, θα καταλήξει σε φάρσα και το εκλογικό αποτέλεσμα σε τραγωδία για τους εμπνευστές του. Ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι δεν μπορούν πλέον να εκφοβιστούν, ξέρουν πολύ καλά τι έζησαν όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια και ξέρουν πολύ καλά τι τους περιμένει, αν δεν φύγει αυτή η κυβέρνηση. Ό,τι κι αν κάνουν, όση προπαγάνδα και τρομοκρατία και να σπέρνουν στην κοινωνία, οι πολίτες δεν θα λυγίσουν και θα δώσουν την απάντηση στις κάλπες και στους αγώνες. Θα είναι δίπλα σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς, δίνοντας τη δύναμη για να επιτύχει και να εφαρμόσει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις.

Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπη -και μάλιστα σε ένα χρονικά ασφυκτικό πλαίσιο- με το καλοστημένο σχέδιο παγίδευσης της χώρας σε νέα μετα-μνημονιακά δεσμά. Η απάντηση και το άμεσο σχέδιο για την επόμενη μέρα των εκλογών ποια πρέπει να είναι; Εκτιμάτε ότι υπάρχουν περιθώρια για μια διαπραγμάτευση που θα ανοίγει δρόμους διεξόδου και ποια είναι αυτά;

Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, τόσο σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, όσο και κυρίως στο επίπεδο των κοινωνικών αντοχών. Η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο αυτές τις πολιτικές. Η καθημερινότητα έχει γίνει ασφυκτική για τον πολίτη, δεν μπορεί να τα βγάλει στοιχειωδώς πέρα. Η χώρα λιμνάζει, η κοινωνική συνοχή απειλείται, το πολιτικό σύστημα έχει απαξιωθεί. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει η διαπραγμάτευση, με δύσκολους εσωτερικούς και εξωτερικούς κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς, αλλά με τη δύναμη του ελληνικού λαού, με μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με τους λαϊκούς αγώνες, με τις κατάλληλες συμμαχίες στην Ευρώπη μπορεί να επιτύχει η διαπραγμάτευση για την διαγραφή του μεγαλυτέρου μέρους του χρέους. Σε κάθε περίπτωση θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, τις δεσμεύσεις μας για το καλό του λαού και του τόπου μας.

Το ζήτημα του χρέους, με το οποίο έχετε ασχοληθεί, πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί; Υπάρχουν δυνατότητες για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, με βάση και τη σύμπλευση που διαμορφώνεται ανάμεσα σε ΔΝΤ και Γερμανία;

Το ζήτημα του χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά. Αυτό σημαίνει ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς, ισχυρή και με νωπή λαϊκή εντολή θα πρέπει να διαπραγματευτεί κυρίως με τους πολιτικούς θεσμούς της Ευρώπης και με τις κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. Η σύγκρουση θα είναι σκληρή και η διαπραγμάτευση δύσκολη. Είναι, όμως, η μόνη λύση. Ο δρόμος που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, ο δρόμος της υποταγής, η πολιτική του «yes man» στους τροϊκανούς και στους κερδοσκόπους μας οδήγησαν στην καταστροφή. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη. Πολιτική διαπραγμάτευση για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και το υπόλοιπο να αποπληρωθεί με ρήτρα ανάπτυξης στη λογική της Συνθήκης του Λονδίνου του 1953 για τη διευθέτηση του γερμανικού χρέους.

Ο ευρωσκεπτικισμός -αριστερός και δεξιός- μεγαλώνει. Απ’ την Ελλάδα ώς την Ισπανία ή και τη Γαλλία, από διαφορετική πλευρά, πληθαίνουν οι φωνές που αμφισβητούν τη λιτότητα και τις πολιτικές κατευθύνσεις που επιβάλλονται. Μπορεί μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ να πυροδοτήσει αλλαγές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα ή απαιτούνται πιο συνολικές ανακατατάξεις;

Η αμφισβήτηση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που έχει επιβληθεί όλα αυτά τα χρόνια στην Ε.Ε. έχει οδηγήσει μεγάλα τμήματα των λαών της Ευρώπης στην αμφισβήτηση του, ακόμα και στην αμφισβήτηση της ίδιας της Ε.Ε. Βλέπουν όλο και πιο καθαρά ότι οι αρχές, οι αξίες, πάνω στις οποίες ιδεολογικά και πολιτικά οικοδομήθηκε η Ε.Ε., τα κεκτημένα των εργαζομένων, τα κοινωνικά δικαιώματα αμφισβητούνται και καταργούνται κάτω από την πίεση του κεφαλαίου και των ηγεμονία των ισχυρών. Ακόμα και δυνάμεις μετριοπαθείς, κατανοούν ότι η συνέχιση αυτών των πολιτικών, οδηγεί στην διάλυση της Ε.Ε. και στη δημιουργία μιας ασφυκτικής δομής κάτω από την νεοφιλελεύθερη κυριαρχία και την γερμανική οικονομική και πολιτική ηγεμονία Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει στην πράξη την πρώτη μεγάλη ήττα αυτών των πολιτικών, σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο, και μπορεί να σημάνει την απαρχή κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η ενδυνάμωση του Ποδέμος στην Ισπανία, του Σιν Φέιν στην Ιρλανδία, δείχνει ότι υπάρχει μια δυναμική στην Ευρώπη, υπάρχει μια κινητικότητα, που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες ανατροπές σε όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, οι συσχετισμοί είναι ακόμα αρνητικοί, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε. Έλαχε στον ΣΥΡΙΖΑ η ιστορική ευθύνη, έλαχε στον ελληνικό λαό η ευθύνη να κάνουν τη δύσκολη αρχή, που θα δώσουν την ελπίδα και την μάχη πρώτοι για αυτήν την ανατροπή.

Δρόμος της Αριστεράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου