Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Μπιλ Γκέιτς: «Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί απειλή»

Επιστήμη


Απειλή τόνισε πως θεωρεί την τεχνητή νοημοσύνη, ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ανησυχώντας για τις πιθανές επιπτώσεις της. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η ανθρωπότητα δεν φαίνεται να προβληματίζεται πιο σοβαρά για την πιθανότητα, η τεχνητή νοημοσύνη, να γίνει τόσο ισχυρή, που θα καταντήσει ανεξέλεγκτη», είπε.

Ο διευθυντής ερευνών Έρικ Χόρβιτς, κορυφαίο στέλεχος της Microsoft, σε αντίθεση με τις απόψεις του Γκέιτς δήλωσε ότι δεν βλέπει κάτι απειλητικό στην τεχνητή νοημοσύνη, με το ένα τέταρτο των ερευνητικών δραστηριοτήτων της εταιρείας να εστιάζονται σε αυτήν.

Σύμφωνα με το BBC, ο ιδρυτής της Microsoft ξεκαθάρισε πως ανήκει «στο στρατόπεδο που ανησυχεί για την σούπερ-νοημοσύνη. Αρχικά οι μηχανές θα κάνουν πολλές δουλειές για μας και δεν θα είναι πολύ έξυπνες. Αυτό θα είναι θετικό, αν το χειριστούμε σωστά. Όμως μετά από μερικές δεκαετίες, η (τεχνητή) νοημοσύνη θα γίνει αρκούντως δυνατή για να αποτελεί πηγή ανησυχίας».

Παρά τις επιφυλάξεις του, ο ίδιος ο Γκέιτς παραδέχτηκε πάντως ότι αν ήταν νεότερος και εργαζόταν στην Microsoft, πιθανότατα θα ήταν κι αυτός ερευνητής στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά και τώρα, όπως είπε, συνεργάζεται με την Microsoft σε ένα σχετικό πρόγραμμα με την ονομασία «Personal Agent».

ΕΦ-ΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου