Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Κόμματα χωρίς λαό

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΑΝΔΡΑΝΙΣΤΑΚΗ 


Η κυβέρνηση διανύει τον σκληρό Φλεβάρη του 2015 έχοντας όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εναντίον της. Το ΚΚΕ είναι, όπως πάντα, καθάριο, στέκεται μόνο εναντίον όλων, περιμένοντας να γεννηθεί μέσα από τις στάχτες η Ελληνική Σοσιαλιστική Σοβιετική Δημοκρατία, με ισόβιο ηγέτη τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Θα μπορούσες να το πεις και νεκρική δυσκαμψία. Οι υπόλοιποι, η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, κρύβονται πίσω από το ροζ συννεφάκι της δήθεν συναίνεσης -κάντε εσείς τα σωστά και εμείς θα βάλουμε πλάτη- στην πραγματικότητα όμως ταυτίζονται με τις θέσεις της Μέρκελ και του Σόιμπλε.

Ναι, η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ταυτίζονται με τις θέσεις της Μέρκελ και του Σόιμπλε. Ζητούν παράταση του Μνημονίου, ζητούν τήρηση των συμφωνηθέντων, ζητούν αποφυγή οποιασδήποτε ρήξης. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ πάνε ένα βήμα παραπέρα, δηλώνουν ότι το πρόγραμμα δεν είναι απλώς αναπόφευκτο, το πρόγραμμα είναι καλό, εκείνοι το εφάρμοσαν κατά γράμμα και έσωσαν τη χώρα και τον λαό. Το δήλωσαν αυτολεξεί ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος το βράδυ των προγραμματικών δηλώσεων, με το ίδιο ιταμό, κουτσαβάκικο και γλοιώδες ύφος που είχαν όταν ήταν πρόεδροι και αντιπρόεδροι της πιο τοξικής κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Ιδού, θα πει ο Σόιμπλε στον Τσίπρα, τον Βαρουφάκη, τον Τσακαλώτο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε ό,τι λέμε κι εμείς, ζητούν να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, αφήστε λοιπόν τα αιτήματα για τη γέφυρα, την οποία, παρεμπιπτόντως, ο Βενιζέλος την αποκάλεσε «γέφυρα των στεναγμών». Τι θα απαντήσουν, άραγε, οι Έλληνες διαπραγματευτές; Θα απαντήσουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, ποσοστό 75%-80%, τάσσεται στο πλευρό της κυβέρνησης και ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν εκπροσωπούν ούτε καν αυτούς που τους ψήφισαν πριν από δεκαπέντε ημέρες.

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων (Public Issue, Metron Analysis, Alco, GPO) είναι άκρως αποκαλυπτικά: Τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις εγκρίνει το 41% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., το 69% των ψηφοφόρων του Ποταμιού, το 73% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 69% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Τις προγραμματικές δηλώσεις αξιολογεί θετικά το 31% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., το 47% των ψηφοφόρων του Ποταμιού, το 41% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 68% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα έδινε το 11% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., το 53% των ψηφοφόρων του Ποταμιού, το 48% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 57% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής δεν τους αναφέρω καν, μου είναι παντελώς αδιάφορο τι θέλουν και τι πιστεύουν εκείνοι που ξανα-ψήφισαν τους ναζιστές.

Τα ευρήματα είναι συγκλονιστικά. Αποκαλύπτουν ότι μέσα σε δύο εβδομάδες έχει δημιουργηθεί χάσμα ανάμεσα στις ηγεσίες και στους ψηφοφόρους. Μένει να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, να δούμε αν ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Θεοδωράκης θα ευθυγραμμιστούν με εκείνους που τους ψήφισαν ή αν θα κόψουν οριστικά τα γεφύρια.

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου