Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Το δαχτυλίδι της ειρήνης

Διεθνή


Μια ομάδα Nορβηγών μουσουλμάνων σχημάτισε ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τη Συναγωγή του Όσλο μετά τον εορτασμό του Σαμπάτ αυτό το Σάββατο, σε μια χειρονομία αλληλεγγύης με την ονομασία «το δαχτυλίδι της ειρήνης».

«Αν οι τζιχαντιστές θέλουν να χρησιμοποιήσουν βία στο όνομα του Ισλάμ, θα πρέπει να περάσουν πρώτα πάνω από εμάς τους μουσουλμάνους», δήλωσε ένας από τους διοργανωτές της εκδήλωσης.

«Το Ισλάμ είναι για να προστατεύει τους αδελφούς και τις αδελφές μας, ανεξαρτήτως σε ποια θρησκεία ανήκουν.

Το Ισλάμ είναι για να υψώνεται ενάντια στο μίσος και όχι για να βυθίζεται σ’ αυτό. Το Ισλάμ είναι το να υπερασπίζεται ο ένας τον άλλον.

Οι Μουσουλμάνοι θέλουν να δείξουν ότι περιφρονούν βαθύτατα το μίσος για τους Εβραίους, και ότι θα είμαστε εκεί για να τους υποστηρίξουμε.

Ως εκ τούτου, θα σχηματίσουμε μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από την συναγωγή το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου», είναι το μήνυμα των διοργανωτών.

Μετά την επίθεση στη συναγωγή της Κοπεγχάγης, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αντι-Μουσουλμάνοι ακτιβιστές έχουν προσπαθήσει να διεγείρουν τα αντι-μουσουλμανικά συναισθήματα, με πιο πρόσφατη την Hege Storhaug του αντι-μουσουλμανικού think tank Human Rights Service που με ένα πύρινο άρθρο της χτύπησε τα τύμπανα του πολέμου.

Εν τω μεταξύ, οι διάφορες προσπάθειες να σχηματιστεί ένα νορβηγικό Pediga φαίνεται ότι έχουν αποτύχει. Με ολοένα και λιγότερους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις του Pediga στο Όσλο, η διαδήλωση της Δευτέρας ακυρώθηκε, επειδή οι διοργανωτές ξέχασαν να ζητήσουν την άδεια να χρησιμοποιήσουν τον χώρο έξω από το Δημαρχείο του Όσλο.

Μια διαδήλωση στο Φρέντρικσταντ ματαιώθηκε, χωρίς αυτό να αποτελέσει έκπληξη αφού αποκαλύφθηκε ότι ο άνθρωπος πίσω από αυτό είχε καταδικαστεί για δέκα διαφορετικές απειλές για βόμβα σε μέσα μαζικής μεταφοράς και απειλές εναντίον άλλων ομοϊδεατών του. Η αναγγελθείσα πορεία της Δευτέρας στο Tønsberg επίσης ματαιώθηκε, λόγω οργανωτικών προβλημάτων.

Εν τω μεταξύ, μια ομάδα νεαρών μουσουλμάνων, μην αντέχοντας άλλο να κατηγορείται για τρομοκρατία και αντισημιτισμό, αποφάσισε να οργανώσει μια δράση αλληλεγγύης στους Εβραίους της χώρας. Προερχόμενοι από διαφορετικές κοινότητες και τζαμιά, έφτιαξαν μια εκδήλωση στο Facebook που τώρα διακινείται μέσω κοινωνικών δικτύων, με αρκετές εκατοντάδες συμμετέχοντες.

Η πρωτοβουλία έτυχε θερμής υποδοχής από τον επικεφαλής της Εβραϊκής Κοινότητας του Όσλο, Ervin Kohn και η δράση θα λάβει χώρα μετά την γιορτή του Σαμπάτ, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν επίσης και τα μέλη της εβραϊκής συναγωγής.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Hope not Hate

ΕΝΘΕΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου