Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Η FIFA μας ενώνει

by To Skouliki Tom
 

Σοκαρισμένοι είναι οι ποδοσφαιρόφιλοι όλου του πλανήτη από την είδηση ότι η FIFA δεν είναι η αθώα ΜΚΟ που φαντάζονταν αλλά ένα παγκόσμιο πλυντήριο μαύρου χρήματος.

Συγκεκριμένα, οι αρχές της Ελβετίας προχώρησαν στη σύλληψη αρκετών υψηλόβαθμων στελεχών της FIFA, στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, αφού, όπως όλα δείχνουν, τα στελέχη αυτά χρηματίζονταν από ΜΜΕ και εταιρείες με αντάλλαγμα τη χορήγηση δικαιωμάτων ενημερωτικής κάλυψης ή δικαιωμάτων μάρκετινγκ διοργανώσεων. Πέφτουμε από τα σύννεφα.

Σίγουρα, είναι λυπηρά τα νέα για ένα άθλημα όπως το ποδόσφαιρο – αν κι εγώ το απεχθάνομαι – αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ποδόσφαιρo – όπως και ο αθλητισμός γενικότερα – είναι επαγγελματικό. Κι όπου μπλέκονται τα χρήματα, μόνο αυτά μπορεί να είναι τα αποτελέσματα.

Η κατάσταση έγινε χειρότερη τα τελευταία χρόνια, λόγω της έξαρσης του καπιταλισμού και της απόλυτης κυριαρχίας του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, ενώ η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 κατέστησε το χώρο του ποδοσφαίρου εξαιρετικά ελκυστικό στους απατεώνες και το οργανωμένο έγκλημα.

Η εξήγηση είναι απλή. Η δημοφιλία του αθλήματος είναι τόσο μεγάλη, σχεδόν καθολική, που καθιστά το προϊόν ουσιαστικά άφθαρτο και ανεπηρέαστο από τις κοινωνικοοικονομικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούν.

Το ποδόσφαιρο είναι θρησκεία.

Ποδόσφαιρο και θρησκεία επιδρούν με τον ίδιο περίπου τρόπο στην ψυχολογία των ανθρώπων. Είναι κοινωνικά φαινόμενα που φανατίζουν. Καλύπτουν και τα δύο ανάγκες των μαζών που δεν μπορούν να καλυφθούν σε τέτοια κλίμακα με κανέναν άλλο τρόπο.

Ο κόσμος δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει να παρακολουθεί ποδόσφαιρο, όπως δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει να πιστεύει σε κάποιο ανώτερο ον.

Ήταν θέμα χρόνου οι ομάδες να γίνουν ανώνυμες εταιρείες με παίκτες-υπαλλήλους που διαφημίζουν και πουλάνε το προϊόν στους φιλάθλους-πελάτες έναντι ευτελούς συγκριτικά αντιτίμου. Τα συμβόλαια εκατομμυρίων που υπογράφουν οι σούπερ σταρ μοιάζουν με χαρτζιλίκι μπροστά στα κέρδη που αποφέρουν στα ταμεία των εργοδοτών τους, είτε αυτοί είναι ομάδες, είτε διαφημιστικές, εταιρείες αθλητικών ειδών, αναψυκτικών κτλ.

Οι αθλητές είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν ποδοσφαιρικές ομάδες που οι μετοχές τους παίζονται στο χρηματιστήριο. Αλλά πάνω από όλα υπάρχουν χορηγοί. Και οι χορηγοί περιμένουν τα λεφτά που επενδύουν να τους επιστραφούν στο πολλαπλάσιο.

Η διαφθορά στον επαγγελματικό αθλητισμό πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις όταν έγινε πεδίο στοιχηματισμού. Ο τζίρος του παγκόσμιου στοιχηματισμού σε αθλητικά γεγονότα ξεπερνά το ένα τρις – κατ’ άλλους, κυμαίνεται γύρω στα τρία τρισεκατομμύρια -, ενώ το 65% αυτού του στοιχηματισμού αφορά στο ποδόσφαιρο.

Όταν μιλάμε για τέτοια ποσά είναι σχεδόν αδύνατο να πιστέψει κανείς ότι η διαφθορά δεν έχει αγγίξει τις μεγαλύτερες συλλογικές, διασυλλογικές και διεθνείς διοργανώσεις, όπου παίζεται και το υψηλότερου επιπέδου ποδόσφαιρο, μπάσκετ κτλ.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό κατά της φαρμακοδιέγερσης (WADA), το 25% των αθλητικών διοργανώσεων παγκοσμίως ελέγχεται από το οργανωμένο έγκλημα.

Φυσικά όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το άθλημα που λέγεται ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο είναι αθώο αλλά όχι το ποδόσφαιρο που εκπροσωπεί η FIFA.

Tα γήπεδα της FIFA είναι οι σύγχρονες ρωμαϊκές αρένες.

Και στις ρωμαϊκές αρένες κέρδιζε πάντα μόνο ένας.

Μαντέψτε ποιος.

(Ανήθικο δίδαγμα: Επαγγελματικός αθλητισμός δεν είναι μόνο ο τζόγος, η δωροδοκία, το ντόπινγκ. Είναι και τα κατασκευασμένα είδωλα, οι υπεραθλητές, αυτοί που χρησιμοποιεί ο καπιταλισμός ως παραδείγματα για να μας πει ότι μπορούμε όλοι να γίνουμε Messi, LeBron, Nadal αρκεί να προσπαθήσουμε, να δουλέψουμε σκληρά και κυρίως να καταναλώσουμε. Αυτό που δε μας λέει είναι ότι οι πιθανότητες για να το πετύχουμε είναι μία στο εκατομμύριο. Ο επαγγελματικός αθλητισμός είναι το τελειότερο παράδειγμα εφαρμογής των νόμων της ελεύθερης αγοράς. Είναι η ονείρωξη των νεοφιλελέδων.)

TheThreeMooges

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου