Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Κρατάμε την αναπνοή μας

by To Skouliki Tom



Επειδή από τη μέρα που η Τουρκία έριξε το ρωσικό αεροσκάφος έχουν γραφτεί και ειπωθεί 1002 μαλακίες, αποφάσισα να γράψω κι εγώ κάποια πράγματα που θα έπρεπε κάποιος στοιχειδώς να γνωρίζει, πριν μιλήσει για την υπόθεση.

Καταρχάς, σε αντίθεση με αυτό που υποστηρίζουν οι Τούρκοι, οι Ρώσοι λένε ότι το αεροσκάφος δε βρισκόταν στον τουρκικό εναέριο χώρο, αν και υπάρχει η λεγόμενη Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων που έχουν ανακηρύξει μονομερώς - εντελώς αυθαίρετα δηλαδή - οι Τούρκοι από το 2012, η οποία περιλαμβάνει 5 μίλια εντός του συριακού εδάφους.

Οπότε μπορεί το ρωσικό αεροπλάνο να πετούσε εκεί.

Σε κάθε περίπτωση, εκεί που επιχειρούσε το ρωσικό μαχητικό δεν υπάρχουν τζιχαντιστές του ISIS, γιατί πολύ απλά ο Πούτιν δεν ενεπλάκη στο συριακό για να να πολεμήσει τους τζιχαντιστές αλλά για να στηρίξει το καθεστώς του Άσαντ που του εξασφαλίζει τη ναυτική βάση στην Ταρτούς - το λιμάνι που έχει νοικιασμένο μέχρι το 2050 και φιλοξενεί τη μοναδική ρωσική ναυτική βάση στη Μεσόγειο.

Οι μόνοι που υπήρχαν εκεί ήταν οι Τουρκομάνοι, δηλαδή αντάρτες που πολεμούν κατά του Άσαντ και υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Σε καμία περίπτωση η Ρωσία δε χτυπάει το Ισλαμικό Κράτος. Ο μόνος λόγος που το κάνει περιστασιακά είναι για να αποτρέψει μια άνοδο των τζιχαντιστών προς τα πάνω, στα δικά της σύνορα. Εξάλλου, το ISIS ελάχιστα έχει ενοχλήσει τον Άσαντ.

Η Ρωσία χτυπάει τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και άλλες εξτρεμιστικές ισλαμιστικές δυνάμεις που μάχονται κατά του Άσαντ και υποστηρίζονται από τη Δύση. Θυμίζω εδώ τα εγκλήματα κατά αμάχων και τη χρήση χημικών για τα οποία κατηγορείται ο Άσαντ από τη Δύση.

Από την άλλη, η Τουρκία δε θέλει την παρουσία των Ρώσων, πρώτον γιατί επιθυμεί την πτώση του Άσαντ, δεύτερον γιατί φοβάται ότι θα ενωθούν οι κουρδικοί θύλακες της περιοχής και τρίτον γιατί ενισχύει ποικιλοτρόπως το ISIS - είτε προσφέροντας οπλισμό, είτε περιθάλπτοντας τους τραυματίες, είτε οικονομικά μέσω του λαθρεμπορίου πετρελαίου και αρχαιοτήτων, αφού το ISIS πουλάει πετρέλαιο στη μισή τιμή και ό,τι αρχαίο καταστρέφει το πουλάει.

Όσον αφορά στο ρόλο της Δύσης στον πόλεμο, υποτίθεται ότι από πέρσυ η αμερικανική αεροπορία χτυπάει το ISIS αλλά δεν τα καταφέρνει. Παπάρια. Ούτε 5χρονο δεν τα πιστεύει αυτά. Ακόμα και οι Γάλλοι τις προάλλες βομβάρδιζαν στο γάμο του Καραγκιόζη.

Οι ΗΠΑ θέλουν σίγουρα έναν περιορισμό της δράσης του Ισλαμικού Κράτους - γι' αυτό και υπήρξε συντονισμός ΗΠΑ-Ρωσίας σε αυτό το θέμα - αλλά όχι και τον αφανισμό του. Η παρουσία του ISIS εξυπηρετεί τους πάντες.

Επίσης, οι ΗΠΑ δε θέλουν τον Άσαντ αλλά το Ισραήλ, το μεγάλο αφεντικό της Μέσης Ανατολής, τον θέλει. Αν δεν τον ήθελε, ο Άσαντ θα ήταν ήδη νεκρός.

Η γενικότερη κατάσταση, με τους συμμάχους της Δύσης στη Μέση Ανατολή (Σαουδική Αραβία κτλ.) να χρηματοδοτούν ανοιχτά το ISIS, την Τουρκία να το ενισχύει με τις ευλογίες των ΗΠΑ, τη Ρωσία να το ψιλοβομβαρδίζει, τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό να χτυπάει τον Άσαντ και τους Κούρδους να παλεύουν για τη δημιουργία του δικού τους κράτους στην περιοχή, επιτρέπουν στους Αμερικάνους να διατηρούν μια μετριοπαθή στάση και να πράττουν διαφορετικά από αυτά που λένε.

Προς το παρόν, δε θέλουν να επέμβουν στην περιοχή. Τους συμφέρει να πολεμούν άλλοι για λογαριασμό τους. Περιμένουν την κατάλληλη στιγμή και μέχρι τότε χρησιμοποιούν το φάντασμα του ISIS ως τη νέα παγκόσμια απειλή αλλά μόνο έτσι, γενικά κι αόριστα. Κατά βάση, δουλεύουν υπέρ του.

Είνα φανερό ότι μια μελέτη των ισορροπιών και των καταστάσεων που έχουν διαμορφωθεί στη Συρία μέχρι σήμερα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν διακριτά στρατόπεδα συμμάχων και εχθρών. Έχουν μπλέξει τα μπούτια τους.

Οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές και καμία πρόβλεψη δε μπορεί να γίνει, ειδικά μετά τα τελευταία γεγονότα.

Κρατάμε την αναπνοή μας.

(Ανήθικο δίδαγμα: Η όλη φάση ενδέχεται να καταλήξει σε διάσπαση της Συρίας. Θα γίνει ένα μουσουλμανικό κράτος που θα περιέχει εδάφη του Ιρακ και θα φτάνει εξω από την Δαμασκό. Η βορεια πλευρά της Συρίας θα γίνει κουρδικό κράτος το οποιο θα αρχίζει από το Erbil στο Ιρακ και θα βγαίνει στην ευθεία στην Μεσόγειο και όλα τα παραλια της Συρίας θα τα έχει ο Άσαντ. Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.)

Η σελίδα μας είναι facebook.com/TheThreeMooges/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου