Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ισίδωρος Νερούτσος



Μεγάλο πλήγμα υπέστη η αριστερά μετά την καταστροφική μετάλλαξη του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ, με υπαιτιότητα κυρίως του προέδρου του και κάποιων στενών συνεργατών του. Η ιστορία, μας έχει διδάξει πολλές φορές ότι η υποκρισία, η ματαιοδοξία και ο τυχοδιωκτισμός ηγετών (οπορτουνισμός), που προκειμένου να πετύχουν την προσωπική τους «επιτυχία», οδηγούνται με διάφορα τεχνάσματα, στην εξαπάτηση και των μελών της οργάνωσης ή του κόμματος, που τους ανέδειξαν, αλλά και όλου του λαού.

Η ιστορία επίσης μας έχει διδάξει, ότι μόνο η ενότητα των πολιτών, πάνω στα κοινά συμφέροντα της κοινωνίας και γενικά του λαού, μαζί με την πραγματικά δημοκρατική οργάνωση, μπορούν να εξασφαλίσουν την τήρηση των αποφάσεων, μιας μαζικής πολιτικής κίνησης και όχι ο συνήθης ηγεμονισμός των ηγετών ή των κομμάτων.

Μέσα από την δράση τέτοιων μαζικών λαϊκών δημοκρατικών κινημάτων. αναδεικνύονται από την βάση και όχι από τα αξιώματα, οι γνήσιες λαϊκές ηγεσίες. Μέσα από τους λαϊκούς ή πατριωτικούς αγώνες, αναδεικνύονται οι ήρωες.

Διαπιστώνουμε σήμερα ότι οι χιλιάδες πολίτες, που ανήκουν ιδεολογικά στον χώρο της αριστεράς, αλλά και περισσότερες χιλιάδες ακόμα πολιτών, που μέχρι σήμερα είχαν εμπιστευθεί άλλους πολιτικούς χώρους, έχουν απογοητευθεί από όλα σχεδόν τα κόμματα, επειδή όλες οι ηγεσίες τους, πλασαρίστηκαν με ψεύτικα προγράμματα και ψεύτικες υποσχέσεις και οι πράξεις τους έβλαψαν καθοριστικά την ποιότητα, τον τρόπο ζωής τους, την υγεία τους, αλλά και την ίδια την ζωή τους, καθώς και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η δράση και η υποταγή τους στις υποδείξεις και απαιτήσεις αλλότριων ισχυρών δυνάμεων και συμφερόντων,μετέτρεψαν την χώρα σε αποικία και την οδήγησαν στην υποτέλεια απέναντι στις λεγόμενες «θεσμικές τεχνοκρατικές οντότητες».

Με τα μνημόνια, τις θανατηφόρες τεχνοκρατικές εργαλειοθήκες και τα ισοδύναμα, φτωχοποίησαν ισοπεδωτικά το μεγαλύτερο μέρος του λαού μας και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αγρότες, καλλιτέχνες. Διέλυσαν τον κοινωνικό ιστό και αποδιοργάνωσαν πλήρως όλες σχεδόν τις υπηρεσίες του κράτους, όπως υγεία, παιδεία, Κατέλυσαν και την δημοκρατία

Κατά συνέπεια δεν μπορούν απολύτως δικαιολογημένα, οι πολίτες, με βάση την ιστορία, να εμπιστευθούν, οποιοδήποτε κόμμα, οποιαδήποτε ηγεσία, όσο καλές προθέσεις και να παρουσιάζουν, ώστε να στηρίξουν και να στηριχθούν πάνω τους.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να μην καταστραφεί και η τελευταία ικμάδα της ελπίδας των πολιτών, για καλύτερο μέλλον, αλλά αντίθετα πρέπει να αποδειχτεί, ότι παρά τα επανειλημμένα βαρύτατα πλήγματα που υπέστη ο λαός, σε όλα σχεδόν τα επίπεδα της διαβίωσής του, μπορεί να ενωθεί και να αναλάβει μόνος του την σωτηρία του τόπου του, την απελευθέρωση από την αποικιοκρατική κατάσταση, που βρίσκεται σήμερα η χώρα, να ανατρέψει και να αντιστρέψει την ροή των γεγονότων, προς όφελος δικό του και των παιδιών του.

Αρά εδώ χρειάζεται να ιδρυθεί ένα νέου τύπου ΕΑΜ, το οποίο θα κλιθεί να αντιπαλέψει την υποτέλεια, να ανακτήσει η χώρα και ο λαός την ελευθερία του και να εκκινήσει την λαϊκή οικονομία. Στην κίνηση αυτή πρωταγωνιστής θα είναι όπως τότε, ο ίδιος ο λαός και όχι κάποιος ηγέτης.

Η θεμελιώδης βάση αρχών του νέου κινήματος, για να είναι και στην πράξη φερέγγυο, μπορεί να είναι:

  • 1 Η πλήρης άμεση Δημοκρατική οργάνωσή του. Να μπορούν όλα τα μέλη να έχουν πρόσβαση στα όργανα του κινήματος, είτε με εκλογές, κάποιο ποσοστό, είτε με κλήρο. Η με κλήρο ανάδειξη πολιτών στα όργανα, εκτός εκείνων, που απαιτούν ειδικά προσόντα, έχει δοκιμαστεί και έχει πετύχει πλήρως, στην αρχαία Αθήνα.

    Η ιστορία γίνεται οδηγός πολιτικής δράσης. Ο τρόπος αυτός ανάδειξης, επιτρέπει σε πολίτες, που κανείς δεν τους υπολόγιζε ως ικανούς, να αναπτύξουν δράση και να ξετυλίξουν τα προσόντα τους.

    Εκτός αυτού ο τρόπος αυτός είναι διαπαιδαγωγικός, συμβάλει στην πολιτικοποίηση των μελών και των πολιτών και το σπουδαιότερο αποτρέπει την δημιουργία τάσης παραγοντισμού, ομαδοποιήσεων και πελατειακών σχέσεων, κάτι που αποτελεί νοσηρό φαινόμενο και αλλοιώνει την φυσιογνωμία σε όλα τα υπάρχοντα σήμερα κόμματα.

    Ο πρόεδρος και τα μέλη των οργάνων, πρέπει να είναι με θητεία ορισμένου χρόνου, και να είναι οποτεδήποτε ανακλητοί. Οι σημαντικές και κρίσιμες αποφάσεις, θα πρέπει να εγκρίνονται από τα μέλη, αλλά και από τον λαό, με απλές διαδικασίες Έτσι θα γίνει πράξη το σύνθημα η εξουσία στο λαό, γιατί έτσι ο λαός και τα μέλη δεν θα εκπροσωπούνται απλά, αλλά θα μπορούν και να αποφασίζουν.

    Με τον τρόπο αυτόν μπορεί επί τέλους να πάρει σάρκα και οστά το όραμα του Ήρωα Μανώλη Γλέζου, για άμεση Δημοκρατία.
  • 2 Η προτεραιότητα των δράσεων και αποφάσεων του, στο καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινωνίας, μέσω της οποίας θα γίνεται σεβαστή η ατομική και συλλογική ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θα προστατεύονται οι ανθρώπινες αξίες, κατακτήσεις, τα δικαιώματα στην ποιότητα διαβίωσης και στο εργασιακό καθεστώς.
  • 3 Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των φυσικών θησαυρών και της ζωής γενικά.
  • 4 Η προστασία και ανάδειξη της ιστορικής πολιτιστικής κληρονομιάς και των πολιτιστικών παραδόσεων του λαού μας.
  • 5 Ο απόλυτος σεβασμός της διαφορετικότητας σε όλες της τις μορφές της.
  • 6 Οι μη διακρίσεις των πολιτών ανάλογα με το φύλο τους, το χρώμα τους, την θρησκευτική τους πίστη.
  • 7 Η προστασία των ατόμων με ειδικές ικανότητες, της μητρότητας, της παιδικής ηλικίας, των γηρατειών και η αποτελεσματική και πλήρης αποκατάσταση της υγείας ατόμων με ειδικά προβλήματα από ατυχήματα ή εξαρτήσεις.
  • 8 Η προστασία της εργασίας και η μέριμνα του κοινωνικού κράτους, για ύπαρξη προϋποθέσεων εργασίας για όλους
  • 9 Η λογοδοσία της κίνησης, των οργάνων και των μελών της, στον λαό, για τις δράσεις και τις αποφάσεις της.

Η κίνηση μπορεί να ονομαστεί ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΔΕΑΜ).

Στην κίνηση να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα, όσοι πολίτες επιθυμούν, ανεξάρτητα αν είναι ταυτόχρονα και μέλη άλλων κομμάτων, πλην μνημονιακών και μη δημοκρατικών. Επίσης να μπορούν να συμμετέχουν και νομικά πρόσωπα και κινήματα, αρκεί να αποδέχονται τις αρχές του καταστατικού.

Το ΔΕΑΜ μπορεί να αρνηθεί την συμμετοχή κάποιων εκ των ανωτέρω, με σαφώς αιτιολογημένη απόφαση της, εγκριμένη από τα μέλη της. Το ΔΕΑΜ να μπορεί να συνεργάζεται πολιτικά και εκλογικά με δυνάμεις και κόμματα που αποδέχονται τις αρχές του, και το πρόγραμμά τους και οι αρχές τους, να είναι σαφώς δημοκρατικές και αντιμνημονιακές.

Είμαστε λοιπόν έτοιμοι να φτιάξουμε ένα νέο σύγχρονο ΕΑΜ;


Εάν ναι προχωράμε ενωτικά για την οικοδόμησή του, για να ενώσουμε όχι ηγεμονικά, αλλά δημοκρατικά και κοινωνικά τον Ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου