Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Γιατί διακινδυνεύουν μία παγκόσμια σύρραξη;

Γιώργος X. Παπασωτηρίου



Για πρώτη φορά από την ίδρυση του ΝΑΤΟ μία χώρα μέλος του κατέστρεψε ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος και ζητά τη βοήθεια των συμμάχων της. Αλλά γιατί, άραγε, ο Ερντογάν παίζει με την παγκόσμια ειρήνη; Το ρωσικό αεροπλάνο πέταξε ελάχιστα –μόνο δυόμισι χιλιόμετρα, δηλαδή για ελάχιστα δευτερόλεπτα- πάνω από την Τουρκία (αν ισχύουν οι ισχυρισμοί των Τούρκων).Προς τι λοιπόν η διακινδύνευση μιας γενικευμένης σύρραξης;

Τι κρύβεται πίσω από την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου; Ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες της αντιπαράθεσης; Τις ημέρες που προηγήθηκαν ο Ερντογάν άρχισε να ανησυχεί σοβαρά για τις εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο, καθώς οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές επί του συριακού εδάφους έδωσαν την ευκαιρία στις δυνάμεις του Άσαντ να προωθηθούν και να ανακτήσουν τον έλεγχο των βόρειων συνόρων. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι το ίδιο κάνουν και οι Κούρδοι από την πλευρά τους, ο κίνδυνος να περικυκλωθούν οι τζιχαντιστές δεν είναι καθόλου μικρός. Η Nosra, η ISIS και οι αδελφοί μουσουλμάνοι δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν επί μακρόν τις θέσεις τους χωρίς την άμεση στήριξη της Τουρκίας, η οποία χρησιμεύει ως βάση στα μετόπισθεν για τις παραπάνω στρατιωτικές οργανώσεις.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο για τον Ερντογάν καθώς τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη καταστρέφουν τα βυτιοφόρα που μεταφέρουν πετρέλαιο της ISIS στην Τουρκία. Με άλλα λόγια, οι αιτιάσεις του Πούτιν εναντίον της Άγκυρας ότι χρηματοδοτεί τους τζιχαντιστές αγοράζοντας (μισοτιμής φυσικά) το πετρέλαιό τους, αληθεύουν.

Κι ενώ στα ανατολικά, οι Τούρκοι βομβαρδίζουν μαζικά τους Κούρδους του PKK, δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο στη Συρία. Αλλά είναι στη βόρεια Λατάκεια όπου η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ανησυχητική, παρά τους πυραύλους TOW made in USA που παρέχονται στους τζιχαντιστές. Εκεί η Τουρκία διαμαρτύρεται κατ’ επανάληψη στους Ρώσους για τον βομβαρδισμό των πληθυσμών που είναι κατά του Άσαντ, όπως είναι οι Τουρκμένοι της βόρειας Συρίας. Δεν είναι τυχαίοι οι κανιβαλικοί χοροί των Τουρκμένων ανταρτών πάνω από τις σορούς των ρώσων πιλότων, αλλά και ο βομβαρδισμός του προσγειωμένου ρωσικού ελικοπτέρου.

Ο Ερντογάν είναι πλέον γνωστό ότι τζογάρει γνωρίζοντας ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να διακινδυνεύσει τη ρήξη με την Τουρκία που θα του στερούσε την πρόσβαση στη Μεσόγειο. Το Στενό του Βοσπόρου, ελέγχεται ως γνωστόν από την Τουρκία, αλλά ένα κλείσιμό του από τον Ερντογάν ενδέχεται να σημάνει την έναρξη του τρίτου παγκοσμίου πολέμου.

Αλλά η εμμονή του Ερντογάν είναι οι Κούρδοι. Δεν επιθυμεί επ’ ουδενί τη δημιουργία κουρδικού κράτους στα σύνορα με την Τουρκία.

Γενικά, ο Ερντογάν παίζει με τη ρωσοφοβία της Αμερικής και των δυτικών ελίτ εν γένει, ελπίζοντας στην υποστήριξή τους. Ήδη ως γνωστόν ο Ομπάμα τάχθηκε ανοιχτά στο πλευρό του. Αλλά η κοινή γνώμη της Δύσης θα δεχτεί να διακινδυνεύσει ένα παγκόσμιο πόλεμο για την υποστήριξη κάποιου που είναι ο καλύτερος φίλος των τζιχαντιστών; Δεν είναι αντιφατικό –αν δεν είναι σχιζοφρενικό- οι δυτικοί να θέλουν να εξαφανίσουν το Ισλαμικό Κράτος, δηλαδή τους τζιχαντιστές, που τρομοκρατούν τις κοινωνίες τους, ενώ συγχρόνως θα τάσσονται στο πλευρό του Ερντογάν ο οποίος τους υποστηρίζει;

Εκτός κι αν η τρομοκρατία ωφελεί τις δυτικές ελίτ καθώς δημιουργεί τις συνθήκες κατάργησης της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων στις ίδιες τους τις χώρες στο όνομα της έκτακτης ανάγκης και της περαιτέρω συσσώρευσης του κεφαλαίου μέσα από έναν νέο ολοκληρωτισμό, πιο φρικτό απ' όλους τους προηγούμενους.

A-N

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου